Nova Vlada RS:Bitka za poziciju ministra poljoprivrede

Istražujemo

Nova Vlada RS: Bitka za poziciju ministra poljoprivrede

U igri su aktuelni ministar Stevo Mirjanić, koji je već zagazio u osmu deceniju života, njegov pomoćnik Boris Pašalić, koji je ljetos fizički nasrnuo na jednu radnicu iz Ministarstva, dok jedan od najčuvenijih „papaka“ Vojin Mitrović iz Bijeljine, na tu funkciju gura svog čovjeka

Bitka za poziciju ministra poljoprivrede

U ponedeljak bi Republika Srpska trebalo da dobije novu Vladu, koju će činiti predstavnici šest političkih stranaka, možda čak i osam. U sjeni spekulacija o tome kako će kolač biti razrezan i koje stranke će dobiti najveći komad vlasti, a kome će pripasti mrvice, u okviru najjače vladajuće stranke, SNSD-a, odvija se žestoka borba za ministra poljoprivrede. 

U igri su aktuelni ministar Stevo Mirjanić, koji je već zagazio u osmu deceniju života, njegov pomoćnik Boris Pašalić, koji je ljetos fizički nasrnuo na jednu radnicu iz Ministarstva, dok jedan od najčuvenijih „papaka“ Vojin Mitrović iz Bijeljine, na tu funkciju gura svog čovjeka. Mitrović je imao ambiciju da ministar poljoprivrede postane njegov sin Stefan, ali je procijenjeno da on nije dorastao toj funkciji. Stefan Mitrović trenutno je direktor Jedinice za koordinaciju projekata u poljoprivredi, ali, prema saznanjima Žurnala, sve poslove obavlja bivši direktor, dok mlađani Stefan samo uživa u pogodnostima rukovodioca. 

Na drugoj strani, vremešni Mirjanić za sebe je spremio odstupnicu, ako „izvisi“ i ne ostane u ministarskoj fotelji. 

U Službenom glasniku RS je 1. novembra 2018. godine objavljen Pravilnik o dupunama Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela. Pravilnik je usvojilo Ministarstvo poljoprivrede sa Mirjanićem na čelu, a dopunama pravilnika mijenja se član 64., koji se odnosi na Zadružni savez. 

Podsticajna sredstva za Zadružni savez iznosiće 100.000 maraka, a Program razvoja zadrugarstva će raditi Institut za ekonomiku poljoprivrede pri Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci. 

Mirjanić je bio na čelu tog Instituta do 2015. godine, iako je istovremeno bio i ministar. Bio je to očiigledan sukob interesa, ali na to niko nije reagovao. 

Ako ostane bez ministarske funkcije, Mirjanić će umjesto u penziju, ponovo na čelo Instituta, a na tacni će imati 100.000 KM, kojima će moći da raspolaže po svom nahođenju. 

Institut je radio i prethodni Program razvoja zadrugarstva, za period od 2012. do 2017. godine, koji je koštao takođe 100 hiljada maraka. Nikada nije urađena analiza Programa, ali je notorno da zadrugarstvo u Republici Srpskoj propada. Tek 40-tak zadruga zaista rade, dok je njih više od 300 samo formalno u funkciji. 

U ponedeljak će biti razriješena dilema ko će biti novi ministar poljoprivrede RS. Dobro obaviješteni izvori Žurnala tipuju na Borisa Pašalića, ali takođe tvrde da i on ima rezervni plan. Ako ne postane ministar, biće imenovan za dekana Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci.

(zurnal.info)