KAKO SU SISTEMSKI UNIŠTAVALI ENERGOINVEST:Bivši direktor Enes Čengić osumnjičen za štetu od 12 miliona maraka!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

KAKO SU SISTEMSKI UNIŠTAVALI ENERGOINVEST: Bivši direktor Enes Čengić osumnjičen za štetu od 12 miliona maraka!

Na čelo Energoinvesta, jednog od najrespektabilnijih preduzeća u BiH, koje kontinuirano posluje od 1951. godine, krajem 2011. godine postavljen je Enes Čengić, kadar SDA. Posljedica “rada” Enesa Čengića je i činjenica da su u 2017. godini revizori upozorili na nesigurnost preduzeća da nastavi poslovanje

Bivši direktor Enes Čengić osumnjičen za štetu od 12 miliona maraka!
FOTO: Foto: Adi Kebo/ zurnal.info

Kako saznaje Žurnal, bivši direktor Energoinvesta, Enes Čengić ispitan je u Kantonalnom tužilaštvu na osnovu krivične prijave za zloupotrebu službenog položaja koju je protiv njega podnijela aktuelna uprava ovog preduzeća. U krivičnoj prijavi navedeno je da je Čengić nesavjesnim poslovanjem oštetio Energoinvest za najmanje 12 miliona maraka!

RUŠENJE ENERGOINVESTA

Prihodi Energoinvesta, najbolji su pokazatelj, kako su stranačka kadroviranja uništavala jedno od najprofitabilnijih preduzeća u BiH. Dok su direktori bili kadrovi SDA ovo preduzeće poslovalo je sa milionskim gubicima ili skoro nikakvim prihodima.

Jasna razlika u poslovanju pokazala se kada je na čelo Energoinvesta došao nestranački direktor. Prihodi su porasli na 300 miliona maraka! Upravo to je zasmetalo Stranci demokratske akcije, pa je na čelo preduzeća morao ponovo doći njihov čovjek. Da je Vladi Federacije važnije kojoj stranci će pripadati direktor od toga kako će preduzeće poslovati dokazala je i smjena, tada uspješnog direktora, Džemaila Vlahovljaka.

Na čelo Energoinvesta, jednog od najrespektabilnijih preduzeća u BiH, koje kontinuirano posluje od 1951. godine, krajem 2011. godine postavljen je Enes Čengić, kadar SDA. Posljedica “rada” Enesa Čengića je i činjenica  da su u 2017. godini revizori upozorili na nesigurnost preduzeća da nastavi poslovanje. Zbog stranačkog kadroviranja i nezainteresovanosti Vlade Federacije, koja je većinski vlasnik preduzeća, u 2016. godini prihodi su pali na 120 miliona maraka.

Kada je na mjesto direktora došao Čengić ovo preduzeće, pored dobiti, redovno je isplaćivalo plate zaposlenicima kao i sve svoje obaveze. Osim direktorske fotelje, Čengić je naslijedio i prihode više od 300 miliona maraka. Međutim, ubrzo se sve istopilo.

PRIHODI I DUGOVANJA

Tri godine su bile dovoljne da direktor Čengić svojim poslovanjem ugrozi sposobnost Energoinvesta da nastavi poslovanje. Krenimo redom.

Energoinvestovi prihodi od prodaje 2012. godine iznosili su 303 miliona maraka;
2013. godine- prihodi 297 miliona-dobit 720.000 maraka;
2014. godine- prihodi 248 miliona- gubitak 6,6 miliona maraka;
2015. godine- prihodi 220 miliona- gubitak 26 miliona maraka;
2016. godine, kao direktna posljedica poslovanja direktora Čengića prihodi su pali na 120 miliona maraka i dug od oko šest neisplaćenih plata zaposlenicima
;

Direktor Čengić ostao je dužan 4,3 miliona za plate zaposlenima, iako njegova nikada nije kasnila. Za četiri godine Čengić je u Energoinvestu “zaradio” skoro 400.000 maraka.

Prvi javnosti poznat, sumnjivi, posao Enesa Čengića je prodaja Energoinvestove imovine u Hrvatskoj o čemu je Žurnal ranije pisao. Prije dvije godine Energoinvest je postupkom male privatizacije prodao 15 benzinskih pumpi, poslovnu zgradu i naftni terminal u Hrvatskoj za više od 12 miliona maraka firmi Dirus projekt iz Zagreba. Do danas, nijedna marka od 12 miliona nije naplaćena. U međuvremenu, hrvatska firma i dalje neometano koristi Energoinvestovu imovinu. Osim bivšeg direktora Čengića i bivšeg zaposlenika, Muharema Musića niko iz Energoinvesta nije vidio ugovor do 2016. godine!

Da je Enes Čengić postao iskusan u prodaji državne imovine govori i činjenica da revizori nisu otkrili ovu prodaju pa je tako u Finansijskom izvještaju za 2015. godinu prvi put proknjižen gubitak od prodaje 5,3 miliona maraka!

DRUGI PUT PAMETNIJE

Da prodaja imovine Dirus projektu, nije bio prvi ovakav posao u Hrvatskoj koji je sklopio Enes Čengić, pokazuje i Finansijski izvještaj preduzeća za 2016. godinu. Imovinu koju je Energoinvest iznajmljivao i na njoj zarađivao, Čengić je u 2013. godini prodao za 1,2 miliona maraka. Do prošle godine niko u Energoinvestu nije znao za prodaju ove imovine, niti za dug. Do danas, nijedna marka od 1,2 miliona nije naplaćena!


U toku obavljanja revizije, uočili smo, da prodajna cijena iz transakcije nije naplaćena od kupca te da je Društvo izgubilo kontrolu nad investicijskom nekretninom tada u 2013. godini, kao i da novac od prodaje još uvijek nije naplaćen, naveli su revizori.

I to nije sve. Vladu Federacije, kao većinskog vlasnika, nije pretjerano zanimao ni dug kurdistanske vlade iz 2014. godine od 20,9 miliona maraka koje Energoinvest do danas nije naplatio. Tek kada je smijenjen Čengić, nova direktorica Bisera Hadžialjević pokrenula je postupak naplate duga. U junu 2017. godine Energoinvest je dobio prvu uplatu od 1,2 miliona maraka i informaciju da će i ostatak duga biti vraćen.

Internom istragom u Energoinvestu isplivali su štetni višemilionski ugovori  koje je napravila prethodna uprava. U dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala evidentna je namjera nove uprave da spasi Energoinvest. Kako na čelu Enegoinvesta više nije kadar SDA, upitno je da li će im Vlada Federacije u tome pomoći.

(zurnal.info)