Unosno poslovanje penzionera Dragosavljevića:Biznis na Prokin način: Napravio 97 kuća, probio rok 2 godine, uzeo 2 miliona

Istražujemo

Biznis na Prokin način: Napravio 97 kuća, probio rok 2 godine, uzeo 2 miliona

Posao oko izgradnje kuća masno je preplaćen, nije završen u roku, niko zbog toga nije odgovarao niti će odgovarati, a Proko Dragosavljević uživa u penzionerskim danima

Biznis na Prokin način: Napravio 97 kuća, probio rok 2 godine, uzeo 2 miliona

Projekat izgradnje 97 kuća za porodice sa petero i više djece, koji je realizovalo Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport u vladi RS, samo je jedan u nizu precijenjenih, preskupo plaćenih i loše urađenih projekata na kojima je entitetski budžet oštećen za milionski iznos. U ovom slučaju radi se o najmanje 2,4 miliona KM koliko je završilo u džepovima privatnih lica.

SVE JE STALO SAMO CIJENE RASTU

Ovaj projekat provodio je bivši ministar sporta Proko Dragosavljević, čuven po tome što je sebi i svom vozaču od narodnih para izgradio velelepne hacijende, o kojima je „Žurnal“ opširno izvijestio.

Ministarstvo porodice omladine i sporta je sa firmom „Međugorje“ iz Banjaluke početkom septembra 2008. godine potpisalo Ugovor o izgradnji 97 kuća za porodice sa petero i  više djece, a njegova vrijednost je, prema tom dokumentu iznosila 7.368.090, 98 KM (bez PDV-a, dok je sa PDV-om vrijednost Ugovora iznosila 8.620.666,45 KM).

U Ugovoru je precizirano još da će se kuće izgraditi u 30 opština Republike Srpske, „a prema projektnoj dokumentaciji koja je sastavni dio ovog Ugovora“.

Upravo u toj Projektnoj dokumentaciji i jeste kvaka (kompletna je u posjedu „Žurnala“), jer je u njoj precizirano da je vrijednost radova na jedoj kući (sve su iste) 60.959, 35 KM, što znači da je 97 kuća trebalo da košta ukupno 5,9 miliona KM (bez PDV-a, dok je cijena sa PDV-om cca 6,9 miliona KM).

Izvođački projekat urađen je aprila 2008. godine i po njemu je cijena 5,9 miliona, dok je Ugovor potpisan septembra iste godine, ali je cijena porasla za 1,4 miliona KM. Važno je istaći da su opštine imale obavezu da izgrade temelje za svaku kuću, te je jasno da cijena precizirana u Izvođačkom projektu nije mogla rasti. Tokom radova, prema našim saznanjima, potpisan je i Aneks na još milion KM, te je cijeli posao preplaćen za 2,4 miliona KM.

U Izvještaju o reviziji finansijskih izvještaja za 2008. godinu, Glavna služba za reviziju javnog sektora konstatuje da „Ministarstvo nije pribavilo saglasnost Vlade RS na ukupnu vrijednost zaključenog Ugovora (8.620.666,45 KM sa PDV-om)“.
„Zaključkom Vlade RS odobrena su namjenska sredstva za izgradnju u iznosu od 4.990.000 za 2008. i 2009. godinu“, navodi se u Izvještaju revizora. Još se konstatuje da je Ugovorom precizirano da je rok završetka radova 29.05.2009. godine.

Revizori su reviziju vršili aprila 2009. godine i konstatovali da je do tada bilo završeno „samo 13 kuća“, iz čega je jasno da nije bilo nikakve šanse da svi radovi i projekat budu okončani na vrijeme.

Interesantno je da je Ugovorom precizirano da Naručilac plaća penale (do 5% vrijednosti radova), „u slučaju da Izvođač iz opravdanih razloga ne izvrši preuzete obaveze“, dok u obrnutoj situaciji nema nikakvih kazni za Izvođača, s tim što Naručilac može „promijeniti Izvođača“ A takvo što se u ovakvim poslovima/dilovima nikada nije desilo.     

UŽIVANJE U PENZIJI

Godinu dana kasnije (2010.), Glavna služba za reviziju javnog sektora konstatuje da je rok za završetak radova produžen do 31.12.2010., te da je do tog trenutka „završeno i predato na upotrebu 67 kuća, radovi na 13 kuća izvedeni su u obimu 60 posto, dok na 17 kuća uopšte nisu otpočeli radovi“.

U Istom Izvještaju, revizori konstatuju da je do tog trenutka isplaćeno 6.385.314 KM, te da je rezervisano za isplatu Izvođaču još 525.000KM. Kada se uporede vrijednosti radova prema Izvođačkom projektu i one isplaćene, jasno je da je već u ovom trenutku cijeli posao bio preplaćen za milion KM. Ali nije tu još kraj priče.

I tokom 2011., revizori su vršili kontrolu ovih poslova i konstatovali da je do tog trenutka bilo završeno 87 kuća, što znači da su svi rokovi probijeni, kao i da je „Međugorju“ isplaćeno 8.605.870 KM.

U izvještaju koji je urađen 2012. godine, konstatuje se da su ponovo probijeni rokovi za završetak radova, te da je Ministarstvo porodice, omladine i sporta sa „Međugorjem“ potpisalo Aneks ugovora, kojim se definiše da će radovi konačno biti privedeni kraju do 31.12.2011. godine. Znači, rokovi su probijeni u tom trenutku za ravno dvije i po godine, a niko zbog toga nije odgovarao. Kao ni zbog činjenioce da u Ministarstvu „ne postoji potpuna kontrola namjenskog utroška dodijeljenih sredstava“.

Sve u svemu, posao oko izgradnje kuća masno je preplaćen, nije završen u roku, niko zbog toga nije odgovarao niti će odgovarati, a Proko Dragosavljević, koji je svojim nezakonitim ponašanjem na mjestu ministra porodice, omladine i sporta, uzrokovao milionske štete, uživa u penzionerskim danima.

(zurnal.info)