:Bogati Nijemci traže veći porez za bogate
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

Bogati Nijemci traže veći porez za bogate

Bogati Nijemci traže veći porez za bogate

Udruga dobrostojećih Nijemaca traži od nove demokršćansko-liberalne vlade da uvede dopunski porez na imetak kako bi se popunila proračunska rupa, javljaju njemački mediji u četvrtak.

"Porez na imetak je prihvatljiv i socijalno prikladan izlaz iz dramatična stanja njemačkog proračuna", rekao je Peter Vollmer, član inicijative "Apel za porez na imetak". Objasnio je kako bi viši porezi za bogate značili i pravedniju raspodjelu troškova krize.

"Bogati su u velikoj mjeri profitirali od rasta finansijskih tržišta zadnjih godina pa je red da u većoj mjeri osjete i posljedice krize", smatra Vollmer, prenijela je Hina.

Ta udruga, koja se prvi put javnosti obratila u maju ove godine, po vlastitim navodima ima 43 člana. Oni predlažu da svi građani s imetkom većim od 500.000 eura ove i sljedeće godine plate izvanredni porez od pet posto. Nakon toga, smatraju, trebalo bi ponovno uvesti redoviti porez na imetak koji je u Njemačkoj bio na snazi do 1997.

Članovi te inicijative u srijedu su ispred zgrade u Berlinu, u kojoj se održavaju koalicijski pregovori za sastav nove vlade, simbolički lažnim novcem popunjavali rupe u tlu koje su predstavljale "rupe u proračunu".

Mediji ne navode ni imena ni koliko je bogatstvo članova te inicijative.

(Fena)