Novo Sarajevo:Boravak u sopstvenoj kući za mene je postao noćna mora

Istražujemo

Boravak u sopstvenoj kući za mene je postao noćna mora

Boravak u sopstvenoj kući za mene je postao noćna mora

Hamza Duvnjak iz sarajevskog naselja Pofalići već deset godina, tvrdi, vodi pravnu bitku za miran i dostojanstven život u vlastitoj kući. Izgubio ga je, kaže, kada je na njegovoj kući započeta nelegalna izgradnja koja mu otežava život, a koja je kulminirala izgradnjom poslovnog objekta od 130 kvadrata u njegovom dvorištu:

-Sve nezakonitosti koje se ovdje odvijaju oduzele su mi ustavom zagarantovano pravo na miran posjed i mojoj porodici boravak u sopstvenoj kući pretvorili u noćnu moru nakon višegodišnje torture življenja na nelegalno otvorenom gradilištu ili stovarištu svakovrsnog građevinskog materijala, pa do svakodnevnog terorisanja mašinama – bušilicama, brusilicama, ili nesnosnom bukom i topotom čekića, macola, krampi i sjekira, koje su potpuno neprimjerene normalnom življenju i urbanom stanovanju u središtu glavnog grada ove države, ma kakva ona neuređena, nefunkcionalna ili korupcijom i kriminalom nagrižena bila - s očajem konstatuje Hamza.

Sve je počelo 2000. godine, kada je u neetažiranom poslovnom prostoru u dijelu prizemlja kuće u kojoj stanuje u Pofalićkoj ulici na broju 42 izvršena rekonstrukcija prizemnog dijela poslovnog prostora proširenjem objekta na prilazni hodnik uz rušenje vanjskog nosivog zida. Izvođač radova tada je bio Malić Šukrija i to za investitora Murisa Tahirovića. Sljedeće godine Tahirović ponovo angažuje Malića na izgradnji poslovnog objekta od preko 130 kvadrata u dvorištu ispred kuće, dok istovremeno u prizemlju kuće, tvrdi Hamza Duvnjak, prisvajaju hodnik od 15 kvadrata i podrum od 22 kvadrata radi pristupa komunalnim priključcima. Sve to dešava se, tvrdi Duvnjak, uz podršku organa Općine Novo Sarajevo:

-Kako uzurpiranu imovinu nije mogao uknjižiti Tahirović Muris uz podršku općinskih službi na dvorištu otvara nelegalnu pijacu a sa Malić Šukrijom dogovara nastavak radova na bespravnoj izgradnji još jednog stambeno-poslovnog objekta na drugoj strani dvorišta, uz prisvajanje vanjskih nosivih zidova moje kuće i preinačavanje krova i krovišta.

U godinama koje slijede i brojnim nezakonitostima koje se izvode na ovoj adresi, tvrdi dalje, ne samo da nisu spriječeni već imaju jaku podršku općinskih vlasti. Tako se umjesto uklanjanja i rušenja objekata koji su, inspekcijski je utvrđeno, izgrađeni nelegalno, nastavlja bespravna izgradnja etaže i potkrovlja uz kuću:

-To se u inspekcijskom zapisniku konstatuje kao “izgradnja badže na krovu kuće bez odobrenja nadležnog organa” ali to ne sprečava izgradnju troetažnog stambeno-poslovnog objekta na nekadašnjem prizemnom objektu – kaže Duvnjak.

Izgradnju koja se nastavlja, tvrdi dalje, Općina registruje kao izvođenje radova u tekućem održavanju podruma objekta:

-Općinsko vijeće Novo Sarajevo svojim zaključkom potvrdilo je osnovanost mog zahtjeva da se spriječi ovo bezakonje i omogući legalizacija ovih objekata ali već 2005. se po sklapanju vansudskih nagodbi o izmirenju međusobnih potraživanja Tahirović posjed na dvorištu prodaje Ili daje u zakup a vlasnička prava na neetažirani poslovni prostor u dijelu prizemlja kuće prenosi na Timku Malić.

I u godinama koje slijede u dvorištu porodične kuće i uz sami objekat, tvrdi naš sagovornik, nastavljaju se nezakonitosti koje Općina ne sankcioniše. Bilo je tu i nelegalnog priključivanja na vodovodnu mrežu, izgradnje dimnjaka i žardinjera, metalnih ograda i kotlovnica... Tahirović i Malić sklapaju ugovore koji im olakšavaju ovakvo djelovanje:

-Prikrivena podrška općinskih službi navedenim nezakonitim postupcima spomenutih osoba do punog je izražaja došla u slučaju iskopa temeljne osnove kućišta i vađenja 75 kubika zemlje ispod kuće kako bi se pod temeljnom pločom kuće nekadašnja septička jama kuće pretvorila u novi podzemni podrum a na provjeru po zahtjevu MZ Pofalići Općina je ustanovila da je riječ o postojećem stanju podruma i da nisu vršeni nikakvi građevinski radovi.

Općina ih nikada za nezakonito ponašanje, tvrdi Duvnjak, nije sankcionisala ni prekršajnom, a pogotovo krivičnom prijavom.

Iako je naloženo, nelegalni objekti nikada nisu porušeni

U Općini Novo Sarajevo kažu da je kod Službe za inspekcijske poslove Općine Novo Sarajevo pokrenut upravni postupak za investitora Duvnjak Hamzu zbog toga što je izveo radove na etaži i kata stambeno-poslovnog objekta – stambene jedinice (desno) u ulici Pofalićka broj 42 u Sarajevu, i to bez pravomoćne građevinske dozvole:

- Nadležni inspektor je donio rješenje o rušenju u februaru 2009.godine. Na predmetno rješenje Duvnjak je uložio žalbu drugostepenom organu – Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša, koji je uvažio žalbu, prvostepeno rješenje poništio i predmet vratio na ponovni postupak.

Inspekcijski postupak je u toku - navodi glavna općinska inspektorica Dijana Ćućila.

Tri godine ranije, 2006., pokrenut je i vodi se upravni postupak za investitora Malić Šukriju zbog toga što je izveo građevinsko-zanatske radove na izgradnji dimnjaka i probijanju otvora u zidu u objektu u ulici Pofalićka 42 bez pravosnažnog odobrenja za gradnju.

Nadležni inspektor je u decembru 2006. donio rješenje kojim se naređuje investitoru radova Šukriji Maliću da u roku od 30 dana od dana prijema ovog rješenja poruši montažno čeličnu cijev - montažni dimnjak.

Kod ove službe pokrenut je i vodi se upravni postupak za investitora Timku Malić zbog toga što je izvela radove na izgradnji dva portala, stepeništa i žandinjera u ulici Pofalićka broj 42 bez pravosnažnog odobrenja za gradnju.

U maju 2008. godine Timki Malić je naloženo da u roku od sedam dana od dana prijema rješenja poruši i ukloni zid sa ugrađenim prozorskim portalom i vratima, ukloni ugrađeni prozorski portal i vrata, s kojim je zatvorena nekadašnja terasa, poruši i ukloni dvije betonske žardinjere i novo stepenište između žardinjera.

U decembru 2008.godine nadležni urbanističko-građevinski inspektor je donio Zaključak o dozvoli izvršenja rješenja, ali rješenje nikada nije izvršeno, jer se, prema nalazima inspektorice, ne raspolaže projektnom dokumentacijom na osnovu koje je izdata građevinska dozvola, odnosno na osnovu koje je izgrađen predmetni objekat, a bez koje se ne može uspostaviti prvobitno stanje nakon uklanjanja izvedenih radova, što je sastavni dio naloženih mjera u predmetnom Rješenju:

-Činjenica je da se radi o objektu u državnoj svojini na kojem je u zemljišnim knjigama kao titular prava raspolaganja upisano preduzeće SIMEX Sarajevo, a gdje su etažni vlasnici prostora i u prizemlju (Timka Malić) i na spratu (Hamza Duvnjak) bez pravosnažne građevinske dozvole izvodili građevinske radove.

Šukrija Malić - biznismen iz Srebrenice

O Šukriji Maliću i njegovim poslovnim poduhvatima, između ostalih, pisao je i Žurnal. Čitaoce podsjećamo da je riječ o Srebreničaninu koji je u posljednjih nekoliko godina dobijao donacije namijenjene zapošljavanju povratnika u Srebrenicu i otvaranje motela, što nikada nije realizovano. Kupovinom devastirane povratničke kuće u Potočarima započinje projaket Malić-tours koji postaje korisnik donatorskih sredstava Vijeća ministara BiH, Ministarstva za izbjegla i raseljena lica FBiH, te donacija vlada Sarajevskog i Tuzlanskog kantona i Općine Bihać.Šukrija Malić bio je 2008. kandidat SDP-a za izbore za Skupštinu Opštine Srebrenica, a osvojio je 48 glasova. Sredinom 2009. godine Okružno tužilaštvo u Bijeljini optužuje ga za krivično djelo pronevjere. Nako svega u Sarajevu, tvrdi Hamza Duvnjak, prijavljuje boravište u Pofalićkoj 42:

-Kako je 2005. u fingiranim parničnim postupcima legalizovao svoje kriminalne aktivnosti izvođene u partnerstvu sa Tahirovićem, može se zaključiti da uživaju direktnu podršku nekih političkih moćnika i funkcionera Općine Novo Sarajevo u Službi za imovinsko-pravne poslove i katastar pa do općinskih inspekcijskih organa.

Bespravni graditelji u Općini Novo Sarajevo, tvrdi, osnovano računaju na tromost i neefikasnost nadležnih organa i institucija, što dokazuje i veliki broj nelegalno sagrađenih objekata na području općine.

(zurnal.info)