Toliko o pomoći osobama sa invaliditetom:Brat Irfana Čengića u pandemiji otpustio sve radnike

Novosti

Toliko o pomoći osobama sa invaliditetom: Brat Irfana Čengića u pandemiji otpustio sve radnike

Nakon što su od federalnog Fonda dobili više od 250 hiljada maraka poticaja za zapošljavanje osoba sa invaliditetom firma CHB iz Sarajeva početkom pandemije u 2020. godini otpustila sve radnike.

Brat Irfana Čengića u pandemiji otpustio sve radnike

Sjećate li se firme CHB iz Sarajeva? Netom nakon osnivanja u 2017. godini ova firma dobila je oko 250 hiljada maraka od Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Nakon toga redovno su dobijali poticaje od Fonda za zapošljavanje osoba sa invaliditetom za zapošljavanje, finansiranje opremanja kafića, salona za ljepotu, kupovinu laptopa i automobila. Međutim, tri godine kasnije, do prvog aprila 2020. godine ova firma otpustila je sve radnike. Trenutno ima samo jednog zaposlenog. Zatvorili su i kafić Mućke.

Firma CHB d.o.o iz Sarajeva osnovana je 24.3.2017 . godine. Osnivač firme je Tarik Čengić, brat tadašnjeg generalnog sekretara SDP BiH Irfana Čengića. Šest mjeseci nakon osnivanja 27.9.2017. godine CHB konkuriše na javni poziv Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom za sredstava za finansiranje i sufinansiranje programa održivosti zaposlenosti, razvoja privrednih društava za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i zaštitnih radionica, te programa profesionalne rehabilitacije u 2017. godini.

Na dodjelu sredstva nisu dugo čekali.  Jedan od članova Komisije koja je tada odlučivala o dodjeli poticaja Fonda bio je Nerin Dizdar, tadašnji član Glavnog odbora SDP-a BiH. Prvog decembra 2017. godine Fond dodjeljuje oko 250.000 maraka firmi CHB d.o.o iz Sarajeva.

I narednih godina ova firma redovno je bila na listi firmi koje je Fond poticao za zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Prihodi ove firme od 2017. do 2020. godine porasli su sa 48 hiljada na 466 hiljada KM.

Najveći iznos poticaja ova firma dobijala je za zapošljavanje osoba sa invaliditetom a osim toga novac od federalnog Fonda dobijali su i za opremu salona za ljepotu Malena, opremu za kafić Mućke, kupovinu laptopa i automobile. Broj zaposlenih u ovoj firmi u 2019. godini bio je 24 radnika. Do prvog aprila 2020. godine svi oni su dobili otkaz. U 2021. godini firma CHB ima samo jednog zaposlenog.

 

Podsjetit ćemo javnost, prvog decembra 2017. godine Fond dodjeljuje oko 250.000 maraka firmi CHB d.o.o iz Sarajeva.

-Za finansiranje/sufinansiranje programa za održavanje postojeće razine zaposlenosti osoba ova firma dobila je 16.000 maraka.

- Za finansiranje/sufinansiranje programa za razvoj privrednih društava za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i zaštitnih radionica CHB je dobila 29.000 maraka.

-To nije bilo dovoljno, pa je firmi CHB isplaćeno dodatnih 201.600 maraka novčanog stimulansa za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

U 2018. godini od Fonda su dobili 18.081 KM poticaja. Za nabavku repromaterijala za salon ljepote ova firma dobila je 7.760 KM. Za nabavku čokoladnih lampi za solarij CHB je dobio 1.967 KM poticaja. Za zakupninu za poslovni prostor 3.600 KM. Za kupovinu i montažu ulaznih vrata 2.100 KM. Za kancelarijski materijal i sredstva za čišćenje više od 1.200 KM. Za nabavku laptopa 1.385 KM.

I 2019. godine Fond je podržao rad CHB-a. Red je bio jer je ova firma nakon pokretanja salona za ljepotu, rent a car-a i agencije za brendiranje proširila posao. Otvorili su kafić/restoran. Simboličnog naziva „Mućke“. Od Fonda su  dobili 6.100 KM za kupovinu automobila za novi kafić. Pored novca za kupovinu automobila dobili su 9.415,60 KM za kupovinu repromaterijala za kafić i 11.550 KM za zapošljavanje jednog radnika.

(zurnal.info)