Tommy i Jeff, roditelji petogodišnje Carrigan::Brinemo iste brige kao i prosječna porodica
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Svijet

Brinemo iste brige kao i prosječna porodica

Američki mediji ocenjuju da će socijalna sigurnost u kojoj ova djeca rastu biti ključni dio kampanja koje zahtijevaju veća prava i zakonsko priznanje gej i lezbijskih porodica

Brinemo iste brige kao i prosječna porodica

Tommy Starling i Jeff Littlefield su homoseksualni par koji se vjenčao u Kaliforniji. Vjenčali su se u kratkom periodu u kojem je u Kaliforniji bilo dozvoljeno sklapanje istospolnih brakova, između 16. juna i 4. novembra 2008., kada je na referendumu izglasana njihova zabrana. Postali su roditelji zahvaljujući surogat majci i danas žive sa svojom kćerkom – petogodišnjom Carrigan. Od većine roditelja, osim po tome što su u istospolnom braku, razlikuju se i po tome što o svojoj kćerki redovno izvještavaju na blogu (http://www.radicalgayfamilyagenda.com/), ali i Tommyjevoj internet stranici (http://www.tommystarling.com/). U Americi je u toku kampanja za priznanje gej i lezbijskih brakova a procjenjuje se da više od jednog, a neki tvrde i dva miliona djece, u SAD-u živi u takvim brakovima. Tommy i Jeff su u izjavi za AP rekli kako budno paze kuda odlaze sa Carrigan jer je ne žele suočiti sa neprijatnostima:

-Plašimo se da će u budućnosti i sama postaviti pitanja koja će joj odrastanje nametnuti i pokušavamo da je pripremimo za to. Čini mi se da će ona biti od onih koji su uz svoju porodicu. Njen život je dobar.

U svojim dnevnicima na internetu Tommy i Jeff opisuju višegodišnju borbu sa predrasudama i zakonom i pokušajima da osnuju porodicu. Pišući o vlastitim iskustvima navode da mnogi političari i vjerski službenici tvrde kako istospolni brakovi narušavaju svetost braka i porodice:

-Naša porodica je sasvim obična. Brinemo iste brige kao i prosječna porodica. Pakujemo užinu, odijevamo Carrigan za školu, brinemo o njenoj sigurnosti, mazimo je, čitamo joj knjige, pjevamo uspavanke, štitimo porodicu, provodimo vrijeme zajedno i pokušavamo pronaći vrijeme za odmor – kažu.

Blog su počeli pisati kako bi svima pokazali koliko su “radikalni”:

-Želimo da naši susjedi i sugrađani čitaju o našem životu i objasne kako to naša porodica uništava Ameriku i njene vrijednosti.

Tommy i Jeff postali su uzori za brojne pripadnike LGBT populacije pa su im uskoro počela pristizati i pisma podrške u borbi za slobodu izražavanja seksualne orijentacije i dostojanstvo.

Američki mediji ocenjuju da će socijalna sigurnost u kojoj ova djeca rastu biti ključni dio kampanja koje zahtijevaju veća prava i zakonsko priznanje gej i lezbijskih porodica.

U isto vrijeme vode se i kampanje protivnika ovakvih zajednica, pa Predstavnički dom u New Hampshireu razmatra povlačenje zakona o istospolnim brakovima. Predlagači zakona tvrde kako ne postoji razlog zbog kojih bi država štitila samo takve brakove.

Neke od prepreka sa kojima se suočavaju su izostanak socijalne zaštite jer je neki programi u SAD-u uslovljavaju bračni statusom, većim poreskim opterećenjima, skupljim zdravstvenim osiguranjem, umanjenom finansijskom zaštitom u slučaju smrti ili invaliditeta partnera, gubitkom prava na starateljstvo jednog roditelja ukoliko dođe do rastave.

(zurnal.info)