Saslušanje iskoristio da se pravda:Brojne zloupotrebe CMS-a Grčević naziva nebulozama

Istražujemo

Saslušanje iskoristio da se pravda: Brojne zloupotrebe CMS-a Grčević naziva nebulozama

Predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta iskoristio saslušanje pred Istražnom komisijom da opravda svoje afere, te pozvao Komisiju da posjete sud ukoliko sumnjaju u neke konstatacije

Brojne zloupotrebe CMS-a Grčević naziva nebulozama

 

Predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta BiH Jadranko Grčević danas je pred Istražnom komisijom za utvrđivanje stanja u pravosuđu kazao da su zloupotrebe CMS-a „nebuloze, koje objektivno nisu moguće“.

 

Pred zalaskom karijere

 

Osim toga, Grčević je današnje saslušanje iskoristio kako bi opravdao veliki broj svojih afera.

„Volio bih da budete moji gosti ukoliko sumnjate u neke konstatacije. Volio bih da ne shvatite da se nešto pravdam, pred zalaskom sam karijere. Meta sam jer ne pripadam nikome, ali pokušavam u maloj sredini da budem realan koliko to mogu“, izjavio je Grčević.

O zloupotrebama CMS-a prvi je pred Istražnom komisijom, a kasnije i za Žurnal, govorio sudija Osnovnog suda Brčko distrikta BiH Nedeljko Tabaković. Međutim, Grčević sve to negira, nazivajući nebulozama.

„Poslije njegovih konstatacija ovdje zakazao sam opštu sjednicu na koju Tabaković nije došao“, naveo je Grčević.

Tabaković je, podsjetimo, još ranije izjavio za Žurnal da je u momentu zakazivanja te opšte sjednice on bio na ročištu, koje u tom momentu nije mogao prekidati,a  što se od njega tražilo.

Žurnal je, podsjetimo, pisao i o predmetima 96 0 P 103262 17 P, 96 0 P 103261 17 P, 96 0 P 107364 17 P i 96 0 V 103316 17 V, u kojima je jedna od strana Delta inženjering d.o.o. Brčko distrikt. U svim tim predmetima javlja se isti postupajući sudija.

Mogućnost da se u četiri različita predmeta, koja se vode između istih stranaka, putem CMS-a dodijeli isti sudija je minimalna, tvrde naši sagovornici iz pravosuđa.

Grčević kaže da CMS ne prepoznaje predmete po imenu i prezimenu i strankama, već po brojevima, te da se može desiti da jedan sudija dobije iste stranke.

„Predmet koji je on pomenuo (sudija Tabaković, op.a.) dva predmeta je dobio jedan sudija, a drugi treći predmet u vanparničnom postupku, a četvrti predmet je dobio on (Tabaković). Moram da vam kažem da je on u tom predmetu zakazao devet pripremnih ročišta i poslije devetog on prekida postupak iz nekih razloga da se utvrdi nešto u drugom predmetu“, kazao je Grčević, te kaže da je kolega koji je zadužio sva četiri predmeta završio za šest mjeseci.

Grčević je kazao da on nije dizajnirao CMS, niti se smatra stručnjakom. Sve što je izuzeo, tvrdi, uradio je to po osnovu rješenja o izuzeću sudije.

“Nemam obavezu ni prema kome da ja to isključujem i dodjeljujem, sve se to vidi. Svako moje rješenje se dodjeljuje pisarnici, a oni dalje IT službi. Sve se to može provjeriti u službi VSTV-a, pozivao sam agencije da dođu”, navodi Grčević.

Predsjednik Komisije Damir Arnaut pitao je Grčevića da li je on ikada odredio koji će sudija voditi predmet.

Jesam u krivičnom predmetu. Nisam imao izbora“, naveo je Grčević. Pojasnio je dalje da je u vrijeme pandemije bio u izolaciji i u sudu je ostao jedan sudija na krivičnom referatu.

“Kada je stigao predmet, CMS je dodijelio predmet kako i dodjeljuje po broju. Uvažavajući činjenicu da je taj sudija, uslovno rečeno bio u izolaciji, situacija je nalagala da se ta optužnica potvrdi u roku do 15 dana. Sticajem okolnosti ja sam za tog sudiju, još ranije od policije dobio informaciju da je nezvanično licitirao visinu kazne. Kada sam obaviješten od zamjenika da je taj sudija dobio da potvrdi tu optužnicu, a bio je odsutan, nisam imao izbora. Sve što sam izuzeo izuzeo sam po osnovu rješenja o izuzeću sudije”, naveo je Grčević.

Član Komisije Branislav Borenović kazao je Grčeviću da smatra da je dobro što je dobio mogućnost da da odgovori na nešto što se ticalo njega.

„Da li je pravosuđe u Brčkom u fokusu jer ste pokrenuli da se počne utvrđivati odgovornost za izbornu korupciju, mislim da je to izuzetno značajno da je konačno jedan sud u zemlji preuzeo ulogu u kojoj će utvrditi ili je već utvrdio izborne mahinacije”, kazao je Borenović.

Članica Komisije Mirjana Marinković - Lepić navela je da ne bi voljela da se saslušanje pretvori u pravdanje, te je pitala Grčevića za komentar na navode da je u istom sudu uposlena njegova supruga, ali i supruga predsjednika Apelacionog suda Brčko distrikta Damjana Kaurinovića.

“Ta supruga je radila tri ili četiri godine prije nego je postala moja supruga. Tri puta sam biran dok je ona radila. Nisam je zaposlio kao svoju suprugu, ona je bila od prije zaposlena. Sad ja vama postavljam pitanje koja je razlika između mene kao predsjednika suda i sudije? Ona radi u gruntovnici kao službenik, ima šefa gruntovnice, šefa pisarnice sudiju koji potpisuje DN-ove”, navode Grčević.

Spomenuo je da ga je biralo 15 članova VSTV-a.

“Izabran sam na osnovu statistike podataka i tako dalje”, tvrdi.

Marinković – Lepić insistirala je na Pravilniku u kojem se navodi da supružnici ne mogu biti uposlenici u sudu, na šta je Grčević kazao da “formulacija nije sporna, ali je pitanje kako se tumači”.

“Vi tražite da se ja sam samooptužim. Pravosudna komisija je, u najgorem slučaju, trebala da izmjesti moju suprugu i ponudi joj neku instituciju kao privremeno rješenje dok ja obavljam tu funkciju. To je suština”, navodi Grčević.  

 

“O čemu to vi pričate”

 

Članica Komisije Alma Čolo pitala je sudiju Grčevića o tome da rad stručnih saradnika prikazuje u svojoj normi, o čemu smo također ranije pisali. On je odgovorio da “ima tačno kako se to prikazuje i njemu, jer on to pregleda, i kako se prikazuje stručnom saradniku”.

“Ja ne radim samo to, imam još predmeta”, kazao je Grčević, te spomenuo šta on to još radi, odnosno da je, između ostalog, i član Pravosudne komisije.

Čolo je naglasila da njoj, kao bivšoj tužiteljici, nije uredu da prikazuje rad stručnih saradnika u svoju normu, na šta joj je Grčević rekao, pomalo drsko, “o čemu to vi pričate”. Nakon toga, Arnaut ga je upozorio, da bi Čolo kazala “možete vi mene tako ispitivati kada dođem na optuženičku klupu”.

S obzirom na to da se Grčević cijelo vrijeme referirao na izjave Tabakovića, članica Komisije Čolo mu je kazala da su oni dobijali mejlove i od drugih, a ne samo od Tabakovića.

“Neshvatljivo mi je da glavni tužilac u Tužilaštvu Brčko distrikta sjedi na toj poziciji 20 godina, ili da vi sjedite na toj poziciji 20 godina. To je moje viđenje”, naglašava Čolo.

Grčević odgovara da je to zakonski trenutno moguće: “Imate mogućnost da izglasate taj zakon, uradite, nemam ništa lično protiv toga da se ograniči mandat”.

 

Afera Dragan Tomaš

 

Osvrnuo se i na aferu od prije nekoliko godina kada se birao član VSTV-a. Podsjetimo, Pravosudna komisija je u dva navrata pokušala Dragana Tomaša progurati za člana VSTV, iako su iz Vijeća u to vrijeme, radi ravnomjerne nacionalne zastupljenosti izričito tražili sudiju ili tužioca iz reda bošnjačkog naroda. Tomaš se, pisali su mediji, prvo izjašnjavao kao Srbin, a potom kao Ostali. Zbog ovog slučaja reagovali su i međunarodni predstavnici u BiH, tako da je Pravosudna komisija na kraju povukla svoj prijavu.

Grčević je kazao da se Tomaš izjašnjavao kao neopredijeljen.

“Niko do Bošnjaka nije želio da se prijavi, zamolili smo Selima Karamehića i izabrali smo ga. Da je prošao kandidat koji je trebao da prođe onda bi više tužilaca bilo u VSTV-u nego nosilaca pravosudnih funkcija“, kazao je Grčević, te kazao da je pomalo iritirajuće da tužioci mogu da biraju sudije.

Protiv Grčevića u UDT-u formirano je nekoliko predmeta, od kojih se neki tiču zloupotrebe CMS-a, ali i prikazivanje rada stručnih saradnika u svoju normu.

 

(zurnal.info)