:Burka i nikab zabranjeni u javnosti
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Svijet

Burka i nikab zabranjeni u javnosti

Burka i nikab zabranjeni u javnosti

Dvije žene uhapšene su na protestu protiv zakona o zabrani nošenja burke i nikaba u javnosti, održanom ispred katedrale Notre Dame u Parizu, u ponedjeljak. Zakon, prvi te vrste u Evropi, usvojen je ogromnom većinom glasova u francuskom Senatu u septembru prošle godine a počeo se sprovoditi 11. aprila 2011.

Žena koja, uprkos zakonskoj zabrani, u javnost iziđe pokrivenog lica suočava se s novčanom kaznom od 150 eura i odlaskom na predavanja “o sekularnim temeljima Francuske”, dok svako za koga se posumnja da je prisiljava na pokrivanje može platiti globu u iznosu do 30.000 eura i provesti godinu dana u zatvoru. Burka i nikab smiju se nositi samo u bogomoljama i prilikom vožnje u privatnim automobilima. Proponenti zakona naglašavaju da su u njegovim temeljima spolna jednakopravnost i zalaganje za javni red, dok ga kritičari prozvaju “drakonskim” naglašavajući da krši ljudska prava i slobode.

Francuski analitičari smatraju da, ovim potezom, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy želi pridobiti simpatije birača s krajnje desnice, ususret predsjedničkim izborima naredne godine. Naložio je i državnu debatu o položaju Islama u sekularnoj Francuskoj, s naglaskom na serviranje halal hrane u školskim kantinama, molitvu izvan islamskih bogomolja i izgradnju minareta. Ultradesničarski birači svoje simpatije uglavnom poklanjaju Nacionalnom frontu (Front National) predsjednice Marine Le Pen, koja je veliku popularnost dostigla uporedivši muslimane koji se mole na ulicama, ispred prepunih džamija, s nacističkom okupacijom Francuske.

Francuska je država s najvećom islamskom zajednicom u Evropi – od 64 miliona žitelja pet miliona su muslimani. Procjene su, međutim, da svega dvije do pet hiljada francuskih muslimanki nosi burku ili nikab.

Zakon o zabrani pokrivanja lica u javnosti ranije je usvojila i susjedna Belgija, međutim s njegovom promjenom se još uvijek nije počelo. Desničarske stranke u Holandiji su predložile donošenje takvog zakona, ali se o njemu još nije glasalo.

(zurnal.info)