Privreda:ČEKAJUĆI INSPEKCIJU IZ DUBLINA: Da li ćemo dobiti dozvolu za izvoz mlijeka u EU?

Pod okupacijom

ČEKAJUĆI INSPEKCIJU IZ DUBLINA: Da li ćemo dobiti dozvolu za izvoz mlijeka u EU?

Inspekcijski tim će posjetiti određene mljekarske farme, koje su dobile odobrenje za izvoz u EU, i kontrolisati kvalitet mlijeka koje proizvode

ČEKAJUĆI INSPEKCIJU IZ DUBLINA: Da li ćemo dobiti dozvolu za izvoz mlijeka u EU?
FOTO: capital.ba

Inspekcijski tim Direkcije za zdravlje i hranu, revizije i analize Evropske komisije (bivša Kancelarija za hranu i veterinarstvo – FVO) od 14. marta boravi u Bosni i Hercegovini. Cilj misije iz Dablina je da se provjeri realizacija Akcionog plana za rješavanje preporuka dobijenih nakon revizije FVO-a izvršene u periodu od 21 do 31. januara 2014. godine, na osnovu kojeg je u septembru prošle godine i dozvoljen izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH na tržište EU.

Akcioni plan pripremila je Kancelarija za veterinarstvo BiH na osnovu preporuka koje je EU odobrila u junu 2015. godine. Inspekcijski tim će posjetiti određene mljekarske farme, koje su dobile odobrenje za izvoz u EU, i kontrolisati kvalitet mlijeka koje proizvode. Predviđeno je da posjete i farme koje sirovim mlijekom snabdijevaju mljekare sa dozvolom za izvoz u EU.

ČEKAJUĆI INSPEKCIJU

Inspekcijski tim se u Republici Srpskoj očekuje iduće sedmice. U ovom entitetu 56 farmi je dobilo status “EU farma”. Na 57. mjestu je čuvena firma “Farmland” iz Topole, čiji je vlasnik Dragan Vasiljević, tajkun i prijatelj predsjednika RS Milorada Dodika.

Prema dokumentima u koje je Žurnal imao uvid, Vasiljević je, kandidujući “Farmland” za “EU farmu”, u svom dopisu Ministarstvu poljoprivrede RS naveo da na njegova farma posjeduje 2361 grlo. Od nalaza inspekcijskog tima iz Dablina zavisi da li će “Farmland” dobiti dozvolu za izvoz mlijeka u EU ili ne.

Tu već nastaju problemi za Vasiljevića, miljenika vladajućeg establišmenta u RS, koji mu je proteklih godina na raznorazne načine pomogao, plasirajući u njegovu firmu desetine miliona maraka. Vasiljević jeste Dodikov lični prijatelj, ali su pravila EU nemilosrdna, tako da “Farmland” nema šanse da dobije status “EU farme”.

Prvo, Vasiljević je dostavio lažnu dokumentaciju, jer na njegovoj farmi nema 2361 krava, pošto je u proteklom vremenu uginulo oko 800 grla, što krava, što teladi.

Drugo, “Farmland” dubičkoj mljekari isporučuje prosječno dnevno 3.000 litara mlijeka, od oko 1000 muznih grla, koliko bi trebalo da imaju. Pitanje je da li ima i toliko muznih krava, a da ih i ima hiljadu (što niko tačno ne zna, jer je svakome sa strane zabranjen ulazak na farmu), to je šest i po puta manje u odnosu na dobra vremena “Farmlanda” od prije tri ili četiri godine, kada je prosječni priliv mlijeka bio 21.000 litara.

Tačnije, “Farmland” nema šanse da otkloni sve nedostatke i dobije izvozni broj za isporuku mlijeka na tržište EU. Bačeni su milioni maraka narodnih para u “Farmland”, koji je svojevremeno slavljen kao najbolja i najmodernija farmu na Balkanu. Vasiljević je, uprkos milionima koje je dobio iz budžeta RS za podsticaje, te unatoč destinama miliona maraka povoljnih kredita Investiciono-razvojne banke, „Farmland“ doveo na rub propasti, a radnike te govedarske firme do prosjačkog štapa.

DRUŠTVENA BIJEDA I PRIVATNI SJAJ

On sam je postao bogat čovjek, koji posjeduje ekskluzivni stambeni objekat u Majamiju. Zgrada ima 36 stanova i svi su Vasiljevićevi, a nalaze se na adresi Alton Road 4c. Zgrada se nalazi na svega 150 metara od najčuvenije američke plaže Miami Beach, što znači u najelitnijem dijelu grada, rezervisanom za multimilionere.

Suprotno blještavilu Majamija, na njegovoj farmi u Topoli crkavaju telad, a drastično je opala količina mlijeka koje daju krave na “Farmlandu”.

Vasiljevićeva farma je glavni krivac što BiH nije dobila pozitivnu ocjenu za izvoz mlijeka, kada je misija iz Dablina ovdje boravila u januaru 2014. godine.

Osim “Farmlanda”, sporna je bila i farma Vladimira Usorca, predsjednika Udruženja mljekara RS, koja takođe nije imala dovoljno kvalitetno mlijeko. U međuvremenu, Usorac je dobio dozvolu, a “Farmland” je na čekanju. Kako stvari stoje, beskonačnom.

I pored toga, samo na ime premije za mlijeko “Farmland” mjesečno inkasira oko 200.000 KM. Pritom, svi znaju da lažiraju podatke, ali se Ministarstvo poljoprivrede ne usuđuje da izvrši inspekciju, jer je to farma Dodikovog kućnog prijatelja.

Na kraju, pitanje je da li će BiH dobiti dozvolu za izvoz mlijeka nakon završetka misije inspekcijskog tima iz Dablina. Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirko Šarović je u septembru prošle godine “na lijepe oči” isposlovao da se počne sa izvozom, jer je saopštio FVO u Dablinu da će do marta, odnosno, dolaska misije biti usvojena tri sporna zakona: o hrani, veterinarstvu i poljoprivredi. Ti zakoni su upućeni u skupštinsku proceduru, ali je pitanje hoće li biti usvojeni u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prema izvorima Žurnala, sastanci Šarovića sa ministrom poljoprivrede RS Stevom Mirjanića i ostalim nadležnim entitetskim službama nisu urodili plodom, odnosno nisu usaglašeni stavovo oko Zakona o veterinarstvu koji je najsporniji. Dodik ne dozvoljava prenos entitetskih nadležnosti, ali dobro upućeni tvrde da je upitno da li tu uopšte ima prenosa nadležnosti.

Prema izvorima Žurnala, u pitanju je politički sukob, jer SNSD pričom o prenosi nadležnosti pokušava da minimizira ono što Šarović i SDS čine u Sarajevu. Isti izvor tvrdi da se radi o čistom Dodikovom hiru, koji uopšte nije sagledao suštinu stvari, već i na ovom pitanju nastoji zaraditi pokoji politički poen.

Cijela stvar se može završiti katastrofalno po mljekare u BiH – da ne dobiju dozvole za izvoz u EU, što znači da i ovoga puta ceh platiti seljaci, odnosno mljekari.

(zurnal.info)