NASILJE U KAMPANJI:Čekići, prepelice, konji i raspadnuti narkomani...
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

NASILJE U KAMPANJI: Čekići, prepelice, konji i raspadnuti narkomani...

Nasilje u predizbornoj kampanji krenulo je od verbalnih obračuna i govora mržnje na društvenim mrežama i u medijima, koji je ubrzo preraslo u fizičke napade na predizbornim skupovima

Čekići, prepelice, konji i raspadnuti narkomani...
Foto:Adi Kebo/zurnal.info

Ako te spucam u glavu j...t cu ti majku seljačku k...o jedna, spucaću te pola glave ću ti odnijeti, j...m li ti majku k...o jedna, k....štino, p...a ti materina”, ovo je govorio Dragan Milović, suprug Daliborke Milović kandidatkinje Liberalne stranke BiH za Skupštinu Bosansko-podrinjskog kantona dok je udarao i pljuvao Natašu Todorović, kandidatkinju za Skupštinu BPK Goražde stranke BH Demokrati.

Iako je Todorović snimila fizički napad Kantonalno tužilaštvo u Goraždu navelo je da u ovom napadu “nema elemenata krivičnog djela”. Dragan Milović “kažnjen je“ prekršajnim nalogom od 300 KM.

Da je Nataši Todorović otkinuto pola glave, kako mi je i prijećeno, možda bi se tužilac udostojio da pokrene krivični postupak”, napisala je na fejzbuku Todorović.

Ovaj slučaj možda najbolje ilustruje na koji način nadležne institucije tretiraju nasilje u predizbornoj kampanji stoga ne treba da iznenađuje njegova eskalacija.

Verbalno nasilje i govor mržnje

Na jednom od predizbornih skupova SDA Sebija Izetbegović i Amor Mašović poručili su glasačima da ako glasaju za njihove protivnike a ne njih završit će u masovnim grobnicama.

"Sve ove staze i stazice koje su se odvojile od ovog utabanog magistralnog puta vode samo na jedno mjesto. Vode vas u jamu Lanište duboku 22 metra i vode vas do cucle i flašice četveromjesečne Amile Džaferagić i vode vas u jamu Lipovača u Nevesinju duboku 66 metara, na čijem dnu nismo našli crvene gumene čizmice malog Amara Ploskića iz Mostara, što tog Bajrama krenu u Presjeku kod Nevesinja da provede svoj prvi Bajram sa svojom nanom. Staze i stazice vode i do male novorođene Fatime Muhić u masovnoj grobnici u Potočarima. Te staze i stazice na kraju će nas odvesti u tekuće grobnice Drine, u Tomašice, u Srebrenice, u Lješevo i sve ove grobnice koje su do ovog časa pronađene. Zato vam kažem, a vi opet po svojoj savjesti, jedno je sigurno. Bakir Izetbegović za predsjednika, SDA na svim nivoima, kantonalnim, federalnom i državnom nivou", kazao je Mašović.

"Selamim vas, a selamim i luzere zakrvavljenih očiju, nesretnike i gubitnike koji su otpali od nas i krenuli groznim putevima koji će ponovo ako uspiju, kako reče naš Amor, voditi u Tomašice, logore, strašite i masovne grobnice,” poručila je Izetbegović.

U toku predizbornih skupova u Zenici zabilježena su dva incidenta na predizbornim skupovima SDA i Bosanskohercegovačka inicijativa Kasumović Fuad (BHI FK). Kako incidenti nisu bili snimljeni ubrzo su stranačkim medijima poslužili kao sredstvo za obračun sa političkim protivnicima.

Tako su mediji skloni Fuadu Kasumoviću objavili vijest kako je zenička SDA doživjela “fijasko” na predizbornom skupu u Lašvi kod Zenice na kojem su im “ogorčeni mještani čekićem polupali kombi” te da je povrijeđen jedan član SDA.

Ona prepelica je bježala po livadama”, podsmjehujući se reći će Fuad Kasumović o Emini Tufekčić, kandidatkinji SDA za koju su mediji naveli da je fizički napadnuta. Isti dan mediji su izvjestili da je i na predizbornom skupu BHI FK fizički napadnuta kandidatkinja Aida Halać.

Na predizbornom skupu OO SDA Kakanj u Brnjicu ponovo je došlo do verbalnog incidenta od strane pristalica Fuada Kasumovića. Reagovala je policija. Ubrzo nakon incidenta, aktivisti Fuada Kasumovića na društvenim mrežama su proširili vijest o “teroru u Kaknju u režiji Mandre”, predsjednika OO SDA Kakanj. Reagovali su aktivisti SDA navodeći da je objavljen samo “dio snimka na kojem se vidi da policija odvodi čovjeka sa skupa SDA” dok cijeli snimak prikazuje nešto sasvim drugo.

Kandidatu za predsjednika Republike Srpske Ivanu Begiću nepoznate osobe uništile su štand sa promotivnim materijalom koji je bio postavljen na Trgu Krajine u centru Banje Luke.

foto:fb

 

Zašto nije oštećen štand bilo koje druge političke organizacije, zašto nije oštećen stand SNSD-a, zašto je oštećen samo moj stand? Pa zato što je neko stvorio sistem 20 godina da svi oni koji ne misle kao većina, po stranačkim šablonima da ne kažem kao konji sa vizirima, moraju biti kažnjeni”, kazao je Begić na press konferenciji održanoj nakon incidenta.

Ovakvi incidenti nisu toliko iznenađujući ako se uzme u obzir kakva je retorika političara i stranačkih aktivista na društvenim mrežama i u medijima- od verbalnih obračuna, širenja straha do govora mržnje.

Govor mržnje iskoristio je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i kandidat za predsjednika Republike Srpske nakon sastanka sa Vladimirom Putinom.

Sa muslimanima ne možemo imati zajedničke škole, zajedničke udžbenike”, poručio je Dodik.

Poput stranačkog šefa ni aktivisti a ni mediji bliski SNSD-u ne zaostaju u verbalnim napadima i govoru mržnje. Tako je portal blizak SNSD-u objavio listu “spisak političara homoseksualaca i njihovih partnera” u kojem su navedeni neki od opozicionih političari u RS-u.  Na istom portalu opozicione političare i novinare redovno se naziva “raspadnutim narkomanima” i ”pederima”.

Posebno je agresivna retorika prema kandidatkinjama na izborima. Pod plaštom anonimnosti društvenih mreža retorika stranačkih aktivista  kreće se od etiketiranja protukandidatkinja stranim plaćenicima do ismijavanja njihovog fizičkog izgleda. Verbalno nasilje možda najbolje oslikavaju primjeri etiketiranja i ismijavanja Jelene Trivić i Bisere Turković.

Na društvenim mrežama aktivna je stranica koja se skoro pa isključivo bavi diskreditovanje i etiketiranjem Jelene Trivić kandidatkinje za predsjednicu RS-a.  Videouradci prikazuju Jelenu Trivić kao plaćenicu stranih ambasada koje ne žele postojanje Repubile Srpske, te trojanskog konja kojem je cilj rušenje RS-a.

U Federaciji BiH aktivisti opozicionih stranka od početka predizborne kampanje zaokupljeni su vrijeđanjem fizičkog izgleda ministrice vanjskih poslova BiH i kandidatkinje za Parlamentarnu skupštinu BiH Bisere Turković.

Kandidatkinja Koalicije Država za Predstavnički dom Parlamenta FBiH Azra Dramalija na svom fejsbuk profilu se pohvalila kako je napuštenog psa, koji je spavao ispred njenog, ulaza udarila kišobranom.

Od početka predizborne kampanje pa do 19. septembra Centralnoj izbornoj komisiji BiH podneseno je sedam prigovora zbog govora mržnje od koji je jedan odbačen jer je podnesen prije zvaničnog početka preizborne kampanje dok je ostalih šest još uvijek u radu.  Centralna izborna komisija BiH kaznila je  predsjednicu PDA i kandidatkinju za Zastupnički dom Parlamenta FBiH Elzinu Pirić  zbog govora mržnje sa 5.000 KM, a političku partiju PDA sa 3.000 KM. 

(zurnal.info)