KAO DA JE VAŽAN ZAKON:Centralna izborna komisija ovjerava kandidature i državnim službenicima
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

KAO DA JE VAŽAN ZAKON: Centralna izborna komisija ovjerava kandidature i državnim službenicima

Kandidatura Zorana Maletića još je jedan dokaz da za CIK zakon vrijedi samo kada i ukoliko odgovara njima, odnosno njihovim političkim mentorima. Vjerovatno će i ovaj slučaj pripisati medijskim špekulacijama

Centralna izborna komisija ovjerava kandidature i državnim službenicima

 

Zoran Maletić, pomoćnik ministra za poljoprivredu i ruralni razvoj, kandidat je Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, u Izbornoj jedinici 6, mada kao državni službenik ne bi mogao da se kandiduje na izborima. Odnosno, mogao je da se kandiduje, s tim da je prethodno podnio ostavku na funkciju u Vladi RS, što njemu nije palo na pamet.

„Sudije redovnih i ustavnih sudova, tužioci i njihovi zamjenici, pravobranioci i njihovi zamjenici, ombudsmeni i njihovi zamjenici, članovi sudova/domova/vijeća za ljudska prava, notari, policijski službenici, državni službenici, pripadnici Oružanih snaga BiH, pripadnici Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, kao i diplomatski i konzularni predstavnici BiH u inozemstvu, koji imaju diplomatski status u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima (iz 1961.godine), mogu se kandidirati za javnu izbornu dužnost samo ako prethodno podnesu ostavku na taj položaj ili postupe u skladu sa zakonima koji regulišu njihov status“, navedeno je u zakonu.

Zakone u BiH, malo ko poštuje, a Maletić, poznat i pod nadimkom Tajson, sa pozicije pomoćnika ministra poljoprivrede već uveliko radi na svojoj promociji.

I u ovom slučaju zakazala je Centralna izborna komisija (CIK), koja je ovjerila Maletićevu kandidaturu, mada to, prema važećem zakonu, nije smjela učiniti.

 

 

Šta očekivati od CIK-a u slučaju Maletića, kada je taj isti CIK, kako je Žurnal ranije objavio, nedavno ovjerio kompezacionu listu SNSD-a za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, čiji je nosilac Nenad Stevandić, koji je istovremeno upisan u sudski registar kao predsjednik druge političke partije - Ujedinjena Srpska, s kojim SNSD nema potpisan koalicijski sporazum.
“Prekršeno je nekoliko odredaba Izbornog zakona, jer je faktički nemoguće da budete u CIK-u ovjereni kao predsjednik jednog političkog subjekta, a da budete na listi drugog političkog subjekta, s kojim niste u zvaničnoj koaliciji”,pojasnili su za Žurnal iz stručnih službi CIK-a.

Zoran Maletić odavno ima ambcije da dobije značajniju poziciju, od one koju ima kao pomoćnik ministra. Nekada je bio pulen Vojina Mitrovića, jednog od najpoznatijih političkih „papaka“ u RS, čuven po tome što je posle opštih izbora 2014. godine, na kojima je osvojio mandat na listi Narodnog demokratskog pokreta (NDP), prešao u suprotni tabor i zajedno sa još nekoliko preletača u čuvenoj aferi „Papak“ podržao izbor Željke Cvijanović za premijerku RS.

Mitrović se nadao se da će tako povratiti svoj uticaj u Bijeljini i ponovo postati glavna uzdanica Milorada Dodika u tom gradu, ali u je na put stao Nedeljko Ćorić, predsjednik tamošnjeg Gradskog odbora SNSD.

Najveći udarac „Papku“ Mitroviću Ćorić je zadao kada mu je preoteo njegovog ličnog - Zorana Maletića.Mitrović se nadao, ali i tražio da Maletić zamijeni Stevu Mirjanića, koji je, iako ima blizu osamdeset godina, politički besmrtan.Maletić je shvatio da nikada neće postati „Pantelija“ Mirjanić, pa je napustio Mitrovića izabravši Ćorićev tabor.

(zurnal.info)