PORODIČNI BIZNIS:Četiri miliona KM za virtuelne poslove Dodikovih lobista

Istražujemo

PORODIČNI BIZNIS: Četiri miliona KM za virtuelne poslove Dodikovih lobista

Najbolji posao ove godine firma je, u konzorcijumu sa „Cetisom“ iz Celja, sklopila sa IDDEEA-om vrijedan 1,2 miliona KM. Drugi po redu najbolji ugovor dodijelio joj je u dugove potonuli Fond zdravstvenog osiguranja RS, koji za održavanje, kako u Fondu kažu, najsavremenijeg poslovnog informacionog sistema daje čak 674.000 KM.

Četiri miliona KM za virtuelne poslove Dodikovih lobista

Banjalučka IT firma „Prointer“ nije fokusirana samo na lobiranje pred američkom administracijom da predsjednik RS Milorad Dodik bude skinut sa crne liste. Lobiranje joj dobro ide i u institucijama RS u kojima je za samo osam mjeseci ove godine pobijedila na čak 27 tendera teških oko četiri miliona KM.

Tako je od početka prošle godine do danas „Prointer“, iza kojeg nezvanično stoji Dodikov sin Igor, održavanje računara i razvlačenje kablova po kancelarijama, naplatio nevjerovatnih 25 miliona KM javnog novca.

Najbolji posao ove godine firma je, u konzorcijumu sa „Cetisom“ iz Celja, sklopila sa Agencijom za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) vrijedan 1,2 miliona KM i to za izradu unutrašnjih i vanjskih stikera. Drugi po redu najbolji ugovor dodijelio joj je u dugove potonuli Fond zdravstvenog osiguranja RS, koji za održavanje, kako u Fondu kažu, najsavremenijeg poslovnog informacionog sistema daje čak 674.000 KM.

Da su institucije zadovoljne uslugama „Prointera“ svjedoči i činjenica da su mu „Pošte Srpske“ dale pet poslova u vrijednosti 206.000 KM, a „Elektroprivreda RS“ dva posla teška 350.000 KM. 

„Elektrodistribuciji Pale“ ove godine se žurilo da poslove dodijeli poznatoj tender IT firmi pa je za nove računare i server dala 270.000 KM, dok „Elektroprenos BiH“ održavanje SAP sistema i računara plaća gotovo pola miliona KM. 

Redovan korisnik usluga je i Poreska uprava RS koja za internet, obnovu licenci i servis uređaja daje 105.000 KM, dok će „Putevi RS“ za „politiku informacione bezbjednosti“ i „testiranje stepena informacione bezbjednosti“ izdvojiti 117.000 KM. Jedna od interesantnijih pobjeda „Prointera“ je i ona martovska u Univerzitetskom kliničkom centru koji, iako pacijenti počesto nemaju lijekove i sterlnu gazu, softver za slaganje poslovne štampe plaća 54.000 KM. 

Život u objektu Vlade RS u Istočnom Sarajevu ne postoji, ali Služba za zajedničke poslove ima namjeru da u zgradi za političke duhove uradi „rekonfiguraciju lokalne mreže“. „Prointer“ ovaj posao naplaćuje 48.000 KM javnih para. 

Istovremeno, dva radara zafalila su Agenciji za bezbjednost saobraćaja RS i ugovor je, dakako, dodijeljen „Prointeru“. Sve košta 187.000 KM.

Građani RS ovoj firmi plaćaju i poslove u Fondu za penzijsko invalidsko osiguranje RS (62.000 KM), Zavodu za zapošljavanje RS (85.000 KM), Olimpijskom centru Jahorina (27.000 KM), Pravobranilaštvu RS (6.500 KM)...

Finansijska slika – život od tendera

Finansijska slika „Prointera“ u posljednje tri godine, koliko postoji, je više nego zanimljiva. Iako osnovana u aprilu 2015. godine, vrlo brzo je postala bliska ljudima koji određuju „poslovna pravila“ u RS. Nikada niko nije odgovorio na pitanja zašto je stručnija od ostalih IT firmi. 

Te prve 2015. godine prihodovala je oko 651.000 KM i ostvarila dobit od 133.000 KM, naredne godine prihod se vrtoglavo penje na 5,3 miliona KM, a dobit na više od pola miliona KM. 

Prošla godina, odnosno pobjeda na više od 60 tendera vrijednih 21,2 miliona KM, „Prointeru“ je donijela prihod od čak 17,5 miliona KM i dobit od 3,1 milion KM. 

Lobiranje iz ljubavi

Ljubav vlasti i ove firme cvjeta, a da je veza čvrsta pokazuje i podatak da je kontakt osoba s američkim lobistima ispred SNSD-a direktor Bojan Vujić. 

Američki magazin „Newsweek“, pozivajući se na dokumente Vlade SAD-a, objavio je, kako su naveli ovdašnji mediji, tekst u kome otrkriva da su Jason Osborne i Mike Rubino, nekadašnji saradnici bivšeg šefa kampanje Donalda Trumpa, angažirani kao lobisti za političku partiju u BiH, koja favorizuje separatizam i sarađuje s Rusijom.

List navodi da Osborne i Rubino, bliski prijatelji i poslovni saradnici nekadašnjeg menadžera Trumpove kampanje Coreyja Lewandowskog, sada pomažu partiji Milorada Dodika. U tekstu se napominje da je Osborne za magazin "Mother Jones" rekao da je SNSD usmeno pristao da plati 10.000 dolara mjesečno lobističkoj firmi „Twin Rocks Global“ koju su on i Rubino osnovali prošlog mjeseca.

Osborne je potvrdio da je pomogao uspostavljanju sastanaka za premijerku RS Željku Cvijanović tokom posjete Vašingtonu u julu. 

(zurnal.info)