Čistoća zlata vrijedna:Čorokalu druga tranša od „Autoputeva RS“

Istražujemo

Čistoća zlata vrijedna: Čorokalu druga tranša od „Autoputeva RS“

„Kozaraputevi“, kroz dva okvirna sporazuma sa ovim javnim preduzećem, obezbijedili sebi 7,6 miliona KM.

Čorokalu druga tranša od „Autoputeva RS“

„Autoputevi Republike Srpske“ na račun „Kozaraputeva“ Dragana Čorokala ovih dana prebaciće drugu tranšu od gotovo 672.000 KM za godišnje redovno i zimsko održavanje pravca Banjaluka – Gradiška. Prema okvirnom sporazumu, Čorokalo će za ova 32 kilometra dobiti 2,6 miliona KM.

Posao na tenderu javnog preduzeća dobio je kao jedini ponuđač, a milionska zarada je obezbijeđena do 2021. godine.

Ovo svakako nije kraj milionski teških putarskih poslova Dragana Čorokala u ovom javnom preduzeću. „Kozaraputevi“ i derventski „Geokop“ Save Ružojčića do 2022. godine održavaće autoput „9. januar“, od Banjaluke do Doboja.

Pet miliona za „9. januar“

Iako su „Autoputevi“ za ovaj posao bili spremni da daju čak 6,5 miliona KM, Čorokalo i Ružojčić, sigurnosti radi, spuštaju cijenu na pet miliona. Ugovor je potpisan 13. juna.

„Obaveza dobavljača je da formira punktove redovnog i zimskog održavanja (zimske službe) u Laktašima, po puštanju u upotrebu Centra za održavanje i kontrolu saobraćaja 'Mahovljani' i  u Centru za održavanje i kontrolu saobraćaja 'Kladari'“, stajalo je u tenderu.

Čorokala milioni ne zaobilaze

Čorokala milioni ne zaobilaze pa je i u „Putevima RS“, gdje i dalje vedri i oblači Nenad Nešić, ove godine potpisao ugovor vrijedan više od 26 miliona KM. Iako je Sud BiH još 16. jula naložio Kancelariji za razmatranje žalbi BiH da ponovo razmotri prigovor prijedorske firme „Niskogradnja Marjanović“ i tako praktično poništio dogovor Nešića i Čorokala, to ih nije poremetilo pa su posao i nastavili.

Kako „nije pravnik“, prijedorski tajkun, kaže, ne želi ni da se bavi ovim pitanjem. Trenutna situacija mu i odgovara, jer je po osnovu, tvrde u "Niskogradnji", fiktivne arbitraže javnog preduzeća dosad je naplatio oko tri miliona KM.

„Tačno je da su u pitanju tri miliona KM, ali 'Putevi' mi duguju još više. To je samo kap u moru. Taj vlasnik 'Niskogradnje' me stalno potkopava, a nema infrastrukturu kojom bi mogao da radi ovaj posao“, kazao je krajem jula za Žurnal.

Njegov ukupni skor u ovom javnom preduzeću je 28,4 miliona KM, jer su njegovi „Kozaraputevi“ i „Prijedorputevi“ za kružne raskrsnice u Banjaluci i Lukavici dobili ugovore vrijedne oko milion KM.

Na tenderima Čorokalo vodi ratove sa mrkonjićkim tajkunom Mladenom Milanovićem Kajom, koji mu, kao daleko jači igrač, preuzima dobar dio poslova mimo prijedorske oblasti.