:CRNI BILANS U GAZI: Više od 1000 žrtava

Novosti

CRNI BILANS U GAZI: Više od 1000 žrtava

U subotu ujutro u osam sati po lokalnom vremenu (05.00 GMT) u Pojasu Gaze stupio je na snagu prekid vatre od 12 sati tokom kojeg bi civili trebalo da budu evakuirani iz zona zahvaćenih najžešćim sukobima i da dobiju neophodnu pomoć

CRNI BILANS U GAZI: Više od 1000 žrtava

 Broj žrtava izraelske ofanzive na Gazu popeo se na 1.000, budući da je samo danas tokom privremenog prekida vatre, iz ruševina širom palestinske enklave izvučeno više od 100 tijela, potvrdili su medicinski izvori. 

AFP prenosi da su 19. dana konflikta između Izraela i palestinskog Hamasa, mnogi stanovnici Gaze, zahvaljujući primirju, uspjeli da dođu do svojih domova koje su zatekli u ruševinama. 

Širom Gaze spasilačke službe izvlače tijela nastradalih, a pošto se ne zna da li će 12-satno primirje biti produženo, Palestinci žure da sahrane svoje bližnje, prenosi Blic.

U subotu ujutro u osam sati po lokalnom vremenu (05.00 GMT) u Pojasu Gaze stupio je na snagu prekid vatre od 12 sati tokom kojeg bi civili trebalo da budu evakuirani iz zona zahvaćenih najžešćim sukobima i da dobiju neophodnu pomoć. 

Izraelska vojska potvrdila je da je stupio na snagu prekid vatre, ali je i upozorila da će odgovoriti ako "teroristi" iskoriste zatišje i napadnu izraelske trupe ili civile. 

Tokom primirja nastavljaju se operativne aktivnosti kako bi se lokalizirali tuneli u Pojasu Gaze - navela je vojska. 

Nekoliko sati prije nego što je prekid vatre stupio na snagu, u izraelskim zračnim napadima na jug Pojasa Gaze povrijeđeno je 20, a stradalo je osam Palestinaca, među kojima četvoro djece. 

Time je broj stradalih Palestinaca porastao na 879. Prema podacima UNICEF-a, među žrtvama ima 192 djece. 

Od 8. jula, kada je počeo novi izraelsko-palestinski sukob, stradalo je 37 izraelskih vojnika, među kojima su dvojica poginula tokom jučerašnjih sukoba. 

Američki državni sekretar John Kerry rekao je u petak uvečer da nije uspio da izdejstvuje sedmodnevni prekid vatre između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, a potom je izraelski ministar odbrane Moše Jalon ukazao na mogućnost "značajnog širenja kopnene operacije u Gazi". 

U cilju smirivnja situacije u Pojasu Gaze, Kerry bi u trebalo da u Parizu razgovara sa šefovima diplomatije Turske i Katara, zemalja koje imaju uticaja na radikalni palestinski pokret Hamas, prenosi Beta.