MOĆ STRANAČKIH GLADIJATORA :Čuvari jedinstva SDA snagom mišića
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

MOĆ STRANAČKIH GLADIJATORA : Čuvari jedinstva SDA snagom mišića

U jedinstvu je snaga, glasio je posljednji izborni slogan SDA. Ali suštinski, svu svoju snagu i svoje jedinstvo SDA crpi iz snagatora. Uglavnom presuđivanih za brojna krivična djela

Čuvari jedinstva SDA snagom mišića

Amir Pašić Faćo, presuđivani razbojnik, opčinjen je hadžijama. Prvo Ramizom Delalićem Ćelom, a sada hadži Elmedinom Konakovićem.

“U moju transparentnost se ne treba sumnjati”, hvalio se prije dvije godine premijer Kantona Sarajevo.

Onda se transparentno uslikao sa Amirom Faćom koji u svom policijskom dosjeu ima više krivičnih djela, nego što je premijer Konaković skupio poena tokom svoje košarkaške karijere.

Transparentno, kako to samo Konaković zna, komunicirao je i sa Hilmijom Garibovićem, prije nego je ovaj uhapšen zbog sumnje da je počinio krivično djelo ucjena.

“Imao sam kontakt sa uhapšenim Hilmijom Garibovićem u vezi sa organizacijom koncerata”, pohvalio se Konaković novinskoj agenciji Fena.

 

ORIĆEVA „POSLOVNA“ MREŽA

 

H.G. česti su inicijali u izvještajima iz rubrike crna hronika. Uglavnom, iza inicijala H.G. skriva se Hilmija Garibović, osuđenik za lihvarstvo, ucjene, pucnjave i slična krivična djela.  No, Hilmija Garibović nije samo saradnik premijera Konakovića. Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić (SDA) dodijelio je Gariboviću dio ulice Ferhadija kako bi ovaj otvorio ugostiteljski objekat. Za te potrebe, izmještena je govornica sa objekta BH Pošte, a saglasnost je potpisao generalni direktor – Mirsad Mujić. Posrednik u dogovorima, prema informacijama Žurnala, bio je Naser Orić, optuženik za ratne zločine i pomilovani osuđenik za krivično djelo nezakonito držanje oružja.

Upravo je BH Pošta preduzeće koje najbolje poslovne odnose gradi sa Naserom Orićem. Prvo je supruga Nasera Orića Amra Alajbegović postala uposlenica BH Pošte, nakon čega je to javno preduzeće, samo od dolaska Mirsada Mujića na poziciju direktora, dodijelilo najmanje tri ugovora preduzeću “BH sigurnost” u vrijednosti od oko 200 hiljada maraka. Formalni suvlasnik preduzeća “BH sigurnost” je Amar Orić, sin Nasera Orića s kojim Mirsad Mujić nerijetko vikende provodi u lovu. I to nije sve Orićeva supruga postala je i stečajni upravnik u najmanje dvije firme, dok je Orićev i Mujićev vjerni pratilac Berin Balijagić zahvaljujući angažmanu ministra Aljoše Čampare (SDA) postao specijalac Federalne uprave policije. 

 

PIŠTOLJ U RINGU

 

Na sličan način, linijom SDA, u Federalnoj upravi policije zaposlen je i Adnan Došlić koji je najmanje tri puta kažnjavan zbog narušavanja javnog reda i mira. Specijalac je postao i Ibro Miladin, protiv kojeg je MUP Kantona Sarajevo podnio izvještaj o počinjenom krivičnom djelu ugrožavanje sigurnosti – odnosno zbog prijetnji načelniku Općine Stari Grad.

Braća Stojnić, Denis i Dado, nakon kratkotrajne avanture u DF-u okrenuli su se se SDA-u. Podržali su izbor Abdulaha Skake za gradonačelnika Sarajeva. Denis Stojnić u januaru 2014. godine hapšen je zbog krivičnog djela lihvarstvo i ugrožavanje sigurnosti. Učestvovali su u brojnim incidentima i pucnjavama.

Kick boxera Salku Zildžića, inače predsjednika Asocijacije mladih SDA, policijske agencije nadzirale su zbog kontakata sa osobama iz krim-miljea. Na njegovom meču u tuzlanskom Mejdanu prijećeno je čak vatrenim oružjem u ringu, a u incidentu kojeg su zabilježile i TV kamere, učestvovali su Zildžićevi prijatelji Damir Mehić Bibi i Mersed Hadžić Švicarac. Damir Mehić je trenutno lice sa Interpolove potjernice, a tražen je zbog sumnje da je počinio krivično djelo ubistvo. Mersed Hadžić također je godinama bio bjegunac zbog učešća u brojnim pucnjavama, a trenutno, prema informacijama Žurnala, blisko sarađuje sa potpredsjednikom SDA Mirsadom Kukićem i njegovim saradnicima koji se profesionalno bave boksom.

 

GLADIJATOR, TIGAR I SUSJED

 

Ni u Krajini SDA nema problema sa snagom. A jedinstvo grade United Tribunesi. Ovaj “sportsko” udruženje djeluje u Sanskom Mostu, a njime rukovode braća Armin i Nermin Ćulum. Policijske agencije širom Evrope dovode ih u vezu sa organiziranim kriminalom, a  u decembru 2016. godine pretresani su njihovi objekti u Sanskom Mostu. Krajem jula ove godine, Armin Ćulum Boki i njegovi saradnici organizirali su manifestaciju “Noć gladijatora”, a novčanu pomoć im je planirao pružiti i premijer USK-a Husein Rošić (SDA), ali njegovu odluku nisu podržali ostali ministri iz Vlade USK-a. No, podršku im je pružio Grad Bihać sa GS-ovim kadrom Šuhretom Fazlićem na čelu. Konstantnu podršku, Bokijevi borci pružaju i čelnicima Općine Sanski Most, a prilikom februarskih protesta 2014. godine, kao lično obezbjeđenje njihove je usluge koristio i Asim Kamber.

Krajiško jedinstvo dodatno učvršćuje i Hamdija Abdić Tigar. Gradski vijećnik iz SDA osuđivan je zbog krivičnog djela nanošenje teških djelesnih povreda. Tigar je trenutno i pod istragom zbog sumnje da je učestvovao u organiziranju ubistva generala HVO-a Vlade Šantića.

Treba podsjetiti i na dobre poslovne odnose Zijada Turkovića, osuđenog na 40 godina zatvora za organizovanje kriminalne grupe te generalnog sekretara SDA Amira Zukića. Dvojica susjeda sa Grbavice ponovo su to postali nekoliko godina kasnije, u KPZ Zenica gdje Turković boravi kao osuđenik, a Zukić je tu proveo izvjesno vrijeme u pritvoru nakon hapšenja za krivična djela primanja nagrade ili drugog oblika koristi, trgovinu utjecajem te protuzakonito posredovanje. Podsjetimo, optužen je zajedno sa Asimom Sarajlićem i Mirsadom Kukićem, potpredsjednicima SDA.

(zurnal.info)