Građani ponovo plaćaju tuđi nerad:Da bi odbranio direktora Misiraču, ministar krivicu prebacuje na Aluminij
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Građani ponovo plaćaju tuđi nerad: Da bi odbranio direktora Misiraču, ministar krivicu prebacuje na Aluminij

Federalni ministar industrije, energetike i rudarstva Nermin Džindić još jednom izbjegava da označi pravog krivca za gubitke Operatora za obnovljive izvore energije. Aluminij nikada nije plaćao naknade

Da bi odbranio direktora Misiraču, ministar krivicu prebacuje na Aluminij

Federalni ministar industrije, energetike i rudarstva Nermin Džindić još jednom izbjegava da označi pravog krivca za gubitke Operatora za obnovljive izvore energije.

Ministar tvrdi da je odluka vlade o povećanju naknada za obnovljive izvore energije, koje će od oktobra biti na računima potrošača, uzrokovana neradom Aluminija, odnosno manje potrošenom električnom energijom u Federaciji.

Obrazloženje je to u koje ne vjeruje ni ministar. On dobro zna da ni u vrijeme rada Aluminija, ova firma nije plaćala ni potrošenu električnu energiju, a pogotovo ne naknadu za podsticanje. Također, on zna da je Aluminij putem svoje firme-kćerke ostao dužan oko 5,5, miliona maraka Operatoru za obnovljive izvore energije! Posebno tu treba ubrojati i onu naknadu koju je Aluminij trebao, a nije plaćao za električnu energiju isporučeno od Elektroprivrede HZHB.

Čak i da pretpostavimo da je ministar Džindić u pravu (a nije) prosta računica kazuje da ako je Aluminij trošio oko 15 posto ukupne električne energije, zašto onda naknada usljed njegovog nerada nije povećana za taj procenat, a ne za 85% kako je odlučila federalna vlada?

Problem je što ministarstvo nema nikakvih pokazatelja koliko zaista nedostaje novca za rad Operatora za obnovljive izvore energije i otkup od malih proizvođača.

Prije dolaska Boriše Misirače i njegovog preuzimanja direktorske pozicije, izvještaji o tekućoj i planovi Operatora za narednu godinu, dostavljani su ministarstvu do kraja novembra tekuće godine i nije bio problem „do pfeninga“ izračunati visinu naknade. Misirača to i mnogo toga drugog nije poštovao, o čemu je Žurnal nekoliko puta pisao.

Posljednje tri odluke o povećanju visine naknada usvojene su, može se reći nezakonito, jer izvještaji i planovi Operatora za OIEiEK nikad nisu dostavljeni ni ministru Džindiću ni Vladi FBiH, kako je procedurom i zakonom određeno.

I posljednja odluka o povećanju naknada za 85% usvojena je poput cjenkanja na pijaci. Žurnalovi izvori iz vlade kazuju da je ministar Džindić u nedostatku relevatnog materijala odlučio da predloži povećanje od 70%. Potom direktor Operatora Boriša Misirača, dostavlja nekakav „sklepani“ plan, kojeg Upravni odbor nije ni vidio ni odobrio, kojim predlaže povećanje za 100%. Slijedila je nagodba na 85% povećanja naknade!?

Jasno je da iza povećanja nema bilo kakve analize, jer nema ni zvaničnih podataka o tome koliko je direktor Misirača sklopio ugovora o otkupu i da li su među njima i oni mimo predviđenih kvota.

Jedini konkretan vladin potez na zaustavljanju Misiračine samovolje jeste zabrana da izdaje rješenja kojim se neko postrojenje priznaje kao mikroproizvođač, što je nadležnost FERK-a, te da obustavi postupke zaključivanja ugovora za otkup električne energije s privilegovanim potrošačima i mikroproizvođačima električne energije.

Po ministru Džindiću, potrošači električne energije trebaju biti zadovoljni jer u Republici Srpskoj je ta naknada veća. Baš utješno obrazloženje koje podsjeća na ono premijera Fadila Novalića koji je svojevremeno za loš standard okrivio građane jer previše troše na kafu i cigarete.

(zurnal.info)