SMJENA MINISTRA DRAGANA MEKTIĆA:Da li će Dodik i Čović preuzeti apsolutnu kontrolu nad sektorom sigurnosti?

Istražujemo

SMJENA MINISTRA DRAGANA MEKTIĆA: Da li će Dodik i Čović preuzeti apsolutnu kontrolu nad sektorom sigurnosti?

Budu li zastupnici SBB-a i SDP-a čak i suzdržani, smjena ministra Dragana Mektića je izvjesna. U slučaju smjene, Ministarstvo sigurnosti BiH preuzima Čovićev kadar – Mijo Krešić. Na čelu Tužilaštva BiH je Krešićeva rodica Gordana Tadić. HDZ kontrolira SIPA-u, Graničnu policiju, Upravu za indirektno oporezivanje.

Da li će Dodik i Čović preuzeti apsolutnu kontrolu nad sektorom sigurnosti?

Smijeni li sutra Predstavnički dom BiH državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića, Dragan Čović i Milorad Dodik uspostavit će potpunu kontrolu nad sigurnosnim i pravosudnim sistemom. I to kada je država BiH na prelomnici. 

S obzirom na to da su se državni zastupnici DF-a, SDA, SDS-a i NB-a izjasnili da će biti protiv smjene ministra Mektića – ključnu ulogu imat će Nermin Nikšić i Fahrudin Radončić. 

Računica je prosta. HDZ BiH ima četiri zastupnika. Tome treba  pridodati i zastupnicu HDZ-a 1990 Dijanu Zeleniku. U zbiru sa devet Dodikovih potpisnika inicijative za smjenu Mektića dolazimo do 14 zastupnika koji će sigurno podržati smjenu. A onda na red dolaze zastupnici Radončićevog SBB-a. Na današnjem kolegiju se nisu izjašnjavali, ali budu li četiri njihova zastupnika za, Dodik i Čović u tom slučaju mogu računati i na zastupnika PDA koji će zbog bliskosti Mirsada Kukića sa Radončićem, ali i potpisnikom inicijative za Mektićevu smjenu Borisavom Bojićem, podržati inicijativu SNSD-a. S tim glasovima, Mektićevu smjenu bi podržalo 19 zastupnika. 

No, tada bi presudnu ulogu imao SDP. Ukoliko bilo koji od trojice SDP-ovih zastupnika ne dođe na sjednicu, ili pak bude suzdržan, inicijativa za smjenu ministra sigurnosti BiH imat će potrebnu većinu. Naime, prema Poslovniku Predstavničkog doma, suzdržani glasovi se računaju u kvorum, ali se ne računaju prilikom glasanja. Tako je moguće da  određena odluka bude izglasana i sa 19 glasova, iako je natpolovična većina 22. To znači, budu li Denis Bećirović, Saša Magazinović i Mirsad Mešić suzdržani, ili neko od njih ne dođe na sutrašnju sjednicu izgledi za smjenu ministra sigurnosti BiH su itekako veliki. A u tom slučaju, Ministarstvo sigurnosti BiH preuzima Mijo Krešić, kadar HDZ-a BiH. 

 „Mi smo opozicija“, stalna je uzrečica SDP-ovog zastupnika Saše Magazinovića kojom pravda svoju suzdržanost prilikom donošenja teških odluka u Parlamentu BiH.

Ali upravo ta suzdržanost može biti presudna. I to dobro zna predsjednik SDP-a Nermin Nikšić koji se krajem prošle godine čak i sastajao sa Miloradom Dodikom, tvrdeći poslije toga da je „Dodik čovjek od riječi“, te da su „odlično sarađivali u prošlom mandatu“.

Iako je Žurnal danas pokušao zatražiti stav od državnog zastupnika te stranke i kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva Denisa Bećirovića, on se nije izjašnjavao u vezi sa inicijativom za smjenu Dragana Mektića. No, Bećirović nije bio prisutan na posljednje tri sjednice, pa se i sutra očekuje njegovo odsustvo. Ipak, i tim odsustvom, on bi direktno podržao Dodikovu i Čovićevu inicijativu za smjenu ministra sigurnosti BiH.

Kada su u pitanju zastupnici SBB-a, ni oni se nisu izjašnjavali o Mektićevoj smjeni. Ipak, treba napomenuti da Radončić godinama održava dobre odnose sa liderima HDZ-a BiH i SNSD-a.

Izglasa li se, pak, sutra smjena Dragana Mektića, Čović i Dodik, kako smo već naveli, uspostavljaju potpunu kontrolu nad sigurnosnim sektorom. 

Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) iz sjene kontroliše HDZ-ov kadar Đuro Knežević. Na  čelu Granične policije BiH je također kadar HDZ-a Zoran Galić. Ministar sigurnosti u tom trenutku bio bi HDZ-ov kadar Mijo Krešić. Uporedo s tim, HDZ BiH u saradnji sa SNSD-om kontroliše većinu u Visokom- sudskom i tužilačkom vijeću BiH. Potom kontrolišu Tužilaštvo BiH, sa Gordanom Tadić na čelu, inače prvom rodicom Mije Krešića. Nadalje, uprava carina je pod kontrolom SNSD-a, dok je direktor UIO kadar HDZ-a Miro Džakula. Jedina smetnja za uspostavljanje apsolutne kontrole bio im je ministar Dragan Mektić.  

(zurnal.info)