Ni u dernecima nismo ravnopravni:Da li je Pravoslavna nova godina praznik

Istražujemo

Da li je Pravoslavna nova godina praznik

Da li je Pravoslavna nova godina praznik

Da zakon u Republici Srpskoj nije isti za sve ni kada je Zakon o praznicima u pitanju ponovo je postalo jasno trinaestog januara, uoči dočeka Pravoslavne Nove godine. Vlada Republike Srpske je, sada već tradicionalno, dan prije datuma na koji se Odluka odnosi, odlučila da je petak - trinaesti januar, za radnike u Vladi, ministarstvima, opštinama i javnim institucijama, neradan. Suprotno Zakonu o praznicima Republike Srpske.

IMAMO RAZUMIJEVANJA

U obavještenju radnicima, koji platu primaju iz budžeta RS, piše da je Vlada donijela takvu odluku imajući razumijevanja za nastupajući praznik Pravoslavne Nove godine, ali i da će se taj dan nekada kasnije morati da nadoknadi. Ne precizira se kada. Svi ostali, koji nemaju sreću i nisu na državnim jaslama, pa plate zarađuju kod privatnika, uredno su, kako Zakon i nalaže, odradili i trinaesti januar.

I niko se nije bunio. Doduše, tek pomalo stidljivo reagovali su pojedini sindikati Saveza sindikata Republike Srpske. U startu napominjući kako Vlada donošenjem Odluke o neradnom danu ne krši zakon, sindikalci se bune zato što su ostali radnici stavljeni u neravnopravan položaj. I to u odnosu na one koji su i inače u mnogo boljem položaju. Nisu se bunili ni ministri Bošnjaci u Vladi Republike Srpske, iako Vlada slične odluke ne donosi kada je u pitanju proslava muslimanske nove godine, koja, takođe, poput pravoslavne nije obuhvaćena zakonom o praznicima. Produženi vikend ni njima nije mrsko pao.

Pravoslavna nova godina u Republici Srpskoj bila je zvanični praznik do marta 2007. godine. Usvajanjem aktuelnog Zakona o praznicima u Republici Srpskoj, pravoslavna nova godina postaje normalan radni dan.

U februaru 2011. godine, na prijedlog SDS-a, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je izmjene i dopune Zakona o praznicima ponovo uvrstila praznovanje pravoslavne nove godine. Međutim, izmjene zakona su, nakon što je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda insistirao na povredi vitalnog nacionalnog interesa, poništene na Ustavnom sudu Republike Srpske.

“Ne bi to bilo pitanje vitalnog nacionalnog interesa da je predlagač u izmjene uvrstio i datume kada novu godinu proslavljaju i pripadnici druge dvije vjere u Republici Srpskoj. Da je postojala dobra volja bilo bi normalno da se u NSRS usvoji tako nešto, ali da svi budu ravnopravni. Zakon mora obezbjediti isto pravo svima. Skupština je napravila medvjeđu uslugu i predlagaču i sama sebi kada je usvojila prijedlog SDS-a koji je imao selektivan pristup. I to je naravno palo na Ustavnom sudu”, pojašnjava situaciju poslanik SDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Slobodan Popović.

KOME SMETA

Kako god, Vladi Republike Srpske Zakon nije ni neophodan, jer raznoraznim odlukama, uglavnom donesenim minut do dvanaest, demantuje donešene zakone. I to za vlast ispada najbezbolnije rješenje. Pravoslavna nova godina nije zvanično praznik, Zakonom o praznicima ne diskriminišu se prava Hrvata i Bošnjaka, oni se ne bune, a za pravoslavnu novu godinu svejedno se ne radi. Ispaštaju jedino oni radnici, bilo da su Srbi, Hrvati ili Bošnjaci, koji nisu imali sreće pa na vrijeme ugrabili jedno od mjesta u republičkim ili opštinskim institucijama. Svi oni oštećeni su za jedan praznik. Koji ustvari i nije praznik dok Vlada ne odluči drugačije.

(zurnal.info)