Reakcije na likvidaciju Osame Bin Ladena:Da li je svijet sada sigurnije mjesto
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Svijet

Da li je svijet sada sigurnije mjesto

Da li je svijet sada sigurnije mjesto

Lider Al - Qaide Osama bin Laden je ubijen od strane američkih snaga u svom kompleksu na severozapadu Pakistana. Vest o njegovoj smrti je izazvala reakciju širom sveta. Svetski zvaničnici su izneli jedinstven stav o smrti Osame bin Ladena, proglasivši ovaj čin kao jedan od najznačajnih u borbi protiv svetskog terorizma.

Na vest o smrti Osame bin Ladena, oglasio se i ministar sigurnosti BiH, Sadik Ahmetović.

- Terorizam je zlo modernog vremena čije žrtve su uglavnom nedužni civili te se protiv njega moramo boriti svim sredstvima.

Bosna i Hercegovina ima kapacitet da se odupre svakoj vrsti prijetnje koja može ugroziti sigurnost svih njenih građana", navodi se u izjavi ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića, povodom izvještaja o združenoj akciji američkih i pakistanskih sigurnosnih snaga koje su u ranim jutarnjim satima, nakon desetogodišnje potrage, uspjele locirati i ubiti lidera terorističke mreže Al-Qaida Osame bin Ladena, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Reakcije svetskih zvaničnika:

USA

Barack Obama

- Mogu obavestiti američki narod i svet da su Sjedinjene Države sprovele operaciju u kojoj je poginuo Osama bin Laden, lider Al - Kaide i terorista koji je odgovoran za ubistva hiljada nedužnih ljudi, žena i dece. Za više od dve decenije, Bin Laden je bio lider i simbol Al - Kaide. Smrt Bin Ladena je najznačajniji uspeh do sada u nastojanju naše zemlje da poraze Al - Kaidu.

 

 

Bivši predsednik SAD-a, George W Bush

- Ovaj značajan uspeh označava pobedu za Ameriku, za ljude koji traže mir u svetu i za sve one koji su izgubili najmilije 11. septembra 2001. Borba protiv terorizma se nastavlja, ali Amerika je posla nepogrešivu poruku: Bez obzira na to koliko je vremena potrebno, pravda će biti zadovoljena.

Bivši predsednik SAD-a, Bill Clinton

- Ovo je važan trenutak ne samo za porodice onih koji su izgubili živote na 11. septembra i u drugim napadima Al - Kaide, već za ljude širom sveta koji žele da izgrade zajedničku buduć́nost, mir i slobodu za našu decu. Čestitam predsedniku, timu za nacionalnu bezbednost i pripadnicima naših oružanih snaga što su doveli Osamu bin Ladena pred lice pravde, nakon više od jedne decenije od ubilačkog napada Al Kaide.

AZIJA

Afganistanski predsednik Hamdi Krzai

- Nadamo se da će aktivnosti terorista biti zaustavljene posle smrti Osame bin Ladena.
Svi bi trebali sada da shvate ono što smo više puta rekli svih ovih godina. Rat protiv terorizma ne treba da se vodi u selima Avganistana.
Rat protiv terorizma nije u kuć́ama nedužnih avganistanskih civila. Borba protiv terorizma nije u bombardovanju dece i žena u Avganistanu. Rat protiv terorizma je trebalo sprovesti u njegovom utočištu, tačnije u njegovom trening kampu, koji nije bio u Avganistanu. To se na kraju i ispostavilo kao tačno.

Pakistanski premijer Jusuf Raza Gilani

- Nećemo dozvoliti da našu zemlju koriste protiv bilo koje druge zemlje za terorizam i zato mislim da je ovo velika pobeda, to je uspeh i čestitam uspeh ove operacije.

Ministar inostranih poslova Indije

Svet ne sme izneveriti svoje napore da prevaziđe velika terorizam i eliminišu utočišta i svetinje koje su pružaju teroristima u sopstvenim komšiluku  Borba mora nastaviti nesmanjenom žestinom.

EVROPA

Premijer Velike Britanije David Cameron

- Vest da je Osama bin Laden mrtav, doneće ogromno olakšanje za ljude širom sveta.
Osama Bin Laden je bio odgovoran za najgori teroristički zločin koji je svet video, za 11. septembar i za toliko drugih napada koji su koštali na hiljade života, a mnogi od njih su bili britanski.
Bivši Premijer Velike Britanije Tony Blair

- Najsrdačnije bih zahvalio predsedniku Obami i svima onima koji su tako briljantno izvršili ovu operaciju..

Predsednik Francuske, Nicolas Sarkozy

- Pošast terorizma je pretrpela istorijski poraz, ali to nije kraj Al – Qaide.

Nemačka kancelarka, Angela Merkel

- Američka vojska je zadala odlučujući udarac protiv Al - Qaide. Osama Bin Laden je bio odgovoran za smrt hiljada nedužnih ljudi.
U mnogim zemljama se sprovodio teror protiv muškaraca, žena i dece, hrišćana i muslimana, a sve u njegovo ime. On je tvrdio da deluje u ime islama, ali u stvarnosti je napravio ruglo od njegovih osnovnih vrednosti i svih drugih religija.

Italijanski premijer, Silvio Berlusconi

- Ovo je odličan rezultat za Sjedinjene Države, ali i za sve demokratske države.

Turski predsednik Abdulah Gull

- Ovo pokazuje da lideri terorista i terorističkih grupa na kraju budu uhvaćeni - mrtavi ili živi.
Najopasniji i najsofisticiraniji lider terorističke organizacije u svetu je uhvaćen na ovaj način, a to bi trebala da bude lekcija svima.

Rusija

- Kremlj pozdravlja ozbiljan uspeh SAD ostvaren u ratu protiv međunarodnog terorizma . Osveta neminovno dostiže sve teroriste.

SREDNJI ISTOK

Izraelski predsednik, Shimon Peres

To je velika vest za slobodan svet, veliko dostignuće za bezbednosne snage Sjedinjenih Američkih Država i veliko dostignuće za predsednika SAD, Baraka Obamu.
Ovaj čovek je bio mega - ubica, ubio je hiljade i hiljade ljudi koji su bili potpuno nevini. On je pokušao da ubijje sve, uključujući ubistvo države Izrael. Došao mu je kraj.
Teroristi i ubice su opasni, ali mi ne treba da verujemo da su imuni.

Palestinski portparol Gasan Khatib

- Smrt Bin Ladena je dobra za mir u svetu. Ono što treba prevazići jesu nasilne metode koje su kreirane i koje se koriste u borbi protiv terorizma.

AZIJA, PACIFIK

Japanski premier, Nato Kan

- Mi pozdravljamo ovaj značajan napredak u borbi protiv terorizma. Odajem poštovanje naporima zvaničnika SAD-a i Pakistana .
Kao odgovoran član međunarodne zajednice, mi ć́emo i dalje nastaviti s merama u globalnoj borbi protiv terorizma.

Premijerka Australije, Julia Gillard

- Al-Kaida je danas uzdrmana, ali to nije njen kraj. Naš rat protiv terorizma se mora nastaviti. Mi ćemo i dalje biti angažovani u Avganistanu, tako da ta zemlja ne postane ponovo raj za teroriste .

Premijer Novog Zelanda, John Key

Osama Bin Laden je bio odgovoran za smrt hiljada ljudi, uključujući i ljude Novog Zelanda u nekoliko različitih delova sveta .
Iako je ubijen, to neće doprrineti trenutnom prekidu terorističkih aktivnosti. Mada, nema nikakve sumnje da je svet bezbednije mesto bez Osame Bin Ladena .

HAMAS

- Palestinska islamistička grupa Hamas u ponedjeljak je osudila ubistvo Osame bin Ladena, izrazivši žaljenje zbog smrti "arapskog svetog ratnika", prenose svjetske agencije. "Ovo smatramo nastavkom američke politike koja se temelji na potlačivanju i prolijevanju muslimanske i arapske krvi", izjavio je Hamasov palestinski premijer u Gazi Ismail Hanijeh.

Iako je naveo razlike u doktrini između Bin Ladenove al-Qaide i Hamasa, Hanijeh je osudio ubistvo.

"Osuđujemo ubistvo arapskog svetog ratnika. Molimo Boga da mu podari milost, zajedno s drugim pravim vjernicima i mučenicima", kazao je.

 

Osama bin Laden rođen je u Saudijskoj Arabiji 1954. godine i bio je jedan od najpobožnijih sinova među 54 djece koje je imao njegov otac.

Njegov put ka militantnom islamu započeo je sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kada se kao tinejdžer priključio fundamentalističkom pokretu koji je preplavio Saudijsku Arabiju.

Bio je posvećeni čitalac islamske literature i slušalac nedjeljnih službi u svetom gradu Meki.
Mršav, bradati muškarac, visok oko 1,8 metara, Bin Laden se priključio ratu mudžahedina protiv sovjetskih trupa u Afganistanu osamdesetih godina, stekavši reputaciju odvažnog i dovitljivog komandanata.

Vjerovatno ključni trenutak u Bin Ladenovom životu zbio se početkom devedesetih godina, kada su američke trupe stigle na saudijsko tlo da istjeraju Iračane iz Kuvajta.

 

(zurnal.info)