Akcija Patriot:Da li je zbog ovog slučaja uhapšen Živko Budimir: Neobično pomilovanje Mirse Švicarca

Istražujemo

Da li je zbog ovog slučaja uhapšen Živko Budimir: Neobično pomilovanje Mirse Švicarca

U avgustu prošle godine Žurnal je pisao o neuobičajenom pomilovanju Merseda Hadžića. Da li je zbog ovog slučaja, između ostalog, uhapšen Živko Budimir

Da li je zbog ovog slučaja uhapšen Živko Budimir: Neobično pomilovanje Mirse Švicarca
Privođenje Merseda Hadžića, zvanog Mirso Švicarac i Bruno Grubijan

Mersed Hadžić, zvani Mirso Švicarac od 29. augusta je slobodan čovjek i jučer oko 15 sati, napustio je Kazneno-popravni zavod Zenica, gdje je zbog pokušaja ubistva izdržavao dvoipogodišnju zatvorsku kaznu.

Odlukom predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, Hadžićevo ime našlo se u famoznoj Knjizi pomilovanja! Ovu nam je informaciju službeno potvrdio zapovjednik zatvorske policije u KPZ Zenica, Redžo Kahrić, koji trenutno obavlja i dužnost direktora zatvora.

BEZ KOMENTARA IZ UREDA ŽIVKA BUDIMIRA

Hadžić se od marta ove godine nalazio u zeničkom zatvoru a upućen je tamo na izdržavanje dvoipogodišnje kazne koju mu je odredio Kantonalni sud u Sarajevu zbog pokušaja ubistva Fatmira Mujaja u sarajevskom klubu "Incognito" 2008. godine. Hadžić je prethodno sa Tužilaštvom FBiH sklopio sporazum.

Međutim, u predviđeno vrijeme nije se javio na izdržavanje kazne u KPZ Tuzla, a uz pomoć hrvatskog pasoša napustio je teritoriju naše zemlje. Dva mjeseca skrivao se u Hrvatskoj pod lažnim imenom Bruno Grubijan. Uhapšen je 5. marta, na osnovu Interpolove potjernice koja je za njim raspisana 13. januara.

Pripadnici Interventno-operativne jedinice Sudske policije FBiH na Graničnom prijelazu “Bosanska Gradiška” preuzeli su Merseda Hadžića od nadležnih pravosudnih i policijskih organa Republike Hrvatske i Granične policije BiH i sproveli ga na izdržavanje zatvorske kazne u KPZ Zenica. Međutim, nakon nepunih pola godine Hadžić se našao na slobodi.

Iz Ureda predsjednika Federacije nisu mogli komentirati ovu informaciju, tako da smo ostali uskraćeni i za obrazloženje  Budimirove odluke da potpiše pomilovanje za Merseda Hadžića.

(zurnal.info)