Ljubav Medita i Kliničkog centra:Da li su stranačke veze omogućile dobijanje poslova od devet miliona maraka?

Istražujemo

Ljubav Medita i Kliničkog centra: Da li su stranačke veze omogućile dobijanje poslova od devet miliona maraka?

Firma Medit iz Sarajeva u posljednjih godinu dana dobila je od KCUS-a poslove vrijedne 9 miliona maraka! Na svim tenderima bili su jedini ponuđači.

Da li su stranačke veze omogućile dobijanje poslova od devet miliona maraka?
FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Firma Medit iz Sarajeva u posljednjih godinu dana dobila je od KCUS-a poslove vrijedne 9 miliona maraka! Na svim tenderima bili su jedini ponuđači.

U ovoj firmi zaposlen je Enes Čengić, bivši član glavnog odbora SDA. Također, postoje rodbinske veze između uposlenika ove dvije firme. Iz Medita tvrde da im stranačke i rodbinske veze nisu pomogle u dobijanju poslova...

Žurnal je istraživao veze Medita i Kliničkog centra u Sarajevu.

LINEARNI AKCELERATOR

Polovinom decembra prošle godine iz Kliničkog centra Sarajevo s ponosom su objavili da su nabavili najnoviji linearni akcelerator namijenjen onkološkim pacijentima te najavili nabavku još jednog do kraja ove godine.

Novi aparat koštao je 6,5 miliona maraka. Na tenderu za nabavku aparata pristigla je samo jedna ponuda- firma Medit iz Sarajeva. Kao viši savjetnik u ovoj firmi zaposlen je Enes Čengić, stranački kolega direktorice Izetbegović.

Kako saznaje Žurnal, zahvaljujući “savjetovanju” Enesa Čengića Medit na tenderima KCUS-a nema konkurenciju. Za manje od godinu dana ova firma je od KCUS-a dobila poslove u vrijednosti 9 miliona maraka. Na svim tenderima Medit je bio jedini ponuđač!

Na tenderu za nabavku specifičnog materijala za potrebe Klinike za radiologiju za lot 28 vrijedan 845.000 maraka pristigla je samo jedna ponuda- firma Medit. Na tender za nabavku linearnog akceleratora vrijedan 6,5 miliona ponovo samo jedna ponuda -firma Medit.

Tender za nabavku MRI sistema za potrebe Klinike za radiologiju poništio je Ured za razmatranje žalbi zbog žalbe firme Simens. U žalbi je navedeno da je tehnička specifikacija napravljena isključivo za proizvođača brenda Toshiba. Eksluzivni zastupnik Toshibinih proizvoda za BiH- firma Medit.

Novi tender za nabavku MRI sistema vrijedan 1.798.830 maraka, kao jedini ponuđač, dobio je upravo Medit!

STRANAČKE I RODBINSKE VEZE


Vlasnici firme Medit iz Sarajeva su Samir Dedović, Jasminko i Amir Filipović. Sjedište firme je u ulici Hamdije Ćemerlića broj 5- zgrada Energoinvesta. U ovoj firmi zaposlen je bivši direktor Energoinvesta Enes Čengić.

Nekadašnji član Glavnog odbora SDA sada radi kao viši savjetnik u Medit-u. Prije dvije godine Čengić je formalno napustio stranku kako bi mogao biti imenovan na mjesto člana Regulatorne komisije za električnu energiju u FBiH. Kako je imenovanje propalo posvetio se savjetovanju.

Osim što savjetuje Medit i dalje učestvuje u stranačkim aktivnostima. Tako je krajem prošle godine zajedno sa direktoricom Izetbegović prisustvovao SDA-ovoj godišnjoj konferenciji za medije.


Foto: Klix.ba

Suvlasnik Medita Amir Filipović u razgovoru za Žurnal kaže da im stranačka pripadnost Enesa Čengića nije pomogla u dobijanju tendera već njegova stručnost.

- Ja sam lično zaposlio Enesa Čengića jer je on najveći stručnjak u BiH, nema boljeg znalca od Čengića kada je u pitanju krupna medicinska oprema- kaže Filipović.

O stručnosti Enesa Čengića najbolje pokazuje njegove upravljanje Energoinvestom o čemu je Žurnal ranije opširno pisao.

Pored firme Medit, Jasminko i Amir Filipović vlasnici su i firme Berg iz Sarajeva. I ova firma posluje sa KCUS-om. Krajem decembra Amir Filipović i Samir Dedović osnovali su novu firmu Otto Technik. U ovoj firmi zaposlen je Zlatko Jusupović sin Nurije Jusupovića, rukovodioca tehničkog sektora KCUS-a.

Filipović tvrdi da njegovo zaposlenje, kao ni Čengićevo, nije pogodovalo da dobiju posao od KCUS-a.

- Mi smo naslijedili tri radnika koji su bili uposlenici stare firme. Jedan od njih je Zlatko Jusupović i on je naslijeđen, nama to ništa nije pomoglo- kaže Filipović.

Nurija Jusupović do objavljivanja ovog teksta nije odgovorio na pozive Žurnala.

REDOVNI UNOSNI SASTANCI

Mjesec dana prije nego je objavljena odluka o dodjeli ugovora za nabavku linearnog akceleratora Nurija Jusupović imao je više sastanaka sa Mirzom Polićem, uposlenikom u sektoru za prodaju firme Medit. Mjesec dana kasnije Medit kao jedini ponuđač dobija posao vrijedan 6,5 miliona KM.

Sastanci sa Nurijom Jusupovićem na Kliničkom centru su redovne poslovne aktivnosti, tvrdi Mirza Polić negirajući da su se sastajali van KCUS-a.

- Moj posao je da se sastajem sa svima, nije to bio nikakav tajni sastanak, tamo je bio i predstavnik Klinike za onkologiju. Radilo se o pojašnjenjima naše ponudu koju smo dostavili... To su redovne aktivnosti i tako se radi na svim tenderima. Ja sam ga sreo nekoliko puta u gradu, pozdravimo se i to je to- kaže Polić.

Filipović pak tvrdi da je na Kliničkom centru bio samo jednom i to na sastanku sa direktoricom.

- Jedan jedini sastanak smo imali sa direktoricom Izetbegović... Nekad ranije... - kaže Filipović.

Do objavljivanja ovog teksta direktorica Izetbegović nije odgovorila na upite Žurnala.

RODBINSKE VEZE KOJE ODMAŽU

Stranačke i rodbinske veze, tvrde iz Medita, više su odmogle nego što su im pomogle da dobiju poslove. Međutim, da firma Medit, bar kada su u pitanju tenderi Kliničkog centra, nema konkurenciju potvrdio je i tender za nabavku MRI sistema za potrebe Klinike za radiologiju.

Firma Simens Medicina uložila je žalbu Kliničkom centru navodeći da je tehničkom specifikacijom pogodovano samo jednom proizvođaču odnosno dobavljaču. KCUS je odbio žalbu ocjenivši je neblagovremenom.  

Nakon što je Klinički centar odbio žalbu, Simens ulaže žalbu Uredu za razmatranje žalbi. U žalbi su naveli da su u tenderskoj dokumentaciji kao eliminatorni kriteriji navedene tehničke specifikacije brenda Toshiba. Na zvaničnoj stranici proizvođača medicinske opreme Toshiba jedini zastupnik za Bosnu i Hercegovini je firma Medit iz Sarajeva.

Neki zahtjevi posebno znakovito dokazuju tendecioznost tehničke specifikacije i favorizovanje proizvođača Toshiba. Tako ugovorni organ u pojedinim tačkama tenderske dokumentacije eksplicitno zahtijeva registrovana zaštićena imena sekvenci koje može ponuditi samo i isključivo Toshiba. Ovako eksplicitno navedena zaštićena imena brenda Toshiba, postavljena kao eliminatorni kriterij, neostavivši slobodu da se ponudi ekvivalent traženom kriteriju, neostvariva su za bilo kojeg proizvođača osim Toshibu”, navedeno je u žalbi.

Iz Kliničkog centra su odbili žalbu Simensa ocijenivši je neopravdanom.

- Očigledno je da je žalitelju bilo jasno o kojim tehničkim karakteristikama je riječ... Žalitelj je prvo morao predati ponudu za svoj uređaj koristeći akronime koje on koristi a tek ako mu ugovorni organ odbije takvu ponudu stekao bi uslove za opravdanu žalbu- naveli su iz KCUS-a.

Iz Ureda za razmatranje žalbi naveli su da upravo ovakav odgovor KCUS-a potvrđuje sumnju koju navodi firma Simens.

Iz Medita pak tvrde da žalba Simensa ne stoji jer “to nisu zaštićena imena već generički nazivi sekvenci”.

- To je čisti pasjaluk, Simens je to uradio zato što je već troje njihovih zaposlenika prešlo u Medit. Nema govora o namještanju tendera. A Ured nije odradio svoj posao kako treba jer ima više firmi koje koriste isto ime za sekvence. Tamo sjedi neki pravnik koji ne može da shvati šta mu doktori i inžinjeri napišu- tvrde iz Medita.

Uprkos tvrdnjama iz Medita, Ured za razmatranje žalbi poništio je tender. Nakon poništenja Klinički centar raspisao je novi tender. Pobjednik novog tendera kao jedini ponuđač upravo je firma Medit! Iz Medita negiraju tvrdnje o namještanju tendera a kao razlog pobjede na tenderima navode dobre cijene.

- Mi imamo dobre cijene i izabrani smo na novom tenderu kao najpovoljniji ponuđač. Cijena je bila oko 1,5 miliona maraka. Još uvijek nismo potpisali ugovor jer još nije objavljena odluka o izboru- kažu iz Medita.

Sa pobjedom na ovom tenderu, ukupna vrijednost poslova koje je Klinički centar dodijelio Medit-u iznosi 9 miliona maraka za manje od godinu dana. Vrijednost dobivenih poslova mogla bi biti još veća jer KCUS, po najavi direktorice Izetbegović,do kraja godine planira nabaviti još jedan linearni akcelerator.

(zurnal.info)