Dok rukovodstvo podnosi prijave zbog sumnji na kriminal i korupciju:Dacia Duster nacrtana u tenderu „Sarajevo-šuma“
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Dok rukovodstvo podnosi prijave zbog sumnji na kriminal i korupciju: Dacia Duster nacrtana u tenderu „Sarajevo-šuma“

KJP „Sarajevo-šume“ nabavlja novo terensko vozilo. Tehničke specifikacije navedene tako da se vjerovatno može „uklopiti“ samo vozilo Dacia Duster, što nije zakonito. Istovremeno, iz ovog preduzeća podnose prijave zbog sumnji na određene koruptivne aktivnosti u preduzeću u proteklim godinama

Dacia Duster nacrtana u tenderu „Sarajevo-šuma“
FOTO: sarajevo-sume.ba

 

Krajem maja održana je konferencija za medije Naroda i pravde (NiP) na kojoj je prisustvovalo i novo rukovodstvo KJP „Sarajevo-šume“, na čelu s v.d. direktorom Samirom Omerovićem.

Na toj konferenciji istaknuto je kako je analizom dokumentacije utvrđeno da postoje ozbiljne indicije za kriminal i korupciju u ovom preduzeću, te da preduzeće bilježi gubitke.

Kada se pogledaju podaci s portala akta.ba, vidljivo je da je u prošloj godini preduzeće poslovalo u gubitku od oko 2,4 miliona KM. Poređenja radi, u 2019. godini gubitak je iznosio tek oko 57.000 KM, dok su od 2013. do 2018. godine „Sarajevo-šume“ poslovale pozitivno, a najveća dobit zabilježena je 2018. godine – nešto više od 290.000 KM.

Teret za preduzeće jesu i ukupne obaveze, a 2019. godine one su iznosile blizu pet miliona maraka.

 

Sarajevo šume fin stanje
Izvor: akta.ba

 

U međuvremenu je nova upravljačka struktura, zbog sumnji na određene koruptivne aktivnosti u preduzeću u proteklim godinama, podnijela prijavu Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS. Barem je tako objavio Halil Sulejmanović, v.d. izvršnog direktora Oblasti za opšte poslove, a koji je svojevremeno bio na udaru javnosti kada se saznalo da je na čelu Boračkog zadružnog saveza FBiH, iako je rođen tek 1993. godine.

I dok, kako kažu, rade na rješavanju višegodišnjih problema u preduzeću, iz „Sarajevo-šuma“ odlučili su izmijeniti plan javnih nabavki, dodati između ostalog stavku „terensko vozilo“, te za to izdvojiti 35.000 KM bez PDV-a.

Ubrzo se i raspisuje tender za nabavku terenskog vozila putem konkurentskog zahtjeva. Ne ulazeći u opravdanost same nabavke, a prije nego što navedemo kakvo to tačno vozilo traže iz ovog kantonalnog preduzeća, podsjetimo se na jednu vrlo bitnu stvar.

Naime, prema Zakonu o javnim nabavkama u tehničkoj specifikaciji se ne smije uputiti na određenog proizvođača, porijeklo ili na poseban postupak, na marke, patente ili tipove.

Kada su konkretno nabavke automobila u pitanju, ranije je Mervan Miraščija iz Fonda za otvoreno društvo BiH, između ostalog, za Žurnal pojasnio:

„Osnovna načela zakona su fer i aktivna konkurencija. Ta fer i aktivna konkurencija podrazumijeva nabavku generičkog proizvoda. Pojednostavljeno, treba mi automobil, treba mi za određene svrhe i treba mi sa otprilike određenim rasponom cijene. A, onda se na tender jave sve zainteresirane firme. Međutim, ako se kaže da mora biti određena boja, određene dimenzije i slično, ograničili ste tržište“, rekao je tada on.

Upravo tu su uradili iz „Sarajevo-šuma“, jer su tehničke specifikacije u tenderskoj dokumentaciji navedene tako da se vjerovatno samo jedan model vozila na tržištu može „uklopiti“. Konkretno, traži se vozilo sljedećih dimenzija:

dužina: 4.300 mm – 4.400 mm
širina: 2.000 mm – 2.100 mm
visina: 1.650 mm – 1.700 mm
međuosovinski razmak: min. 2.600 mm

Osim toga, traži se (turbo) dizel vozilo (novo ili polovno ne starije od 2018), s min. 84 kW, pogonom na sva četiri točka, ručnim mjenjačem sa šest brzina, vozilo čija je udaljenost karoserije od tla min. 200 mm, dolazni ugao min. 30°, a odlazni ugao min. 33° itd.

Analizom tržišta novinari Žurnala pronašli su samo jedno vozilo koje može ispuniti sve tražene zahtjeve, a riječ je o vozilu Dacia Duster. Podsjetimo se da su vozila Dacia Duster nedavno nabavili i iz „Autocesta FBiH“, o čemu je Žurnal pisao.

Iz „Sarajevo-šuma“ nam do kompletiranja teksta nisu odgovorili na upit, pa stoga nismo uspjeli saznati zbog čega i za čije konkretno potrebe se nabavlja vozilo, zašto su tehničke specifikacije ovako detaljno navedene, te kojim sredstvima se finansira kupovina ovog vozila.

Ovo je samo jedan u nizu primjera gdje ugovorni organi nabavljaju automobile „po želji“. Pisali smo o tome da se godišnje troše milioni maraka javnog novca na takve nabavke. Inače, nabavke automobila možda jesu upitne s etičke strane, no same po sebi nisu nezakonite. S druge strane, nezakonito jeste „crtanje automobila riječima“ u tenderskoj dokumentaciji. No, ovakva kršenja zakona rijetko se sankcioniraju, kazne su simbolične, dok je žalbi sve manje.

(zurnal.info)