Nova kvalifikacija Želimira Lepira:David je ubijen sa najnižim stepenom vjerovatnoće

Istražujemo

Nova kvalifikacija Želimira Lepira: David je ubijen sa najnižim stepenom vjerovatnoće

Bez ozbira na brojne objavljene fotografije sa obdukcije Davidovog tijela, koje prema tvrdnjama stručnjaka govore da je on tučen tupim predmetima dok je još bio živ, tužilac Lepir konstatuje da su povrede na tijelu stradalog mladića lakše, a mogle su, kako je navedeno, „nastati upravo padom tijela niz teren koji je popločan kamenom, odnosno lijevom stranom korita rijeke Crkvena“

David je ubijen sa najnižim stepenom vjerovatnoće

Okružno tužilaštvo Banjaluka čekalo je tri puna mjeseca da kvalifikuje smrt 21-godišnjeg mladića iz Banjaluke Davida Dragičevića, da bi tri dana prije izjašnjavanja Narodne skupštine RS o izvještaju Anketnog odbora, u kojem je navedeno da „postoji osnov sumnje“ da je David ubijen, nezvanično iz Tužilaštva pušten haber da su i oni donijeli istu kvalifikaciju. 

Na dan glasanja o izvještaju Anketnog odbora, glavni okružni tužilac Želimir Lepir je usmeno potvrdio poslaniku NDP-a Draganu Čaviću da je donesena naredba o sprovođenju istrage o ubistvu Davida Dragičevića, ali izvještaj Anketnog odbora nije izglasan, jer ga nisu podržali poslanici vladajuće koalicije – SNSD-DNS-SP (osim poslanika SP-a Nedeljka Milakovića).

OSNOV SUMNJE

Očito je da su, osim kvalifikacije da „postoji osnov sumnje“ da je David ubijen, vladajućoj većini bili neprihvatljivi zaključci kojima se, zbog propusta u dosadašnjoj istrazi i famozne konferencije za novinare funkcionera MUP RS od 26. marta, na kojoj je David proglašen narkomanom, pljačkašem i samoubicom, traži smjena ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača, direktora policije Darka Ćuluma i načelnika Uprave za organizovani kriminal Darka Ilića. Za poslanike vladajuće koalicije sporan je bio i zaključak kojim se traži pokretanje inicijative prema Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH da se ispita odgovornost glavnog okružnog tužioca Lepira, kao i ostalih tužilaca uključenih u ovaj slučaj. 

Informacija da je Okružno tužilaštvo donijelo naredbu o pokretanju istrage za ubistvo Davida Dragičevića protiv N.N. lica na trenutak je probudila nadu da su pravosudne institucije počele konačno da djeluju i da će roditelji pokojnog Davida, ali i javnost, koja stotinu dana na Trgu Krajine traži istinu i pravdu, biti korak bliže ka punoj istini i pravdi. Međutim, glavni okružni tužilac Želimir Lepir je potom izdao saopštenje i ubio svaku nadu da će, dok je takvih tužilaca i pravosuđa, koje je, nema sumnje, pod kontrolom politike, istina i pravda biti zadovoljena. 

Tužilac Lepir je saopštio da postoji osnov sumnje, kako je naveo, „najnižeg stepena vjerovatnoće“, da je David Dragičević ubijen. Sve što je naveo prije i poslije toga, gotovo je identično onome što je načelnik Uprave za organizovani kriminal Darko Ilić iznio na sramnoj konferenciji za novinare 26. marta, dva dana nakon što je Davidovo tijelo pronađeno na ušču Crkvene u Vrbas. Sve izuzev Ilićeve konstatacije da je Davidova smrt „zadesna“ i da je David bio pod dejstvom narkotika. Sve ostalo što je Lepir napisao u saopštenju ukazuje da će Tužilaštvo istragu voditi sa jednim ciljem - pronalaženje dva, tri žrtvena jarca, kako bi se abolirali svi visoki funkcioneri MUP-a, ali i tužioci.

Zato tužilac Lepir navodi da je na osnovu dosadašnje istrage utvrđeno da „postoji osnova sumnje“ da je 18. marta oko 4.00 časova, u blizini rječice Crkvena u Banjaluci, došlo do verbalnog i fizičkog sukoba Davida sa nekoliko osoba. Vrijeme koje je naveo Lepir poklapa se sa vremenom smrti Davida, koje je u Potvrdi o smrti naveo obducent Željko Karan, mada svaki laik zna da nijedan patolog, čak ni u filmovima, ne može utvrditi vrijeme smrti tačno u minut. 

LEPIROVA VERZIJA

Dalje se, prema Lepiru, dešavalo sledeće – David je  „plašeći se svoj život, bježao od izvršilaca i pao niz strmu obalu rijeke Crkvene, visine oko 4,5 metra, u nabujalu Crkvenu ili su ga izvršioci sa iste obale gurnuli u rijeku Crkvenu“, da bi se, vrlo brzo nakon što se našao u vodi, utopio. Lepir je u saopštenju još naveo da je u tijelu stradalog mladića bilo 1,58 promila alkohola, te da je uvrđeno da u krvi i urinu Davida Dragičevića nije dokazano prisustvo opojnih droga.

Lepir je demantovao da je David otet, zarobljen i zlostavljan, kako to tvrdi porodica Davida Dragičevića, navodeći da „za to ne postoji nijedna indicija, osnov sumnje niti dokaz“. 

„Ovakav zaključak temelji se na nalazu vještaka medicinske struke, iz kojeg ne proizilazi postojanje bilo kakvih povreda koje bi ukazivale na otmicu, vezivanje, silovanje oštećenog i slično. Ovo činjenično stanje suprotno je tvrdnjama oštećenog oca i dijela javnosti koja stalno potencira da je lice oteto i držano u zarobljeništvu, a onda likvidirano“, naveo je Lepir u saopštenju. 

Lepirove navode demantuju slike sa obdukcije i reobdukcije koje, više nego jasno, pokazuju teške povrede na tijelu mladića. Lepir također ne obrazlaže zbog čega je Davidovo tijelo bez policijskog nadzora prevezeno do groblja, gdje je smješteno u hladnjaču do obdukcije, i gdje su i zašto iz dokaza nestali Davidov donji veš i marama. Upravo ta dva odjevna predmeta, prema procjenama forenzičkih stručnjaka, mogli bi da daju odgovor o tome kako je David okončao život, odnosno da li je ugušen prije nego što se našao u vodi. 

Priču o verbalnom i fizičkom sukobu sa dvije do tri osobe potvrdila je navodna svjedokinja, starija žena, koja je zbog potresenosti onim što je vidjela „prestala da posti“. Pitanje za Lepira je šta je sa drugim svjedokom, takođe ženom, koja je dala izjavu policiji (što je pred Anketnim odborom potvrdio i Siniša Kostrešević koji je preuzeo istragu od Ilića) da je posmatrala prebijanje mladića na parkingu kod Metalske škole u Banjaluci, daleko od mjesta koje je u saopštenju naveo Lepir.

Bez ozbira na brojne objavljene fotografije sa obdukcije Davidovog tijela, koje prema tvrdnjama stručnjaka govore da je on tučen tupim predmetima dok je još bio živ, tužilac Lepir konstatuje da su povrede na tijelu stradalog mladića lakše, a mogle su, kako je navedeno, „nastati upravo padom tijela niz teren koji je popločan kamenom, odnosno lijevom stranom korita rijeke Crkvena“. 

Tužilaštvo je, zaključio je Lepir, konstatovalo da je smrt mladića nastupila utapanjem, te da je „s velikim stepenom vjerovatnoće“ utvrđena putanja kretanja Davida Dragičevića, u toku noći nestanka, iz grada ka mjestu gde je, prema tvrdnjama Tužilaštva, nastradao. 

ŽRTVENI JARCI

Davor Dragičević, otac stradalog mladića, ostaje pri svojoj tvrdnji da je njegov sin otet, mučen, silovan, uijen, a potom položen u kanalizaciju. On također tvrdi da su u likvidaciji njegovog sina učestvovali pripadnici policije, a da vrh MUP-a, kao i tužioci Lepir i Dalibor Vrećo pokušavaju da zataškaju ubistvo. 

Osim što očito traži „žrtvene jarce“, kojima bi se pripisalo ubistvo Davida, Lepir i od sebe i Okružnog tužilaštva pokušava napraviti žrtvu. Nakon što ništa nisu radili mjesecima, a i ono što su uradili je pod ogromnim znakom pitanja, profesionalnim i moralnim, sada iz banjalučkog Tužilaštva jadikuju kako su oni žrtve „velikog pritiska“ i kako se „u javnosti od pojednih medija i grupa pojedinih građana, iznose neistine u vezi sa ovim događajem, sa ciljem da se kriminalizuju državne institucije i to prvenstveno Tužilaštvo i MUP RS, te da određene grupacije time žele da postignu svoj politički rejting pred izbore“.


Lepir je naveo i da je otac stradalog mladića Davor Dragičević protiv njega i tužilaca Dalibora Vreće i Saše Labotića, kao i protiv visokih funkcionera MUP RS podnio krivične prijave, kvalifikujući ih kao saučesnike u ubistvu, što, kako je navedeno, oni ne mogu da razumiju i shvate.

Glavni okružni tužilac je naveo da Okružno tužilaštvo Banjaluka za svoj rad ne odgovara pojedincima i javnosti, već VSTS-u. Kad je tako, upravo bi VSTS, ako drži do digniteta pravosuđa, trebalo da preispita rad ove tužilačke trojke. Da li je po nečijem nalogu, i čijem, Lepir izdao ovakvo saopštenje za javnost u kojem je, mimo zakona, iznio detalje istrage. Dalje, kad ih je već iznio, da objasni, šta znači da je otvorena istraga o ubistvu, ali sa “najnižim stepenom vjerovatnoće”. 

VSTS bi trebalo da se pozabavi i postupajućim tužiocem Vrećom i istorijom njegovih bliskih ličnih i profesionalnih odnosa sa Darkom Ilićem iz Uprave za organizovani kriminal, koji je još 26. marta rekao da je David “pojeo burek, opljačkao kuću i zadesno završio u Crkvenoj”. VSTS treba da pretrese i Labotića, koji je protiv mrtvog Davida podigao optužnicu za neku tuču od prije godinu dana i to  šest dana nakon što je pronašeno njegovo tijelo.

Labotić je postao tužilac iako ima pravosnažnu presudu sa krivično djelo piraterija. 

VSTS bi, nema sumnje, trebalo da se uključi u cijeli slučaj i ocijeni rad ovih tužilaca, kako zbog javnosti koja traži punu istinu o smrti Davida Dragičevića i pravdu za one koji su ga ubili, tako i zbog digniteta pravosuđa u BiH koje je, bez dileme, jedan od najtrulijih stobova vlasti u BiH. 

(zurnal.info)