Fakultet zdravstvenih studija u Sarajevu:Dekanesa Dijana Avdić nelegalno postala redovna profesorica

Istražujemo

Dekanesa Dijana Avdić nelegalno postala redovna profesorica

Dekanesa Dijana Avdić nelegalno postala redovna profesorica

Iako je po odluci inspektora nelegalno imenovana za profesoricu na Fakultetu zdravstvenih studija u Sarajevu u oblasti Istraživanje zdravstvene zaštite, prof. dr. Dijana Avdić nikada nije razriješena te dužnosti. Samo imenovanje rješavano je na čak tri sjednice Senata Univerziteta u Sarajevu a odluke o donošenju i poništavanju odluka trajale su mjesecima. Sporno je, dakle, bilo njeno imenovanje u oblasti Istraživanje u sistemu zdravstvene zaštite na Fakultetu zdravstvenih studija na kojem dužnost dekanese obavlja upravo prof. dr. Dijana Avdić.

Senat je prvo donio odluku o njenom imenovanju (29. sjednica, maj 2011). Na sljedećoj sjednici nakon uvida u inspekcijski nalaz odluku je poništio (32. sjednica, septembar 2011), da bi već na narednoj sjednici odlučio da jednostavno “ne usvoji” odluku o razrješenju (2.11.2011, 33. sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu) i izbriše je iz zapisnika! Dijana Avdić ostaje na poziciji redovne profesorice.

Profesorica Avdić za Žurnal prvo nije željela govoriti o imenovanju. U kratkom telefonskom razgovoru rekla je kako oblast još uvijek “nije zaživjela” i kako ne želi govoriti o situaciji u kojoj se našla. U ranijem razgovoru sa službenicima fakulteta potvrđeno nam je kako ona, pored dužnosti dekanese, na Fakultetu obnaša i dužnost redovne profesorice u oblasti Istraživanja u sistemu zdravstvene zaštite.

Na službeni upit poslan u dekanat u kojem smo tražili podatak o tome koje predmete prof. dr. Dijana Avdić predaje i u kom svojstvu, kao vanredna ili redovna profesorica, dobili smo djelimičan odgovor:

- Prof. dr. Dijana Avdić predaje predmete iz oblasti Kineziologija i kineziterapija i Rehabiliticija – navodi PR Fakulteta Amra Mačak-Hadžiomerović.

Nije stigao ni potpun odgovor na pitanje šta se dogodilo sa konkursom koji je u martu prošle godine raspisan na Fakultetu a u kojem se tražio nastavnik za sva nastavnička zvanja u oblasti Istraživanja u sistemu zdravstvene zaštite, na poziciji na kojoj je sada profesorica Avdić.

Zanimalo nas je zašto bi konkurs uopće bio objavljivan ako već oblast “nije zaživjela”. Pitali smo dekanat i sljedeće:

- Koji kandidat je primljen na ovu poziciju? Ukoliko niko nije uposlen, možete li pojasniti zbog čega?

U odgovoru se ne navodi ime profesora koji je dobio posao već samo kako “nije bilo prigovora od strane učesnika u konkursu”.

Prekršen Zakon o visokom obrazovanju

Prilikom inspekcijskog nadzora navedeno je kako je imenovanjem prekršen Zakon o visokom obrazovanju KS-a, i to članovi 96. i 116. U njima se jasno navodi kako su minimalni uslovi za izbor akademskog osoblja sljedeći:

  • vanredni profesor: proveden najmanje jedan izborni period u zvanju docenta...

  • redovni profesor: proveden najmanje jedan izborni period u zvanju vanrednog profesora....

Utvrđeno je kako Dijana Avdić ranije nije bila izabrana u zvanje docenta odnosno vanrednog profesora.

Protiv odluke o povlačenju saglasnosti na imenovanje bilo je pet članova Senata: prof. dr. Sead Redžepagić, prof. dr. Almedina Zuko, prof. dr. Elvira Kovač- Bešović, prof. dr. Fatima Jusupović i prof. dr. Mirsad Kurtović.

Zanimljivo je da je svim izglasavanjima kao članica Senata prisustvovala i prof. dr. Dijana Avdić.

Nakon svega što se dogodilo na sjednicama, Senat je odlučio tražiti očitovanje Ministarstva obrazovanja i nauke KS-a o tome može li Senat donositi odluke o razrješenju. Ministarstvo do sada nije iznijelo zvanični stav:

“Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo se još uvijek nije očitovalo po ovom upitu zbog preobimnosti posla i nepopunjenosti Sektora za visoko obrazovanje u nauku”, navodi ministar Fahrudin Oručević.

U nastavku dopisa za Žurnal navodi se kako je po zakonu o visokom obrazovanju rektor, odnosno direktor visoke škole (u ovom slučaju dekanesa Avdić) dužan poništiti odluke protivne zakonu. Iako se navodi i obaveza Ministarstva:

- Ministarstvo je obavezno poništiti odnosno obustaviti izvršenje odluke tijela visokoškolske ustanove, ako je protivna zakonu.

Akademici u Senatu, Ministarstvu i fakultetima ovaj put, izgleda, ipak zaobilaze akademska i zakonska pravila.

 

Kako je donesena odluka o izboru

Odluku o imenovanju Senat je donio na 29. sjednici u maju 2011. Nakon inspekcijskog nadzora utvrđeno je kako je prof. dr. Dijana Avdić na poziciju redovne profesorice izabrana suprotno zakonskim propisima jer ranije nije bila izabrana u zvanje docenta, odnosno vanrednog profesora. Inspekcijski nalaz bio je povod da Senat na 32. sjednici u septembru iste godine donese odluku kojom povlači imenovanje.

“Uz pet glasova protiv donesena je Odluka o stavljanju van snage odluke o saglasnosti na izbor u zvanje redovnog profesora: Stavlja se van snage odluka o saglasnosti na izbor prof. dr. Dijane Avdić u zvanje redovnog profesora za oblast Istraživanja u sistemu zdravstvene zaštite na Fakultetu zdravstvenih studija u Sarajevu, sa sjednice održane 25.5.2011. godine”, navodi se u zapisniku sa zasjedanja Senata.

Tu nije kraj. Na sljedećoj sjednici održanoj 2.11.2011. godine Senat donosi zaključak kako neće usvojiti svoju odluku donesenu na prethodnoj sjednici o opozivu profesorice Avdić:

“... shodno svemu navedenom zaključeno je da se zaključci... e) stavljanje van snage Odluke Senata Univerziteta na izbor dr. Dijane Avdić u zvanje redovnog profesora na Fakultetu zdravstvenih studija u Sarajevu ne usvajaju, kako je to predloženo u dostavljenom prijedlogu teksta Zapisnika sa 32. sjednice Senata, te se isti brišu iz ovog zapisnika.”

(zurnal.info)