JAVNE NABAVKE SKB MOSTAR:Deset miliona KM za dobrog prijatelja direktora Kvesića
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

JAVNE NABAVKE SKB MOSTAR: Deset miliona KM za dobrog prijatelja direktora Kvesića

Osnivač i direktor kompanije Melcom iz Mostara je Mate Čujić. Dobar prijatelj direktora SKB Mostar Ante Kvesića. Kompanija Melcom svake godine od bolnice dobija višemilionske ugovore za nabavku reagensa i potrošnog materijala

Deset miliona KM za dobrog prijatelja direktora Kvesića
FOTO: Adi Kebo (zurnal.info)

Kompanija Melcom iz Mostara samo od početka 2018. godine, a prema podacima portala javnih nabavki i portala akta.ba, sa Sveučilišnom kliničkom bolnicom Mostar sklopila je ugovore u ukupnoj vrijednosti od skoro 10 miliona KM. Početkom oktobra potpisan je ugovor o nabavci uređaja za izvantjelesnu cirkulaciju krvi za kardiohirurgiju SKB Mostar vrijedan milion i 40 hiljada KM bez PDV-a. U avgustu ove godine bolnica će sa Melcomom sklopiti ugovor o nabavci reagensa i potrošnog materijala aplikabilnih na postojećoj opremi u Zavodu za laboratorijsku dijagnostiku u ukupnoj vrijednosti od pet miliona 156 hiljada KM!

U avgustu – nabavka mikroskopa od blizu 800 hiljada KM. U mjesecima i godinama prije toga – reagensi, potrošni materijal, radiološka dijagnostička sredstva....

Kad prijatelji sarađuju

 

Osnivač i direktor kompanije Melcom je Mate Čujić. Prema riječima direktora bolnice Mostar Ante Kvesića, njegov “dobar prijatelj”. Čujić je bio inžinjer strojarstva koji je u bolnici u Mostaru bio pomoćnik za tehnička i tehnološka pitanja:

- Ja nemam veze sa firmom Melcom a sa Matom sam prijatelj. Ali to ne znači ništa – reći će u razgovoru za Žurnal Kvesić.Direktor SKB Mostar Ante Kvesić

 

Spletom sretnih okolnosti Melcom već godinama dobija tendere vrijedne milione KM od mostarske bolnice. Pored gore nabrojanih, samo u 2018. mogu se izdvojiti i operacijski mikroskop (760 hiljada), radiološka dijagnostička sredstva u vrijednosti od oko 1,5 miliona KM, reagensi, potrošni materijali, produžne linije za pumpu.

Višemilionske ugovore Melcom je od SBKM dobio i 2016, prilikom nabavke reagensa i potrošnog materijala na period od dvije godine. Samo u aprilu te godine sklopljen je ugovor od tri miliona KM za nabavku reagensa. U navedene brojke ne ulaze usluge Melcoma ugovorene bez tenderske procedure, konkurentskim zahtjevima i direktnim sporazumom.

Taj iznos je značajan jer se najveći broj provedenih javnih nabavki u SKB Mostar realizovao putem direktnih sporazuma, oko 78% njih, navodi se u Studiji provođenja javnih nabavki u institucijama tercijalne zdravstvene zaštite u BiH Udruženja Tender.

Direktor mostarske bolnice prijatelj je i sa Ivanom Kvesićem, osnivačem i direktorom firme Inel iz Mostara. Iako nose isto prezime nisu u rodu:

- Postali smo prijatelji kroz posao – kaže Ante Kvesić.
Inel će od bolnice u 2018. godini dobiti dva velika posla: nabavku uređaja za intraoperacijski neuromonitoring  vrijedan 219 hiljada, i nabavku sustav za kraniotomiju vrijedan 180 hiljada KM.

Netransparentno dijeljenje postupaka


Ustaljena praksa u mostarskoj bolnici je dijeljenje postupaka prilikom nabavke roba. Takva praksa korištena je često u nabavkama upravo od Inela, na što je pažnju skrenula i revizija. Upozoravajući da se na taj način krši Zakon o javnim nabavkama naveli su da je u 2016. godini prilikom nabavke medicinskog potrpšnog materijala, uređaja za fizikalnu terapiju, te nabavke namještaja, radnih pultova i ormarića, vršeno dijeljenje postupaka. Upravo je Inel dobavljač uređaja za fizikalnu terapiju, ali se nabavka podijelila na dva dijela: jedan od 5.990 i drugi od 4.950 – oba ugovora potpisana su u februaru 2016. godine. Na taj način izbjegavaju se transparentniji načini nabavke i potpisuje direktni sporazum sa dobavljačem.

Iako je revizija upozorila bolnicu na netransparentnost ove vrste postupaka, slična praksa nastavila  se i u narednim godinama. Uvidom u registar javnih nabavki očita je učestala praksa da se za nabavku iste ili slične robe postupci dijele na više nabavki. U jednom broju slučajeva opet se radi o firmi Inel. Jedan od primjera je nabavka neutral elektrode – dva ugovora potpisana 3.10.2017., jedan u vrijednosti od od tri, drugi tri i po hiljade KM.

Dvadeset i četvrtog avgusta 2017. nabavka stolica podijeljena je na dvije, iako su ugovori potpisani istog dana. Tako je jedan ugovor vrijedan 5.200 realizovan za nabavku hirurških stolica bez naslona, a drugi od 5.800 za stolice sa naslonom!

Sam Kvesić reći će da korektni dobavljači zapravo održavaju mostarsku bolnicu u životu:
- To su dobri trgovci koji korektno rade svoj posao. Naš dug prema njima konstantno je više od dva miliona pa do pet. Uvijek regiraju na naše potrebe i tako nas zapravo finansiraju – priznat će katastrofalan položaj bolnice čovjek koji je na njenom čelu 25 godina.Već duži period, potvrđuju to i finansijski izvještaji, mostarska bolnica posluje sa gubitkom. U revizorskom izvještaju za 2016. godinu navodi se da je iskazan gubitak u iznosu višem od devet miliona KM, a gubitak iznad visine kapitala na dan 31.12.2016. godine iskazan je u iznosu od  73 miliona i 400 hiljada. Trenutno taj dug iznosi, prema riječima direktora Kvesića, oko 85 miliona KM.

Protiv bolnice se vode značajni sudski postupci u vrijednosti višoj od šest miliona, a za blizu milion KM već postoje izvršna rješenja:
- Do danas nisu utvrđeni udjeli suosnivača u vlasništvu kao i prava i obaveze koje proistječu iz suosnivačkog dijela. Ovakav izuzetno težak finansijski položaj SKBM ukazuje na postojanje značajne neizvjesnosti u pogledu njene sposobnosti da nastavi sa vremenski neograničenim poslovanjem – navodi se u izvještaju.


Saradnja sa osuđenima za utaju poreza

Vrlo blizu dopuštenog praga od šest hiljada KM za realizaciju direktnog sporazuma mostarska je bolnica često prilikom realizacije ugovora sa firmom M.R.M. iz Ljubuškog. Nabavka filter čestica za Audi A6 u septembru 2017. - 5.969 KM. Isti dan drugi ugovor – nabavka letve volana za isto vozilo – 5.956.
U januaru 2017. M.R.M. je sa bolnicom potpisao ugovor o nabavci dva sanitetsko-medicinska vozila približne vrijednosti 260 hiljada KM. U februaru ove godine – ponovo dva medicinsko-sanitetska vozila od 270 hiljada KM. 

Pored toga, još niz ugovora, svaki u vrijednosti od oko 5.900 KM – direktni sporazum.

Firma M.R.M. iz Ljubuškog već godinama dobija veliki broj ugovora od kompanija i institucija na različitim nivoima. Osnivač je firma  ANDREA & GIOVANNI iz Čitluka, te fizička lica Emilija Bilić, Manuela Doko i Blago Rupčić. Blago Rupčić otac je Miroslava Rupčića, člana UO Hercegovačka banka. Miroslav Rupčić osuđen je 2004. na pet i po godina zatvora zbog zloupotrebe sredstava HVO-a za formiranje Hercegovačke banke. Iako se Miroslav Rupčić ne navodi u vlasničkoj strukturi firme, prije nekoliko godina prisustvovao je otvaranju tenderske dokumentacije za kupovinu vozila Vjekoslavu Bevandi, tadašnjem predsjedavajućem Vijeća ministara BiH.

Ugovore o isporuci lijekova, čiji je zbir višemilionski, sa SKB Mostar sklopila je firma Hercegovinalijek. Samo za isporuku imunoglobulina sklopljen je ugovor vrijedan blizu milion i 300 hiljada KM. Lijekova s učinkom na krv – milion KM. Ukupan iznos: oko četiri miliona KM. Osnivač firme Mensur Mušija osuđen je 2016. godine kao odgvorno lice i suvlasnik firme MGM Farm na godinu dana zatvora zbor izbjegavanja plaćanja poreza na dobit.

Plate i dugovanja

U izvještaju Ureda za reviziju konstatovano je da SKB Mostar u određenim slučajevima nije provela postupak javne nabavke iako je bila u obavezi u skladu sa članom 4. Zakona o javnim nabavkama. Konstatovano je da za određene ugovore o pružanju usluga za SKBM iz prethodnih godina istekao rok važnosti i da su za iste zaključivani aneksi ugovora u kojima se navodi ”da ugovori ostaju na snazi do završetka postupaka javnih nabavki usluga za SKBM”, a isti su se koristili u toku 2016. godine.

Gubici bolnice i negativno finansijsko poslovanje ne odražavaju se u velikoj mjeri na plate menadžmenta i uprave. Plata direktora SKB Mostar Ante Kvesića, prema odluci Upravnog vijeća iz 2011., iznosi pet hiljada KM. Našao se i na listi 100 najviših primanja u javnom sektoru kojeg je Porezna uprava Federacije BiH dostavila Parlamentu FBiH u decembru 2013. godine – njegova plata iznosila je 5.539 KM.
Obaveze po neuplaćenim porezima na plate i doprinose iznose više od 46 miliona KM.
Plate za devet uposlenika u rasponu od tri do sedam hiljada KM donesene su na osnovu odluke direktora bolnice i Statuta SKBM, što nije regulisano zakonskim propisima.
Pravilnikom o plaćama SKBM definisano je da se može nagraditi i stimulisati zaposlenik povodom vjerskih praznika. U 2016. su isplaćivane i stimulacije za pojedine uposlenike, iako za to nije bilo nikakavih materijalnih uslova.

(zurnal.info)