Kao "u doba Suada Džinde":Dino Konaković "ispod cijene" zakupio Zlatni restoran u Skenderiji

Istražujemo

Dino Konaković "ispod cijene" zakupio Zlatni restoran u Skenderiji

Dino Konaković

 

Milionski dugovi Skenderije su najvećim dijelom, navodno, nastali jer bivša uprava skoro da nije fakturisala iznajmljivanje prostora. Uskoro bi i revizorski izvještaj trebalo da potvrdi i da je zakupnina često kompenzirana raznim uslugama, pa čak i robom, od namještaja do alata?! Zato je, navodno, bivši šef sektora za sport u Skenderiji, Emir Hodžić, prije mjesec dana dobio otkaz, ali sve je završilo s tim. Hodžića su bez prijave policiji samo "poslali kući".

Akcijska ponuda za "stare" poslovne partnere

Kako bi namaknuo novac za poslovanje Skenderije, direktor Hajriz Bećirović već izvjesno vrijeme "ratuje" s mnogima. Izbacio je nedavno iz Skenderije KK Bosna, a zamalo i kolekciju Ars Aevi.

Obrazlagao je to Bećirović teškom finansijskom situacijom u Skenderiji. Javno su preduzeće ali se sami finansiraju, pa mora da bira: ili će imati novac da uposlenicima redovno isplaćuje plate ili će i dalje imati milosti prema "besplatnim" korisnicima prostora. Međutim, priču mu baš i ne potvrđuje jedna od aktuelnih odluka: da Zlatni restoran u Skenderiji iznajmi po veoma niskoj cijeni, 10 KM po kvadratnom metru! Cijena je, navodno, trebala da bude bar dva puta viša.

Restoran je zakupio Dino Konaković za čijeg je direktorovanja Košarkaški klub Bosna navodno imao najviše dugova prema Skenderiji. Ali, Konaković nije bilo ko, pa u sklapanju novog posla sa Skenderijom, osim što je imao "povoljniju ponudu", nije morao da brine ni za konkurenciju.

hajriz2- Nismo morali raspisati tender, dovoljno je da se javi neko i plati predviđenu cijenu zakupa. Bio je oglas objavljen na našoj internet stranici. Eh sad, pošto je Nadzorni odbor htio malo da promovira taj prostor, pa da privučemo zakupce, dali smo prostor po cijeni od 10 KM po metru kvadratnom, kazao nam je Hajriz Bećirović u kratkom telefonskom razgovoru.

Riječ je o 200 metara kvadratnih prostora u centru Sarajeva, a mjesečna zarada Skenderije od Konakovićevog ugostiteljstva, tako kaže Bećirović, bit će oko 3.500 KM.

ŠTA ĆE REĆI REVIZORI Skenderija u gubitku 5 miliona KM!

Revizija poslovanja sarajevske Skenderije je završena, a pri kraju je i posao nezavisne revizorske kuće, koju je po preuzimanju direktorske funkcije angažirao Hajriz Bećirović. Preliminarni rezultati i jednog i drugog izvještaja, kazao je Bećirović za Žurnal, daleko su crnji nego se pretpostavljalo. Gubici Skenderije, najvjerovatnije iznose oko 5 miliona KM!

(zurnal.info)