FINANSIJSKI KOLAPS KUKIĆEVE BOLNICE:Direktor Almir Sakić smanjio plate uposlenicima, prijeti potpuna obustava rada

Istražujemo

FINANSIJSKI KOLAPS KUKIĆEVE BOLNICE: Direktor Almir Sakić smanjio plate uposlenicima, prijeti potpuna obustava rada

Direktor Opće bolnice u Gračanici Almir Sakić samonicijativno smanjio plate uposlenicima dok njegova supruga Eldina vrši mobing nad njima. Ministar zdravstva TK o svemu prvi put čuje, a budžetska inspekcija Ministarstva finansija TK ništa ne zna

Direktor Almir Sakić smanjio plate uposlenicima, prijeti potpuna obustava rada
Eldina Sakić i Almir Sakić
Direktor Opće bolnice „Dr. Mustafa Beganović“ u Gračanici Almir Sakić, u dopisu koji je poslao Strukovnom sindikatu doktora medicine i stomatologije TK, obavještava „da će se počev od oktobarske plate pa sve dok se ne steknu uslovi za primjenu kolektivnih ugovora isti staviti van snage, kako bi se obezbijedio nastavak poslovanja Opće bolnice“  - piše u dokumentu koji potpisuje Almir Sakić 12.11.2018. godine. 
 

 
Pitanje je da li je zakonito ovo što je potpisao direktor Almir Sakić. Ne bi trebalo da iko može staviti van snage kolektivni ugovor. Može da se sporazumno raskine, a to mogu ljudi koji su ga potpisali. Ni u jednom članu kolektivnog ugovora ne piše da može direktor niti upravni odbor staviti van snage kolektivni ugovor, navodi dr. Hajro Latović v.d. predsjednika Sindikata organizacija Gračanica-Doboj Istok. 
 
Inače, potpisnici „Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i doktora medicine i stomatologije na području Tuzlanskog Kantona“ 26.08.2018. godine su Almir Suljić, ispred Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH i Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva TK ispred Vlade TK. 
 
Dok direktor Opće bolnice u Gračanici radi "sve na svoju ruku", ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić za Žurnal o ovome će kratko: 
Prvi put čujem. Budžetska inspekcija Ministarstva finansija TK je zadužena za kontrolu sprovođenja kolektivnog ugovora.
 
Odgovor smo potražili i kod Ministarstva finansija TK, ali ni tamo ništa ne znaju: 

„Obavještavamo Vas da Budžetska inspekcija Ministarstva finansija Tuzlanskog kantona nije upoznata sa navodima iz Vašeg upita. Budžetska inspekcija je u 2017. godini vršila nadzor nad primjenom tada važećeg kolektivnog ugovora u Općoj bolnici “Mustafa Beganović” u Gračanici“ piše u odgovoru za Žurnal glavne budžetske inspektorice Sanele Sabitović
 

„REZANJE KOEFICIJENATA“ ZBOG STRANAČKOG ZAPOŠLJAVANJA
 
I dok niko ništa ne zna, zaposlenicima Opće bolnice „Dr. Mustafa Beganović u Gračanici“ oktobarske plate su manje od 300 do čak 1100 KM, tvrde izvori iz bolnice. Direktor Almir Sakić, inače lojalni kadar Mirsada Kukića, u pomenutom dopisu navodi da nije moguće pokriti negativnu razliku a da se ne ugrozi kontinuitet poslovanja JZU Opće bolnice Dr. Mustafa Beganović.

A do negativne razlike bolnicu je doveo upravo direktor Sakić, tvrdi nekoliko izvora Žurnala. Finansijska kriza, kako nam govore sagovornici bliski bolnici, stvorena je zapošljavanjem novih osoba za vrijeme mandata sadašnjeg direktora. Prema saznanjima Žurnala, Sakić je za vrijeme svog mandata zaposlio oko 30 osoba, većinom nemedicinskog kadra sa područja Gnojnice odakle je i sam direktor Sakić, te Lukavca, Dobošnice i Klokotnice. Zanimljiv podatak je da nijedan specijalista u bolnici nije primljen za vrijeme mandata Almira Sakića, iako postoji realna potreba za ovim kadrovima. Posljedice svega toga gračaničkoj bolnici tek sada dolaze na naplatu. 
 
Almir Sakić u telefonskom razgovoru je kratko odgovorio: 
„Ne mogu pričati, vozim... Obratite se službeno“
Obratili smo se i službeno, ali na upit Žurnala do objave teksta nije odgovoreno. 
 
Koeficijenti zaposlenim u gračaničkoj bolnici su smanjeni bez obzira na novi kolektivni ugovor, po kojem moraju postupati sve zdravstvene ustanove u TK. Direktor Sakić nije naveo ni na osnovu kojih kriterija je oktobarska plata smanjena. 
 
Specijalisti iz Opće bolnice su mi rekli da je satnica umjesto 2,41 sada 2,05. Doktor opšte prakse bi sad trebao da ima 4,1 po novom kolektivnom a on je vraćen na staro od 3,5. Doktor specijalista bi trebao da ima 4,8 a isto je vraćen na 4,2... objašnjava dr. Hajro Latović iz sindikata. 
 
 
GRAČANIČKA SEBIJA

Eldina Sakić, supruga direktora Almira Sakić trenutno je glavna medicinska sestra na hirurgiji. Nekoliko izvora Žurnala iz Opće bolnice tvrdi da bi uskoro supruga Sakić mogla i na poziciju glavne medicinske sestre bolnice. 
Žurnal saznaje da je ona nedavno Sakić došla u sukob sa glavnom sestrom Habzijom Kovačević, koja se nalazi na bolovanju više od 40 dana. Najmanje pet izvora Žurnala tvrdi da Sakić vrši mobing nad mnogim zaposlenicima Opće bolnice na razne načine. Bilo ko da se usprotivi neformalnoj direktorici, kako je zovu uposlenici, Eldini Sakić biva izložen mnogobrojnim uvredama i ponižavanjima.
 
Kontaktirali smo bolnicu tražeći razgovor sa Eldinom Sakić o svim optužbama. Nakon niza bezuspješnih pokušaja, odgovor smo dobili tek preko posrednika. 
Sada sam je zvala, ona kaže da nije raspoložena za razgovor,  rekla nam je Dženeta Mulaibrahimović sa odjela Hirurgije. 
 
Supružnici Sakić bili su veliki zagovornici Kukićevog Pokreta Demokratske Akcija (PDA) u prethodnoj predizbornoj kampanji, o čemu je Žurnal i ranije pisao.  
Da zdravstvo na ovom području nikad nije bilo u lošijem stanju, govori i ova izjava dr. Hajre Latovića: 

Od kako radim, za ovih 35 godina, sjećam se tri štrajka u zdravstvu. U zadnjih godinu dana imali smo dva...
 
Od ukupno 179 zaposlenika Opće bolnice „Dr. Mustafa Beganović“, njih 120 podnijelo je žalbu na neprovođenje kolektivnog ugovora. Također, ukoliko se ne počnu isplaćivati plate po kolektivnom ugovoru zaposlenici će, kako saznajemo, tužiti bolnicu nakon čega bi moglo doći do potpune obustave rade. 
 
 
 
Ovaj sadržaj je nastao u okviru Programa osnaživanja nezavisnih medija, Indenpendent Media Empowerment Program (IMEP)
 
 

 
 
(zurnal.info)