Korona tenderi:Direktor Đajić potrošiće 602.998 KM za neuslovnu zgradu stare hirurgije!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Korona tenderi: Direktor Đajić potrošiće 602.998 KM za neuslovnu zgradu stare hirurgije!

Nakon što je 35 miliona KM dodijelio “Marković investu” Radeta Markovića, inače kuma Ranka Škrbića, bivšeg ministra zdravlja RS, za gradnju podzemne garaže, nove poslove je kroz šest lotova dobilo šest firmi koje je Đajić odabrao bez obavještenja javnosti. Nakon što pandemija prođe, hoće li više od 600.000 KM biti sravnjeno sa zemljom, da bi se gradila “nesvakidašnja” građevinska zdanja – sada niko nije objasnio.

Direktor Đajić potrošiće 602.998 KM za neuslovnu zgradu stare hirurgije!
FOTO: Gerila.info

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republika Srpske Vlado Đajić zna gdje udara. Udarce, kako sam kaže, usmjerava protiv korone na prvoj bolničkoj linji. Ali, kao i niz puta do sada pokazao je da mu najbolje ide kada udare usmjeri ka budžetu u dugove potonule najveće javne zdravstvene ustanove u RS. Vrijeme pandemije obilato koristi za svoje direktne pregovore pa će prostor stare hirurgije za pacijente oboljele od korone adaptirati za 602.998 KM.

Nakon što je 35 miliona KM dodijelio “Marković investu” Radeta Markovića, inače kuma Ranka Škrbića, bivšeg ministra zdravlja RS, za gradnju podzemne garaže, nove poslove je kroz šest lotova namijenio firmama koje je odabrao bez obavještenja javnosti.

Prostorije u lošem stanju u centru grada urediće “Paroco-B Medical Equipment” za 156.791 KM, koji je inače angažovan i za gradnju i opremanje milionski vrijedne kardiohirurgije, zatim “Omnicom” za 193.986 KM,“Elnos BL” – 63.963, “Termomontaža” – 30.084, “Dekor Dragan Ružičić” – 132.890 i “KMC” – 25.284 KM.  

Svoje nove tenderske rabote obrazložio je – koronom!

“Povodom aktuelnih dešavanja u Bosni i Hercegovini u vezi sa Corona virusom (COVID-19) i nabavki neophodnih za sprječavanje širenja i ublažavanje posljedica pomenutog, ugovorni organ provešće pregovarački postupak bez objave obavještenja o nabavci u cilju adekvatnog reagovanja na novonastalu situaciju, a sve kako bi se spasili ljudski životi i spriječile, odnosno ublažile posljedice epidemije. Ugovorni organ u situaciji krajnje hitnosti, prouzrokovane nepredvidivim događajima, a u cilju da obezbijedi dodatne kapacitete sa ispunjenim uslovima za prihvat i zbrinjavanja oboljelih od korona virusa (COVID-19) koristiti pregovarački postupak bez objavljivanja obavještenja o nabavci pod uslovima navedenim u članu 21. stav (1) tačka d)”.

Ugovore je zaključio 13. aprila, godinu dana nakon što je iz banjalučke Gradske uprave rečeno da je na atraktivnoj lokaciji u centru grada, na prostoru stare hirurgije, planirana gradnja “komformog i nesvakidanjeg stambeno-poslovnog naselja sa parkovima”.

Načelnik gradskog Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević u aprilu prošle godine precizirao je da je to zemljište u vlasništvu Univerzitetskog kliničkog centra, a da s ovom zdravstvenom ustanovom Grad dogovara izgled novog regulacionog plana i budućeg „doktorskog naselja“.

“Namjera i zamisao rukovodstva UKC je da dio stanova u tom naselju daju doktorima, kako bi ih motivisali da ostaju ovdje. To je izvanredna ideja da rješavanjem stambenog pitanja zadržimo ljude ovdje. Regulacioni plan je je u fazi prednacrta i trebamo još da porazgovaramo da sagledamo njihove želje i prostorne mogućnosti”, istakao je tada Stanarević.

Nakon što pandemija prođe, hoće li više od 600.000 KM biti sravnjeno sa zemljom, da bi se gradila “nesvakidašnja” građevinska zdanja – sada niko nije objasnio.

ĐAJIĆ DEKORIŠE, A STIGLI ŠATORI OD 4,2 MILIONA KM

Ugovori za Đajićevo dekorisanje prostora namijenjenog za rušenje dolaze i samo mjesec dana nakon što je premijer Republike Srpske Radovan Višković dočekao avion sa dijelovima mobilne bolnice, u ovom momentu namijenjene za smještaj i liječenje oboljelih, koju građani RS plaćaju 4,2 miliona maraka.

Šatori, koji više podsjećaju na one predizborne, postavljeni su u Zalužanima pored Banjaluke, kraj Centra za obuku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Ali, medicinske opreme još nema.

Predsjednik Vlade očekuje da će oprema, što avionima, što kamionima, stići uskoro, ali ne precizira datum. Optimizam sipa Slaven Ristić, većinski vlasnik “Tehničkog remonta Bratunac” i vlasnik bijeljinskog “Global Balkana”, koji je i nabavljao bolnicu. Još početkom aprila tvrdio je da će ona “biti kompletirana za nekoliko dana”.

“Poslijepodne očekujemo slijetanje aviona koji će dopremiti drugi dio bolnice, a za par dana i treći kontingent pomoći koji će da sadrži i zaštitnu opremu, skafandere, maske, rukavice”, rekao je još 4. aprila.

Dodao je tada da su odluku o medicinskom šopingu o trošku građana donijele institucije RS, kako bi se preduprijedila eventualna ekspanzija virusa korona i zbog potrebe da se ljudi adekvatno smjeste. Ipak, u ovom momentu možda neće ni biti potrebna.

“Vjerujem da RS neće doći u situaciju da joj bude potrebna ova bolnica u vrijeme zaraze virusa korona, ali je veoma važno da je Vlada uložila sredstava u taj projekat, da će mobilna bolnica biti dopremljena i služiti potrebama njenih građana u svim eventualnim prirodnim nepogodama, epidemijama i sličnim situacijam”, zaključio je Ristić.

Od bolnice zasad postoji samo “šta se bijeli u gori zelenoj”, a prema novoj najavi, oprema će stići do kraja ove sedmice. Nabavka PVC praznog prostora vrijednog milione maraka izuzeta je od Zakona o javnim nabavkama BiH, uz izgovor da su u pitanju posebne mjere sigurnosti i hitnosti.

Sav taj novac, 40 miliona KM, topi se u vremenu pandemije!

MILIONI ZA ZIDOVE, MEDICINARIMA JEDNA MASKA ZA SEDAM DANA

Dok vrh podiže šatore i zidine, ljekari progovaraju. Zaštitna oprema u UKC je postojala, ali u magacinu.

“Na centralni medicinski blok ljekari i sestre nisu dobili adekvatnu opremu. Ja sam lično potpisala za zaštitinu masku na sedam dana koju mi je glavna sestra dala da koristim sedam dana. Ja koja ne radim u kovid bolnici, nego na internoj na prijemu pacijenata, ne znam da li je pacijent pozitivan ili ne, zato što testovi u prvom momentu nisu validni. Svaki dan imamo nekog pozitivnog, sestre su najviše stradale, jer nisu imale zaštitnu opremu. One su u direktonom kontaktu sa pacijentima, ljekari su manje izloženi i zbog toga je više sestara oboljelih. Ni zaposleni u Domu zdravlja Banjaluka nisu pošteđeni i oni trpe teror i susreću se sa istim problemima”, kazala je Romana Rajić, ljekar u UKC RS.

(zurnal.info)