Elektroprivreda: Ako je sve po zakonu, čemu skrivanje iza zakona?:Direktor Grabovica priznao kolika mu je plata, ali samo osnovna!

Istražujemo

Direktor Grabovica priznao kolika mu je plata, ali samo osnovna!

Direktor Grabovica priznao kolika mu je plata, ali samo osnovna!

Iz Elektroprivrede BiH su nam ponovo poručili: Možete znati samo ono što mi želimo da znate. Podaci o primanjima članova uprave naša je stvar! Nikako drugačije se ne može protumačiti slijed priče, koja počinje prije tri mjeseca najednostavnijim upitom o primanjima članova uprave. Nije vrijedilo ni pojašnjenje pravnog stručnjaka da Elektroprivreda BiH Žurnalu, uprkos svim propisima iza kojih se skrivaju, mora odgovoriti na pitanje. Generalni direktor Elvedin Grabovica, Žurnalu ponovo šalje Rješenje o djelomičnom pristupu informacijama.

SVE JE PO PROPISIMA

„Može im se“ jer je neko osigurao svakojake propise, i još kada se tumače kako kome odgovara, pa javnost ne može znati koliko zarađuju direktori u javnim kompanijama u BiH. A zarađuju i više nego dobro za siromašnu državu kakva je BiH.

Ponovo je, dakle „po zakonu“, Grabovica mogao prešutiti  podatke o primanjima uprave Elektroprivrede BiH. Smatra kako su na „njegovoj  strani“ Zakon o radu i Pravilnik Elektroprivrede BiH o poslovnoj tajni.

Jedini pomak u prepisci Žurnala s Elektroprivredom je što je Grabovica konačno kazao kolika je njegova plata.

grabovica1- Iako prema odredbama Zakona o radu FBiH "pojedinačne isplate plata nisu javne", želim u svoje lično ime, saopštiti informaciju o visini svoje plate, piše nam Grabovica.

Valjda želi reći da tumačenje pravnog stručnjaka nije tačno a i da je  time što je kazao načinio veliki ustupak Žurnalu i javnosti.

- Moja neto plata za mjesec maj 2012. godine, iznosila je 4.420,68 konvertibilnih maraka.

- Mjesečna neto plaća za članove uprave preduzeća koju čine direktor, ili direktor i jedan ili više izvršnih direktora preduzeća može biti utvrđena najviše u iznosu do pet prosječnih mjesečnih neto plaća isplaćenih u Federaciji u prethodna tri mjeseca.., pišu nam, nadalje, iz Elektroprivrede, i šalju sadržaj člana 8. Zakona o plaćama i materijalnim pravima članova organa upravljanja institucija Federacije BiH i javnim preduzećima u većinskom vlasništvu Federacije BiH.

Pa nam kažu da iz navedene odredbe sami možemo zaključiti o kolikim je primanjima riječ.

Visina toplog obroka, sudeći po odgovoru iz Elektroprivrede, već nije tajna. Valjda, jer nije riječ o kakvom posebnom iznosu, s obzirom na osnovna primanja. Po 15 maraka dnevno naplate svi uposlenici Elektroprivrede.

Nije tajna ni da je regres uposlenika Elektroprivrede BiH 907 KM. Pa, pišu nam iz ove javne kompanije i da je ovogodišnji regres već isplaćen.

„ZLATNA“ BIZNIS KARTICA ZA GRABOVICU I IZVRŠNE DIREKTORE

Korištenje službenih vozila u JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo regulisano je Odlukom o korištenju službenih vozila. Dakle, postoji Odluka, i tu je sve po propisima.

A propis kaže da službeno vozilo može koristiti generalni direktor kao i ostali članovi uprave Društva. Po pomenutoj Odluci službena se vozila zadužuju lično i koriste bez usluga vozača. A istom je Odlukom propisano i da direktor službeno vozilo koristi „po potrebama, bez ograničenja“!

U dijelu odgovora na Žurnalovo pitanje ko i koliko novca može potrošiti za GSM usluge, pozivaju se na Odluku o korištenju GSM usluga u službene svrhe, a datum kad je usvojena ta nova Odluka je 3. april 2012. godine. Ne pišu ko ima pravo, već pišu da u toj Odluci piše ko ima pravo na korištenje GSM usluga!?

Generalni direktor za ove svrhe mjesečno može potrošiti 200 KM, a  izvršni direktori po 100 KM.

Odgovorili su djelomično iz Elektroprivrede i na pitanje ko i koliko troši biznis karticama. Naravno, u skladu sa odlukom koja regulira i ove troškove, pišu nam tek da biznis karticu može koristiti generalni direktor i izvršni direktori, i to za plaćenje troškova vezanih za službeno putovanje u zemlji i inostranstvu, te za plaćanje troškova reprezentacije u zemlji i inostranstvu. Nije navedeno s koliko novca raspolažu.

(zurnal.info)