Zapošljavanje u BH Telecomu Tuzla:Direktor Jahić: Nezadovoljni kandidati "pušu u hladno"!

Istražujemo

Direktor Jahić: Nezadovoljni kandidati "pušu u hladno"!

Direktor Jahić: Nezadovoljni kandidati

Skoro pa jedina razlika po kojoj se februarski konkurs za pripravnika u tuzlanskoj direkciji BH Telecoma razlikuje od drugih konkursa, u Telecomu i svim drugim javnim kompanijama u Sarajevu, Zenici, Bihaću...jeste što se jedan od nezadovoljnih kandidata na rezultate konkursa odlučio požaliti upravi kompanije, Transparency internationalu u BiH, medijima i navodno neće samo na tome stati.

Inače, scenarij i ove priče je dobro poznat...Posao stručnog saradnika za finansijsko poslovanje, od 59 kandidata, a među njima i nekoliko "zlatnih studenata", na koncu je dobio sin jednog od izvršnih direktora u tuzlanskom BH Telecomu!

PRAVILNIK O RADU PROPISUJE DA JE "DIREKTOROVA ZADNJA"

Zapošljavanje "Zaimovog malog" je Transparency internationalu prijavljeno kao klasičan slučaj uhljebljavanja "tatinog sina".

Pa, i pored jasnih navoda u prijavi i lako provjerljivog podatka o kome je riječ, direktor BH Telecoma Tuzla, Miralem Jahić to negira.

M1- Poričemo da je izabrani pripravnik dijete ma kog direktora, ma koje direkcije, a pogotovo ne izvršne direkcije, kako su vas krivo informirali, odgovara Jahić na Žurnalov upit.

Nadalje pojašnjava da je od prijavljenih 67 aplikanata, njih 59 zadovoljilo formalne uvjete te da su odmah nakon izbora najboljeg kandidata zaprimili jednu žalbu. Jahiću je vrlo zanimljivo da su istog dana kad je pristigla žalba, dobili i upit u kojem se autor/ica poziva na Zakon o slobodi pristupa informacijama, a u potpisu nije bio niko od aplikanata za pomenuto radno mjesto.

Upitom su tražene informacije o načinu bodovanja, uputstvu o zasnivanju radnog odnosa, informacije iz Pravilnika o radu.

Nakon toga su, piše nam Jahić, sličan upit dobili i od Transparency Internationala.

Na koncu Jahić kaže da "ne može a da ne iskaže radost koju mu pričinjava istrajnost mladih ljudi u traženju zaposlenja i informiranja o svojim pravima". Pa piše kako je faciniran njihovim "traganjem i upitima i kada im prava nisu ni na koji način osporena i, kako je napisao Jahić, kad pušu u hladno"!

Nažalost, jedina je poražavajuća činjenica u ovom slučaju to da se se Jahiću formalno-pravno malo šta ima osporiti, a samo zato jer se u nas propisi prave prema potrebama određenih ljudi. Najbolje to ilustriraju upravo interni propisi BH Telecoma Tuzla, gdje "konkursna komisija ne postoji, ovlašteno lice za izbor kandidata u Direkciji Tuzla, u skladu sa Pravilnikom o radu Društva i drugim aktima je direktor, bodovanje kandidata nije predviđeno ni aktima kompanije niti konkursom, kao ni posebni kriteriji osim navedenih u javnom oglasu. Odlučivanje o tome ko i po kojim kriterijima će biti zaposlen je isključivo diskreciono pravo direktora"!

Dakle, ako je najmlađi uposlenik tuzlanskog Telecoma nečiji sin, pa i ako je na to radno mjesto došao bez ikakvih referenci...sve je bilo "po zakonu".

(zurnal.info)