DOK JE OC JAHORINA ZADUŽENA 200 MILIONA KM:Direktor Ljevnjaić kupuje hotel i grana posao u regionu

Istražujemo

DOK JE OC JAHORINA ZADUŽENA 200 MILIONA KM: Direktor Ljevnjaić kupuje hotel i grana posao u regionu

Dok šefovi diplomatija BiH na kašičicu daju informacije ili ćute o diplomatskom pasošu direktora OC "Jahorina" i počasnog konzula Srbije na Palama Dejana Ljevnaića, on kupuje hotel i renovira hotel na Perastu, privodi kraju gradnju zdanja na Jahorini, a javno preduzeće grca u dugovima od 200 miliona KM.

Direktor Ljevnjaić kupuje hotel i grana posao u regionu
Milorad Dodik i Dejan Ljevnaić

Dejan Ljevnaić, direktor Olimpijskog centra „Jahorina“ i počasni konzul Srbije na Palama, nije uputio zvanični zahtjev Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine za izdavanje diplomatskog pasoša. Zanimljivo, iako su u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije dosad rado odgovarali na ovo pitanje, sada su odlučili da ćute. Za to vrijeme Ljevnaić privodi kraju neobjašnjenim novcem građeno privatno zdanje na obroncima Jahorine, kupuje hotel na Perastu, grana posao u regionu, a njegove zamisli na bh. planini finansijski pokriva Vlada Republike Srpske. Javno preduzeće kojim rukovodi zaduženo je oko 200 miliona KM.  

Frano Planinić, pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića, Žurnalu je kratko odgovorio da zahtjev direktora „Jahorine“ nije stigao, a novi prvi diplomata Srbije Marko Đurić, izuzetno blizak predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, nije raspoložen za odgovaranje na medijske upite.

DUBIOZA U TRI SLIKE

Prije mjesec dana, a drugi put ove godine, javnom preduzeću bili su blokirani računi, jer je sve manje načina da se Ljevnaić i Nedeljko Elek, predsjednik Nadzornog odbora OC, izbore sa milionskim dugovima. Rješenje vide u dokapitalizaciji.

„Ide dokapitalizacija. Vlada RS povećava svoj udio i od tog novca ćemo zatvoriti veći dio dugovanja i to će biti završeno“, rekao je Elek za portal Capital.

OC planira da emituje akcije u iznosu od 29 miliona KM. Iako uprava nikada nije precizirala, procjenjuje se da su ga banke kreditirale sa oko 200 miliona KM, a Vlada RS je garancijom pokrila oko 160 miliona.

Krajem prošlog mjeseca miinstri su odlučili da pozajme Ljevnaiću 12 miliona KM sa „eskrow“ računa na kojem je novac od privatizacije državnog kapitala i sukcesije imovine bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Ljevnaić se hvali „uspjesima“, a posjetiocima nudi popuste.

Istovremeno, prema pisanju portala Aktuelno iz Crne Gore, koji revnosno prati Ljevnaićevo djelovanje i u ovoj zemlji, ali i regionu, „kontroverzni operativac 'srpskog sveta' kupio je nedavno hotel u Perastu. Riječ je o 'Per Astri', koja se trenutno renovira“.

„Kako je došao u ruke Ljevnaića, koji se u medijima sumnjiči za mnoge nelegalne poslove, nije poznato“, naveli su.

Direktor Dejan Ljevnaić gradi velelepno zdanje na obroncima JahorineDOK JE OLIMPIJSKI CENTAR U DUBIOZIDirektor Dejan Ljevnaić gradi velelepno zdanje na obroncima Jahorine

Na sve ovo, diplomatski pasoš počasnom konzulu Srbije značajno bi proširio prostor za manevrisanje.

Diplomatski pasoš Ljevnaiću mogu dati Srbija ili KonakovićKONZULAT SRBIJE NA PALAMA UZ SAGLASNOST PREDSJEDNIŠTVA BIHDiplomatski pasoš Ljevnaiću mogu dati Srbija ili Konaković

OD SVAĐE DO LJUBAVI

Prije nešto manje od godinu vlasti u RS bliska Alternativna televizija objavila je da OC „Jahorina“ nije dobio pozajmnicu Investiciono-razvojne banke od 15 miliona KM, tačnije garanciju Vlade. Ta tačka nije ni bila na dnevnom redu sjednice Vlade, iako su ministri bili u dilemi da li da je razmatraju.

Ljevnaić je tada iskoristio priliku da, citiramo ATV, hvali poslovanje „Jahorine“, iako su iz IRB-a samo nekoliko dana prije toga potvrdili da je Olimpijski centar trenutno prezadužen.

„Mislim da je Jahorina pozitivan primjer dobrog rada i ono što je urađeno za ovih pet godina je zaista istorijski rezultat. Evo ja se bavim ovim poslom, ali da toliko napredujemo po broju, prihoda, skijaša, niko nije očekivao. Zahvaljujući tim investicijama koje Vlada RS realizovala ja mislim da je preko dvije milijarde KM trenutno ulaganja u real estate“, rekao je Dejan Ljevnaić, a ATV dodao: „Istorijski rezultat o kome priča direktor, mogla bi malo da zasjeni informacija da Jahorini prijeti blokada čak pet miliona KM“.

Uposlenici ATV-a u tekstu od decembra prošle godine pobunili su se i zbog „neumjesnih tvitova predsjednika Nadzornog odbora OC Nedeljka Eleka“, koji je u njima pominjao članove porodice i samog premijera RS Radovana Viškovića. Strasti su se smirile, Elek je predsjedniku RS Miloradu Dodiku uvijek iza leđa.

Krajem juna prošle godine godine taj isti Elek, otkrio je izvor Capitala, pritiskao je Vladu i Pravobranilaštvo RS kako bi se „Jahorini“ dalo stotinu dunuma atraktivnog zemljišta na planini. OC bi zemljište prodao i došao do prihoda za servisiranje tekućih obaveza i vraćanje kredita.

Redakcija Capitala imala je uvid u zahtjev „Jahorine“. A, Vlada je krajem juna zadužila ministra trgovine i turizma Denisa Šulića (SNSD) da pripremi informaciju i informiše Vladu o zemljištu na planini u vlasništvu RS koje je do sada prometovano, uglavnom preko Ugostiteljskog servisa RS.

Vlada RS, pisao je Žurnal, na sjednici održanoj 6. jula 2023. odlučila je da proda nepokretnosti u vlasništvu Republike Srpske na Jahorini neposrednom pogodbom paljanskoj firmi „Horizont tri“. U odluci, koja je objavljena u Službenom glasniku RS, navedeno je da se radi o pašnjaku četvrte klase, površine 152 metra kvadratna, radi „kompletiranja građevinske parcele poslovnog objekta na Jahorini“.

U dokumentu još stoji da se prodato zemljište nalazi u „obuhvatu Regulacionog plana dijela posebnog područja Jahorina, u prvoj zoni gradskog građevinskog zemljišta i prodaje se po cijeni od 420 KM po metru kvadratnom“. Dakle, Vlada RS je 152 kvadratna metra građevinskog zemljišta na Jahorini prodala firmi „Horizont tri“ za svega 63.840 KM.

O razlozima prodaje ispod svake cijene opširno smo pisali:

Vlada RS prodala zemljište na Jahorini neposrednom pogodbomISPOD TRŽIŠNE CIJENEVlada RS prodala zemljište na Jahorini neposrednom pogodbom

Prije nekoliko mjeseci dana Žurnal je, takođe, objavio nova saznanja - na ovoj planini planirana je gradnja novih zgrada, stambeno-poslovnih i ugostiteljskhi objekata, do deset etaža, zbog kojih je već ili će tek biti posječena i velika količina šume, ugrožena opskrba vodom i strujom, a novi zahvati narušiće prirodni ambijent planine. Za to će biti potreban novi izvor vode, a uključuje i gradnju po već postojećim, nedovoljnim parking prostorima, dodjelu parcela i po 10 puta većih od postojećih, odsijecanje već izgrađenih objekata, asfalt uz samu ski stazu, gradnju na klizištima i prelivima za vodu, smanjenje zakonom obaveznih rastojanja između višespratnica…

Ovo je sažetak revizije regulacionih planova koje je naručila Opština Trnovo za područje kojim upravlja u obuhvatu od oko 20 hektara.

Opština Trnovo radi za interese građevinskog lobijaUništavanje Jahorine se nastavljaOpština Trnovo radi za interese građevinskog lobija

KARTELIZACIJA JAVNIH NABAVKI

Budžet za javne nabavke OC „Jahorina“ ogroman je – od 275 miliona do 290 miliona KM. Većina novca bude potrošena na nabavke radova. Analiza nabavki Olimpijskog centra „Jahorina“, koju je uradio portal PratimoTendere, pokazala je da ovaj ugovorni organ nema praksu objavljivanja informacija o ugovorima koje zaključuje. Tek pokoji.

“Iz spomenutih obavještenja o dodjeli ugovora mogu se izvući zaključci o stanju konkurencije u postupcima javnih nabavki ovog ugovornog organa. Podaci ukazuju na izraziti stepen kartelizacije tržišta javnih nabavki, što je  alarmantna pojava u cijeloj BiH, zadnjih godina, i zahtjeva adekvatnu reakciju nadležnih organa”, navedeno je u dokumentu.

OC Jahorina godinama nekažnjeno krši Zakon o javnim nabavkamaKARTELIZACIJA JAVNIH NABAVKIOC Jahorina godinama nekažnjeno krši Zakon o javnim nabavkama

Simptomatična je i činjenica da od 43 objavljena obavještenja o dodjeli ugovora iz prošle godine, u 24 postupka primljena je samo jedna ponuda, u 11 postupaka su primljene dvije ponude od kojih je u većini slučajeva samo jedna bila prihvatljiva, a u samo osam slučajeva primljeno je tri i više ponuda.

“Ponuđač koji je dobio najveći broj ugovora kod ovog ugovornog organa je Stam Petrović d.o.o. Kao kriterij za dodjelu ugovora preovladava najniža cijena tehnički zadovoljavajuće ponude, ali se mogu pronaći slučajevi ekonomski najpovoljnije ponude, u kojoj je odnos potkriterija cijena i roka isporuke 60%/40% pa čak i 50%/50%“, pokazala je analiza.

Direktor Ljevnaić želi isključivo 3D irvasa, ukrase izdašno plaćaNOVO TENDERSKO ŠTIMANJE U OC JAHORINADirektor Ljevnaić želi isključivo 3D irvasa, ukrase izdašno plaća

Olimpijski centar „Jahorina“ dodijelio je i ugovor za radove vodosnabdijevanja akumulacije skijaškog centra „Igrišta“ za čiju će realizaciju izdvojiti gotovo šest miliona maraka. U ovom poslu su „Prijedorputevi“, „Grijanje invest“ sa Pala, „Hidro montaža“ iz Beograda, „Inter clima“ iz Sarajeva, „Prointer“ iz Banjaluke, „Stam Petrović“ iz Istočnog Starog Grada, „Institut Unis“ sa Pala i „Technoalpin“ iz Italije. Podsjetimo, OC „Jahorina“ za „Igrišta“ je naručio najskuplju žičaru u regionu za koju će potrošiti gotovo 25 miliona maraka.

TENDERI NA PROVJERI KOD SIPA-e?

Uprava preduzeća u martu prošle godine odlučila je da raskine sve okvirne sporazume sa firmom „Nedomex Logistika“ sa Pala kojom rukovodi Jelena Vukadin, rođaka Milenka Eleka (brata Nedeljka Eleka), koji se odnose na nabavku prehrambenih proizvoda, pića, cigareta, sredstava za higijenu i ostalih roba za potrebe OC. Odluku o raskidu sedam okvirnih sporazuma sa firmom „Nedomex Logistika“ 6. marta 2023. potpisao je direktor OC „Jahorina“ Dejan Ljevnaić.

Kako je objavio Žurnal, Ljevnaić nikada ne bi donio odluku o raskidu sporazuma o nabavci sa „Nedomex Logistikom“ da mu na vrata nije pokucala SIPA-a, koja je prije par mjeseci iz OC Jahorina izuzela dokumentaciju koja se odnosi na sasvim drugu nabavku. Izvori navode da je potom Ljevnaić, zajedno sa predsjednikom Nadzornog odbora OC Jahorina Nedeljkom Elekom, krenuo u akciju „čišćenja“ tendere koji mogu biti sumnjivi i sporni istražiocima.

Kako smo utvrdili, iza firme suštinski stoji Nedeljko Elek. Zanimljivo je da je OC „Jahorina“ tokom 2022. godine nabavljao razne vrste roba od firme „Nedomex“ Pale (vlasništvo Milenka Eleka), čak i u vrijeme nakon što je kod Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu rješenjem od 25. avgusta 2022. godine otvoren stečajni postupak nad imovinom tog preduzeća.

I pored prijetnje SIPA-e, „Nedomex logistika“ od juna do septembra prošle godine sa OC „Jahorina“ sklopila je nove, stotine hiljada pa i milione maraka vrijedne ugovore za nabavku mesa i mesnih prerađevina, sokova i alkohola, voća i povrća... Prošle godine, na primjer, samo novogodišnji ukrasi koštali su više od 60.000 KM. Tenderska dokumentacija obilovala je zanimljivostima...

Kamo nestaju svjetski investitori i 3D irvasiBajke sa JahorineKamo nestaju svjetski investitori i 3D irvasi

Omiljena firma direktora Ljevnaića dobija posao izgradnje još jedne gondoleOlimpijski centar JahorinaOmiljena firma direktora Ljevnaića dobija posao izgradnje još jedne gondole

OC Jahorina ima obaveze od 201 milion, a dobit od 1,6 milionaDodikovo poslovno čudoOC Jahorina ima obaveze od 201 milion, a dobit od 1,6 miliona

Vlada RS uložila dodatnih 13 miliona u hotel „Rajska dolina“Svjež zrak za funkcionereVlada RS uložila dodatnih 13 miliona u hotel „Rajska dolina“

Firmi “Dineco” dodijeljeno 3,1 milion KM za opremanje Vladinog hotelaRAJSKA DOLINA ILI CRNA RUPAFirmi “Dineco” dodijeljeno 3,1 milion KM za opremanje Vladinog hotela

Za minibus i quadove Vlada RS će potrošiti 270 hiljada maraka!Rajska dolina za funkcionere RSZa minibus i quadove Vlada RS će potrošiti 270 hiljada maraka!

(zurnal.info)