Zeničko tužilaštvo formiralo dva predmeta:Direktor Rasim Skomorac pod istragom zbog loših uslova u zeničkoj bolnici
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Zeničko tužilaštvo formiralo dva predmeta: Direktor Rasim Skomorac pod istragom zbog loših uslova u zeničkoj bolnici

Skomorac je osumnjičen za zloupotrebu položaja, odnosno loše uslove boravka na Odjelu psihijatrije, ali i za teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi, a u vezi sa jednom saobraćajnom nesrećom iz 2009. godine

Direktor Rasim Skomorac pod istragom zbog loših uslova u zeničkoj bolnici
FOTO: Adi Kebo (zurnal.info)

 

Kantonalno tužilaštvo u Zenici vodi dvije istrage protiv aktuelnog direktora Kantonalne bolnice u Zenici Rasima Skomorca, potvrđeno je za Žurnal. U jednom predmetu, Skomorac i još nekoliko osoba osumnjičeni su za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, a koje se odnosi na loše uslove boravka na Odjelu psihijatrije.

Drugi predmet, koji je u fazi prijave, odnosi se na saobraćajnu nesreću koja se dogodila 28. jula 2009. godine. Iz tužilaštva su nam potvrdili ove informacije navodeći osumnjičenom inicijale R. S.

 

 

S obzirom na informacije s kojima Žurnal raspolaže, Tužilaštvo bi moglo preispitati šta se dešava i u drugim bolničkim odjelima, posebno u Covid bolnici.

Ljekari u strahu od otkaza

Naime, grupa ljekara uposlenih u Kantonalnoj bolnici Zenica, koji ne žele da im se javno otkriva identitet, već odavno se žale na loše rukovodstvo u ovoj bolnici. Situacija se, tvrde, pogoršala od početka pandemije. Covid odjeljenje je smješteno u podrumskim prostorijama gdje je ranije bio Odjel ortopedije. I u to vrijeme ovaj bolnički dio je bio neuslovan i oboljeli od Covid-19, tvrde, nikako ne bi smjeli biti smješteni tu - prvenstveno zbog loše prozračnosti.

Neki od problema na koje već neko vrijeme ukazuju su nedovoljan broj testova, to što se kontakti zaraženih ne prate, te nedostatak opreme i terapije za oboljele. Dešava se, kažu, da pacijenti u bolnicu dolaze u zapuštenom stanju, ali da se za neke od njih (zbog nedovoljnog broja testiranja) čak ne zna da li su pozitivni.

Izvor Žurnala navodi da medicinsko osoblje koje radi u Covid odjeljenju pada s nogu od posla, da često ostaju u bolnici i nakon radnog vremena, a ljekarima na ovom odjelu (koji nisu stranački aktivni) navodno se dežure ne plaćaju.

Neki od naših sagovornika su trenutnog direktora KB Zenica Rasima Skomorca uporedili sa direktoricom KCUS-a Sebijom Izetbegović, navodeći da provode istu kadrovsku politiku.

“Sretan sam jer postoji grupa mladih ljudi koji su odlučni i spremni da se uhvate u koštac i bore za generalno bolje stanje u bolnici”, kazao je jedan od sagovornika, koji, također, nije želio da mu se identitet javno objavljuje.

Protiv rukovodstva u KB Zenica mnogi imaju primjedbe, ali uglavnom niko ne želi ili ne smije o tome javno govoriti. Neki od ljekara koje smo kontaktirali u neformalnom razgovoru su rekli da “naše istraživanje smatraju značajnim”, ali da nam oni u tome ne mogu pomoći.

Oni malobrojni koji su se usudili javno kritikovati loše uslove u bolnici, ali i loše poteze Kriznog štaba ZDK suočili su se sa prijavom zbog teže povrede dužnosti. Sugerisano nam je da pogledamo javne objave na društvenoj mreži Facebook jedne uposlenice Covid odjeljenja u KB Zenica, što smo i uradili. U jednom od statusa spominje se da ljekari ovog Odjela ne nailaze na razumijevanje (rijetkih) doktora koji se “cijeli život napajaju sa javne česme države”, koji imaju najveće plate među svim doktorima, a da u životu pacijenta vidjeli nisu.

“Oni pozivaju nas doktore koji trenutno umiremo na terenu u odijelima da bezveze alarmiramo krizne štabove da se neke mjere uvode”, navodi se u statusu, javno objavljenom na Facebooku.

Na profilu iste osobe upozorava se da je smrtnost od Covid-19 u Zeničko-dobojskom kantonu također duplo viša od prosjeka BiH. Na uzroke se navodno konstantno alarmira, na razne načine, ali da svi nivoi zdravstvenog sistema to ignorišu. Za ovo posebno okrivljuju Krizni štab Zeničko-dobojskog kantona za koje navode da donose loše odluke.

Ministar je nešto načuo

O lošim uslovima i nezadovoljstvima zeničkih ljekara nešto je načuo i ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić, ali kaže da službenih prijava nije imao.

“Nemam nikakve zvanične prijave na osnovu čega bih ja mogao reagovati. Ima sindikat, a i ljekarska komora, pa moraju i oni svoju platu zaraditi. Za liječenje u bolnici nadležan je i odgovoran direktor bolnice, on podnosi referat Upravnom odboru, a ima ljekarska komora da procijeni da li su protokoli po kojima se radi uredu. To je kompletna procedura”, kaže Jupić.

 

Adnan Jupić

On tvrdi da je politički neopterećen i spreman da se uhvati u koštac s bilo kojim problemom, te ukoliko bilo šta dođe do njega on će reagovati. Na pitanje šta je „načuo i od koga“ ministar Jupić odgovara da njemu niko nije došao sa namjerom, nego su to bile prijateljske kafe sa doktorima s kojima radi tolike godine.

„Govorili su da nemaju dobre uslove, nemaju ono ili ovo. Ali, nema veze šta su govorili. Ne može rekla-kazala, treba sve napismeno. Daleko je to od idealnog, ali nije ni tako loše kao što pričaju. Mi smo bili prinuđeni da u zgradu ortopedije stavimo Covid bolnicu. Nije to toliko strašno, neki od ortopeda su tu penziju zaradili, cijeli radni vijek su tu radili“, tvrdi Jupić, istovremeno naglašavajući da se mora otvoreno pričati, te da je potrebno da mu se neko zvanično obrati.

Pitali smo ministra Jupića može li reagovati po službenoj dužnosti, na šta on tvrdi da je tako i reagovao.

„Posjetim bolnicu, oni me provedu, pokažu kisik i ostalo. Predložili su da svi oni koji pričaju da je loše ponude rješenje i oni će bolnicu odmah premjestiti. Nemam se za šta uhvatiti“, tvrdi Jupić.

Prema njegovim riječima on se nije svrstao na stranu menadžmenta i ljekari imaju njegovu podršku. Jupić, također, negira da je smrtnost od Covida najveća u Zeničko-dobojskom kantonu, naglašavajući da tu ima dosta i do Instituta za zdravlje koji redovno ne prijavljuje podatke.

“Krizni štab s tim nema ništa. Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK napravljen je po odluci Federalnog kriznog štaba s namjerom da smanjimo brzinu širenja Covida i mi to radimo”, tvrdi ministar.

Direktor Skomorac: Pravila se moraju poštovati

Sa direktorom KB Zenica Rasimom Skomorcom provjerili smo da li je tačno da se pojedinim ljekarima prijetilo otkazom jer su na društvenim mrežama ukazivali na loše stanje na Covid odjeljenjima. Direktor kaže "da ne zna o kakvim prijetnjama govorimo jer to nije način komunikacije tog menadžmenta sa radnicima".

- Radnici su dužni i u ovoj, kao i u vašoj firmi poštovati pravila ponašanja. Nije prijetnja traženje nečijeg pismenog izjašnjenja po dostavljenoj prijavi, jer je to tako i regulisano procedurama, a  tek nepoštovanje procedura  bi ugrožavalo nečije pravo. Svako djelovanje, koje počinje obraćanjem javnosti, a ne nadležnim, ima problematične namjere, jer onda nisu korišteni normalne i propisane procedure i dovodi u pitanje stvarne namjere predlagača, kaže Skomorac, dodavši da u KB Zenica postoji propisan način davanja prijedloga za poboljšanje bilo čega, to jeste preko stručnih kolegija odjela i načelnika odjela prema menadžmentu.

 

Rasim Skomorac

On kaže da Pravilnik o radu KBZ propisuje za koje radnje radnik može biti sankcionisan lakom ili teškom povredom radne obaveze, vjerovatno kao i Pravilnici svih drugih ustanova.  Skomorac priznaje da je većina objekata bolnice u nezadovoljavajućem stanju, pa tako i prostor u kojem su smješteni COVID + pacijenti,  jer su izgrađeni 1959. godine. Zato je pokrenut Projekat EE koji predviđa rekonstrukciju svih bolničkih zgrada, te dogradnju novih prostora, o čemu smo već i ranije obavještavali javnost.

Doprema kisika

- Nažalost, realizacija projekta je u značajnom kašnjenju, zbog poznatog vlasničkog spora sa Gradom Zenica. Opredjeljivanje prostora za smještaj COVID+ pacijenata mora voditi računa i o mogućnosti obezbjeđenja neukrštanja sa putevima osoblja i pacijenata koji rade ili su smješteni na drugim odjelima, dodao je Skomorac..

Dalje tvrdi da se na svim lokacijama gdje su smješteni Covid + pacijenti radi na povećanju kapaciteta za dopremu kiseonika, jer sa povećanjem broja pacijenata raste i potreba.

- Dovodi se kiseonik u prostore gdje to ranije nikad nije bilo, odnosno u sve prostore koji su i po posljednjoj naredbi Federalnog kriznog štaba opredijeljeni za potencijalni smještaj COVID+ pacijenata (30 posto posteljnog kapaciteta ustanove). Ovlaživači kiseonika se također kontunirano nabavljaju provođenjem zakonitih procedura javnih nabavki i time se prate potrebe pacijenata, zaključuje na kraju.

Ministar je nešto “načuo”, ljekari strahuju od javnog istupa, pacijenti nemaju kome da se žale, dok Tužilaštvo otvara jednu po jednu istragu protiv direktora zeničke bolnice. Po svemu sudeći, navodi o uslovima liječenja u Covid odjelu zeničke bolnice biće potencirani tek po okončanju pojave korona virusa.  A tada, ko preživi pričaće, možda..

(zurnal.info)