Krivci za rušenje krova Ledene dvorane:Direktor Skenderije laže, krov je obnovljen prošle godine, ali kako?!

Istražujemo

Direktor Skenderije laže, krov je obnovljen prošle godine, ali kako?!

Direktor Skenderije laže, krov je obnovljen prošle godine, ali kako?!

Više od 800.000 KM Skenderija je imala na raspolaganju za popravku krova Ledene dvorane samo u 2010-2011. godini! Dakle, 800.000 a ne 250.000 KM, mada menadžment Skenderije od jučer vješto manipulira javnošću iznoseći taj podatak. Prema pouzdanim izvorima Žurnala, novac je postojao još 2010. godine ali je do proljeća 2011., novac "mirovao" na računu!

Navodno je to bio razlog što su se, poučeni valjda ranijim iskustvima sa finansiranjem obnove Skenderije, u kantonalnom Ministarstvu privrede zapitali prošle godine zašto se ništa ne radi, pa zatražili od tadašnjeg direktora Suada Džinde izvještaj o utrošku novca.

Krov su popravljali u proljeće 2011. godine!?

Pritisnut zahtjevima resornog ministarstva, Džindo dakle tek u aprilu 2011. godine, navrat, nanos počinje rekonstrukciju krova Ledene dvorane. Bez objavljivanja tendera. Angažirao je nekoliko izvođača radova, između ostalih, Saplast i Bitumenku.

Pitanje je šta su zaista uradili? Kakav su zapavo nalog imali? Jedna se činjenica, međutim, iskristalizirala: nije bilo namjere da se posao uradi kako treba!

Trebao je to, navodno biti još jedan Džindin „posao na papiru“, a  podsjetimo samo kako je svojevremeno izjavio da je oko 220.000 KM dovoljno za popravku krova. Pa, kako je moguće da krov bude srušen i pored toga što su raspolagali sa skoro četiri puta više novca nego je trebalo?

Dokumentirat ćemo u narednom periodu kako su kantonalne vlasti zapravo znale ali „žmirile“ na sve Džindine ranije „poslovne poteze“, od 2004. godine donedavno dok je bio generalni direktor Skenderije. Jer, još tragičnije od Džindinog manadata za kojeg je Skenderija izgubila milione maraka, jeste poruka koju je već u svom prvom medijskom istupu odaslao novi direktor Skenderije, SDA-ovac Hajriz Bećirević: da se Džindinim odlaskom ništa promijeniti neće. Jer, neposredno nakon što je krov Ledene dvorane srušen, jučer u poslijepodnevnim satima, i zamalo izbjegnuta tragedija jer su samo petnaestak minuta ranije u dvorani trenirala djeca, Bećirević umjesto odgovora zašto je krov uprkos novcu koji je godinama izdvajan za Skenderiju u tako lošem stanju, okupljene novinare još pita znaju li koliko je granata tokom rata palo na krov Skenderije?! Pa priča kako je puno snijega palo na krov?!

U sportskoj jakni, očito tek stigao iz svog toplog doma, kaže kako će okupiti dežurnu ekipu! Prekasno! Jer, kad su znali koliko je krov loš, zašto ranije nisu očistili snijeg. Bila je to i naredba Federalne uprave civilne zaštite.

Ako je i tek prije nekoliko dana preuzeo dužnost direktora Skenderije, s obzirom na moguću tragediju koja je, nasreću, izbjegnuta, Bećireviću nije opravdanje ni to da nije znao šta priča. A, ako ne zna, saznat će i iz opsežnog Žurnalovog istraživanja koje radimo.

(zurnal.info)