Bolnica Srbija pred buntom:Direktor Todorović i ministar Bogdanić opet slagali ljekare

Istražujemo

Bolnica Srbija pred buntom: Direktor Todorović i ministar Bogdanić opet slagali ljekare

U dopisu Todoroviću ljekari podsjećaju na sporazum od 3. decembra kada je stavio potpis na vlastitu laž da će ispuniti svoje menadžerske obaveze. Pismo poniženih medicinara otišlo na adrese premijera RS Radovana Viškovića i resornog ministra Alena Šeranića. Ljekari izlaze na ulice u ponedeljak.

Direktor Todorović i ministar Bogdanić opet slagali ljekare

Direktor bolnice „Srbija“ u ostavci Goran Todorović nastavlja da se iživljava iz direktorske fotelje i obmanjuje ponižene medicinare u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Iako je obećao da će isplatiti zakonom propisane naknade, to se do danas nije dogodilo. Ljekari su jutros njemu, novoj Vladi Republike Srpske i SNSD-ovom ministru zdravlja i socijalne zaštite Alenu Šeraniću poslali zahtjev u kojem traže da ispoštuju dogovoreno. U protivnom, pobuna u „Srbiji“ eskaliraće u veliki štrajk.

U dopisu Todoroviću ljekari podsjećaju na sporazum od 3. decembra kada je stavio potpis na vlastitu laž da će ispuniti svoje menadžerske obaveze.

„Obraćamo vam se sa zahtjevom da bez odlaganja započnete sa izvršavanjem vaših dogovorenih obaveza koje se odnose na isplatu dospjelih, a neisplaćenih naknada radnicima. Opominjemo vas i da niste izvršili vašu obavezu da ovom Štrajkačkom odboru dostavite vaš prijedlog plana hronološke isplate naknada sa spiskovima radnika prema vrsti i vremenu nastanka obaveze. Molimo vas da najkasnije do dana 24. decembra u 12 časova započnete sa izvršenjem svih dogovorenih, a neizvršenih obaveza koje se odnose na isplatu naknada radnicima, kada će Štrajkački odbor razmatrati donošenje odluke o nastavku štrajka“, stoji u dopisu.

Direktorova kasa je prazna pa je planirao da od kredita teškog 1,2 miliona KM do 300.000 KM izdvoji za zaostale otpremnine, jubilarne nagrade, prevoz, naknade za smrt člana porodice, rođenje djeteta i slično. Sam je predložio da taj novac na računima medicinara bude između 15. i 20. decembra. Ipak, sada drsko poručuje da novac još nije operativan i da naknade neće biti skoro isplaćene.  

„Sastanak oko raspodjele sredstava biće održan kada ista budu uplaćena na račun bolnice“, odgovorio je Todorović.

Ukoliko dosad nisu znali, i predsjednik Vlade RS Radovan Višković, ali i ministar Šeranić sada znaju šta se dešava u milionski zaduženoj i predizborno otvorenoj „Srbiji“.

„Na osnovu odredbi Zakona o štrajku, obraćamo vam se sa zahtjevom da se Vlada RS, kao osnivač Javne zdravstvene ustanove Bolnica „Srbija“ u Istočnom Sarajevu, odmah uključi u rješavanje spora između poslodavca i radnika ove ustanove, a koji se odnosi na neizvršene zakonske obaveze poslodavca na redovnu isplatu plata sa doprinosima, kao i drugih naknada utvrđenih kolektivnim ugovorima i ugovorima o radu (prevoz, jubilarne nagrade i dr). U skladu sa navedenim obavještavamo vas da poslodavac ne izvršava odredbe Sporazuma o mirnom rješavanju spora od 3. decembra. 2018.godine, koji su sa Štrajkačkim odborom zaključili poslodavac i predstavnik Vlade Republike Srpske, a koje se odnose na rokove u kojima je dogovorena isplata dospjelih, a neisplaćenih naknada radnicima“, stoji u pismu.

Tako su medicinari podsjetili i na lukavost doskorašnjeg ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Dragana Bogdanića, koji se „legalno izvukao“ iz priče, jer mu je, odmah po obećanju datom radnicima, istekao mandat.

Bogdanić i Todorović u svađi sa zakonom

Bogdanić i Zakon o radu RS nisu išli zajedno pod ruku, jer je i početkom decembra, kao i neborijeno puta ranije, našao način da ga zaobiđe. Početkom mjeseca obećao je isplatu zaostalih plata, ali bez uplate poreza i doprinosa.

Sebe je izvukao napomenuvši da sve obaveze neće biti riješene do kraja godine, već naredne, kada bi problemima medicinara, ako bude raspoložena, trebalo da se bavi nova Vlada.

„Dogovoreno je da do sredine februara naredne godine počnu razgovori o načinu rješavanja problema poreza i doprinosa. To je prioritet Vlade Republike Srpske“, kazao je tada.

Bahatosti i javašluku u „Srbiji“ nema kraja pa je direktor Todorović 7. decembra podnio ostavku jer njegove kolege “nemaju strpljenja”. Ljekari, nakon osam godina trpljenja lošeg menadžerskog rada, neisplaćivanja plata i naknada, dugogodišnjeg zaobilaženja radničkih prava, zakidanja za poreze i doprinose, odlučili su se na protest i štrajk. Todorović ih je optužio da “nisu voljni, a ni strpljivi kada je u pitanju rješavanje problema”. Prethodno je vladavinu zapečatio klasičnim mobingovanjem radiologa Kristine Kanostrevac i Miodraga Trkulje zbog sindikalnog djelovanja, kaznivši ih smanjenjem plate.  

Todrović je, očigledno, odigrao za Bogdanića. Da je bahatog direktora smijenila tadašnja Vlada, morala bi brzo da imenuje novog vršioca dužnosti. Ovako, Bogdanić je kupio vrijeme za svoj bijeg sa mjesta ministra, a Todorović tranšama koje pristižu, tvrde izvori Žurnala, krpi vlastite rupe. 

(zurnal.info)