Aerodrom Republike Srpske:Direktor Zoran Injac svjesno kršio Zakon o javnim nabavkama

Istražujemo

Aerodrom Republike Srpske: Direktor Zoran Injac svjesno kršio Zakon o javnim nabavkama

Kako jednogodišnji ugovor sa tuzlanskim „DIT“-om Injac nije raskinuo, Agencija za javne nabavke BiH 24. aprila Osnovnom sudu u Banjaluci podnosi prijavu protiv „Aerodroma RS“ zbog nezakonitog tenderskog postupka i štete po preduzeće od gotovo 80.000 KM.

Direktor Zoran Injac svjesno kršio Zakon o javnim nabavkama

U kombinaciji „Aerodroma Republike Srpske“ i donedavnog vršioca dužnosti direktora ovog javnog preduzeća Zorana Injca rezultat je mahom prekršen Zakon o javnim nabavkama BiH. Bahato poigravanje javnim novcem nije zaobišlo ni njegov 78 dana dug povratnički mandat. Šteta – 79.560 KM.

Istina, javna nabavka raspisana je 4. januara, za vrijeme direktorovanja njegovog prethodnika Duška Kovačevića, ali Injac je nezakonit postupak doveo do kraja. Odabrao je tuzlanski „DIT“ i 25. februara potpisao jednogodišnji ugovor za sukcesivnu isporuku tečnosti za odleđivanje aviona.

Na Portalu javnih nabavki Agencija za javne nabavke BiH dobila je obavijest da je prekoračena dozvoljena vrijednost u konkurentskom postupku, jer je navedeni iznos 68.000 KM bez PDV-a (79.560 KM).

„Ukupno unesena vrijednost je znatno veća od maksimalno dozvoljene vrijednosti za ovu vrstu postupka. Ukoliko je po srijedi greška prilikom unosa vrijednosti, možete je ispraviti u roku od 60 dana od dana sklapanja ugovora“, posavjetovali su Injca iz AJN 11. marta.

IZ GREŠKE U GREŠKU

Jedanaest dana kasnije Injac se, stoji u odgovoru koji je u posjedu Žurnala, „zakopava dublje“ u pokušaju da objasni silne greške iz tenderske dokumentacije.

„'Aerodromi RS' proveli su konkurentski postupak nabavke roba – tečnosti za odleđivanje aviona za koji je predviđena procijenjena vrijednost u iznosu od 85.000 KM. Nakon provođenja postupka na koji su se javila tri ponuđača izabran je ponuđač sa najpovoljnijom cijenom od 68.000 KM (bez PDV-a) i s njim je zaključen ugovor. U obavještenju o nabavci – procijenjena ukupna vrijednost upisan je iznos 85.00 KM, umjesto 85.000 KM (bez PDV-a). Došlo je do greške prilikom unosa vrijednosti“, stoji u Injčevom odgovoru.

Konkurentski postupak nije smio da provede, jer je Zakon vrlo precizan, a svjestan da ga je prekršio, navodi:

„Konkurentski postupak je proveden greškom iz razloga što je za nabavku tečnosti za odleđivanje aviona korištena ista tenderska dokumentacija kao i za nabavku provedenu u novembru 2018. godine. Dakle, u pitanju je tehnička greška prilikom izrade tenderske dokumentacije“.

Ne navodeći šta će učiniti po ovom pitanju, zahvalio je Agenciji za javne nabavke na upitu koji „doprinosi kvalitetnom i zakonitom provođenju postupaka javnih nabavki“.

AJN ZAPRIMILA „HVALA“ PA SE OBRATILA SUDU

Kako jednogodišnji ugovor sa tuzlanskim „DIT“-om Injac nije raskinuo, direktor Agencije Đenan Salčin 24. aprila Osnovnom sudu u Banjaluci podnosi prekršajnu prijavu protiv „Aerodroma RS“ zbog nezakonitog tenderskog postupka i štete po preduzeće od gotovo 80.000 KM.


Uz prijavu su dostavljeni i dokazi protiv odgovornih u ovom javnom preduzeću.

Ipak, pet dana ranije, 19. aprila, Injac je smijenjen sa mjesta vršioca dužnosti direktora „Aerodroma“. Vratio se u „Puteve RS“, gdje je ranije bio zaposlen.Sada savjetuje tamošnjeg v.d. direktora Nenada Nešića. Za koja pitanja i koliko građane Republike Srpske koštaju njegovi savjeti – Žurnalu nikada nije odgovoreno.

I pored višestrukog kršenja zakona, Injac nikada nije odgovarao.

(zurnal.info)