Kako sarajevska opština Stari Grad troši novac:Djeca na ulicu, Zelene beretke na Boračko

Istražujemo

Djeca na ulicu, Zelene beretke na Boračko

Djeca na ulicu, Zelene beretke na Boračko

Djeca koja prosjače na sarajevskim ulicama, njih oko 350, mogli bi ostati bez svog dnevnog centra ukoliko sarajevske opštine ne izdvoje novac za njih. Dnevni centar za djecu koja "rade na ulici" ostaje bez donacije do kraja godine a od opština su tražili po 10.000 maraka da bi mogli nastaviti po nekoliko sati dnevno djecu sklanjati sa ulice i raditi sa njima. U nacrtu budžeta za narednu godinu opština Stari Grad za sada planira izdvojiti tek 2.500 maraka za ovaj centar.

 

Zelenilo, štampa, internet i djeca

Drugi “korisnici” budžeta dobili su daleko više novca za stavke koje je teško i opravdati. Članovima udruženja boraca Zelene beretke ova opština planira sa 7.500 maraka platiti odmor na Boračkom jezeru. Slučajno ili ne, tačno toliko novca nedostaje Centru od ove opštine da bi mogli nastaviti svoj korisni rad sa djecom.
- Od razumijevanja opština zaista zavisi da li ćemo djeci reći da im ne možemo obezbijediti dnevni centar. Vjerujem da se to neće desiti – kaže Mirsada Poturković, direktorica Centra za socijalni rad Kantona Sarajevo i dodaje kako se nada da će u usvojenom budžetu ipak dobiti dovoljno sredstava jer su takva obećanja dobili od opština.

Centar za socijalni rad je kantonalna ustanova i opštine nisu dužne izdvajati novac za njihov rad ali je teško opravdati da u budžetu od gotovo 20 miliona nema novca za brigu o djeci koja svoje dane provode na ulici. Na drugim se stvarima nije pretjerano štedilo. Udruženja boraca tako će dobiti 180.000 maraka, od čega se najviše novca troši na administraciju. Iako opština ima svoju internet stranicu, za novu će platiti 5.000 maraka. Više novca nego djeci opština će izdvojiti i za održavanje zelenila u svome sjedištu. Ili, naprimjer, opština će potrošiti osam puta više novca na dnevnu štampu za svoje uposlenike nego što je planirano za “djecu koja rade na ulici”.

 

Bit će promjena

basic_sejlaŠejla Bašić, vijećnica u Starom Gradu, kaže kako se radi o grubom nacrtu budžeta koji će se “sigurno dosta mijenjati”. Ona vjeruje da će sredstva za djecu ipak biti izdvojena.
- Iskreno vjerujem da će se sredstva izdvojiti. U toku su javne rasprave u kojima učestvuju građani i vijećnici i budžet će se sigurno mijenjati – kaže Bašićeva, vijećnica jedne od opština sa najmanjim budžetom u Sarajevu i ujedno prve koja je objavila nacrt za narednu godinu.

Ona je od početka rasprave imala prijedloge za drugačiji raspred sredstava za asfaltiranje ulica. Za pojedine stavke, poput održavanja zelenila u zgradi opštine, Bašićeva kaže kako su opravdane jer ova opština “zaista štedi”.
- Ide se po kriterijima. Mi smo opština koja štedi – objašnjava Bašićeva i na pitanje da li se previše novca izdvaja za vjerske i boračke organizacije, gdje novac najčešće ne ide borcima nego na administraciju, Bašićeva smatra da u tome ima istine: To je duga tema. Ima tu istine, da troše na administraciju a manje na svoje stvarne članove. Ima i organizacija, takozvanih “društava pjevača”, ali ima i onih koji stvarno rade. Mi se kao lokalna zajednica trudimo pomoći svim vjerskim i boračkim udruženjima.

Javna rasprava o budžetu Starog Grada traje do kraja novembra. Žurnal će pratiti usvajanje budžeta kako bismo saznali ko ide na plaćeni odmor a ko na ulicu.

Izdvojene stavke nacrta budžeta opštine Stari Grad za 2012. godinu.

{szakitable zebra="#eef" width="800"}

OPIS IZNOS
Budžet Opštine 17,131,000


Grantovi boračkim organizacijama za redovnu djelatnost 180,000
Tekući grantovi vjerskim zajednicama 30,000
Usluge održavanja zelenila u prostorima Općine 3,000
Izdaci za dnevnu štampu 20,000
Usluga izrade web stranice 5,000
Grant za azil za pse 70,000
Grant JU kantonalni centar za socijalni rad (Dnevni centar za djecu koja rade na ulici) 2,500
Grant UG Zelene beretke za organizaciju odmora članova u objektu na Boračkom jezeru 7,500

{/szakitable}

(zurnal.info)