Politička scena u RS (8):DNS je odlično ustrojena interesna skupina

Istražujemo

DNS je odlično ustrojena interesna skupina

DNS je odlično ustrojena interesna skupina

Demokratski narodni savez mogao bi se okarakterisati kao svojevrstan politički fenomen: nema lidera prepoznatljivog u javnosti, još manje se može pohvaliti nekom kvalitetnom političkom/ekonomskom/socijalnom platformom ali, uprkos tome, duže od decenije sasvim čvrsto je pozicioniran u Republici Srpskoj, sa 4 - 6 poslaničkih mandata, dok u Parlamentu BiH nikada nisu bar bez jednog poslanika. Uz to, DNS je stranka koja je na opštim izborima u Bosni i Hercegovini ostvarila najveći rast od svih partija, u odnosu na izbore održane 2006. godine. Ovakav uspjeh DNS-a mnogi, isključivo, vežu za činjenicu da su ukupno više od deceniju u vlasti. Međutim, to je površno i pojednostavljeno gledište.

POSLJEDICA RASKOLA

DNS je nastao prije 12 godina raskolom u Srpskom narodnom savezu, koji je predvodila Biljana Plavšić. (Da podsjetimo, SNS je nastao raskolom SDS-a 1997. godine). “Kolovođe” raskola bili su Marko Pavić, aktuelni predsjednik stranke i Jovan Hadži Mitrović, bivši potpredsjednik stranke, koji nakon opštih izbora 2010. nije više ni njen član. Ova stranka učestvovala je u rušenju Koalicije “Sloga“, koja je ovim entitetom vladala od 1998.-2001. godine, a na čelu Vlade RS tada je bio Milorad Dodik.

DNS-ovci su izgladili odnose sa Dodikom i zajedno sa njim vladaju od 2006. godine. Nakon raskola SNS-a i nastanka DNS-a, malo ko je davao šanse ovoj stranci, smatrajući da će se ona brzo ugasiti. Međutim, desilo se suprotno. DNS je sve do 2009. godine djelovao kao dvoregionalna stranka, odnosno najjača uporišta imao je u prijedorskoj i zvorničkoj regiji, dok u drugim gotovo da nisu bili ni zastupljeni. To je veoma interesantan i bitan detalj, jer nijedna stranka u BiH nikada nije bila ustrojena po principu „dvoglavlja“.

U Zvorniku je suvereno vladao Jovan Hadži Mitrović, dok je u Prijedoru neprikosnoven bio Marko Pavić. Njih dvojica se jedan drugom nisu miješali u posao, vrh stranke, de fakto, nije ni postojao, a ova dva ogranka nerijetko su vodili potpuno različitu politiku. Ono što su Pavić i Hadži Mitrović u tom periodu uspjeli dokazati jeste sljedeće: snažna organizacija i infrastruktura na regionalnom nivou može polučiti odlične rezultate i na entitetskom i na državnom nivou, što potvrđuje i podatak da u obje ove ravni DNS već godinama ima poslanike. Sve ovo vrijeme, i Pavić i Hadži Mitrović bili su ili na vrhu opštinskih vlasti ili najznačajniji dio te vlasti u Prijedoru i Zvorniku, što su vrlo umješno koristili kako bi stekli i sačuvali pristalice i biračko tijelo.

DNS je veoma kvalitetno uspio da iskoristi snažan Dodikov uzlet od 2006. godine naovamo i da razgrana infrastrukturu po cijeloj Republici Srpskoj. Na tome su insistirali posebno nakon lokalnih izbora 2008. godine, a 2009. bila je godina najvećeg širenja infrastrukture. Činjenica je da ova stranka vlada jednim od najznačajnijih, ali i finansijski najmoćnijih resora – Ministarstvom saobraćaja i veza na čijem čelu se nalazi njihov član Nedeljko Čubrilović, za kojeg se vežu brojne afere – od sizifovske gradnje autoputa Banjaluka-Gradiška, pa do propasti Željeznica RS. Međutim, sve one uopšte se nisu odrazile na rejting DNS-a, sve do kraja 2011. godine i brojnih turbulencija u Željeznicama RS.

PUNO NOVCA MALO ČLANOVA

Važno je naglasiti zašto je DNS postao atraktivan mnogima: iz te stranke mnogo lakše se dolazilo do kvalitetnih i unosnih pozicija na svim nivoima vlasti, nego na primjer iz SNSD-a, jer u Pavićevoj stranci mnogo je manje kadrova negoli u Dodikovoj. Uz novac koji je doticao iz Čubrilovićevog ministarstva, te Prijedora i Zvornika, DNS je ostvario ekspanziju i došao na poziciju četvrte stranke po snazi u RS, a na trećem mjestu veoma ozbiljno ugrozio Partiju demokratskog progresa.

Rast stranke i njen veliki uspjeh na proteklim opštim izborima nije ojačao osovinu Pavić-Hadži Mitrović. Dapače. Njih dvojica se odmah nakon izbora razilaze, a razlog je Mitrovićevo odbijanje da njegov dio DNS-a na predsjedničkim izborima podrži Milorada Dodika. Pavić je pobijedio u sukobu, jer za članstvo nije bilo dileme - između Mitrovića i Dodika izabrali su vlast.

Ekspanzija DNS-a mnogima je postala velika smetnja, primarno SNSD-u, koji sada po svaku cijenu želi da razbije tu stranku, a najjednostavniji način je detronizirati Pavića u Prijedoru, čiji je načelnik. Upravo zbog toga na pomolu je koalicija SNSD-a i SDS-a u tom gradu (SDS čeka i Pavićevu ponudu), a na Pavićevu stranu teško da će stati i PDP, jer i oni vide veliku šansu za sebe u njegovom eventualnom gubitku trke za još jedan načelnički mandat. Tog trenutka biračko tijelo DNS-a bi se, bez sumnje, rasulo, te bi ga samo trebalo „pokupiti“.

Pavić i DNS su pred svojim najvećim iskušenjem, a ono je dodatno otežano brojnim aferama u „Željeznicama RS“, koje vode njihovi kadrovi. Rejting DNS-a je u blagom padu, iako u stranci tvrde drugačije i taj trend će se nastaviti i u narednom periodu.

Može se slobodno zaključiti da su oni bili (i ostali) jedna odlično ustrojena interesna skupina. Njihova politika sve vrijeme je navodno „tvrda srpska“, ali ta tvrdoća je tek poza namijenjena biračima, dok je, suštinski, riječ o vještim političkim trgovcima koji su našli pravu mjeru da u ovo i ovakvo vrijeme maksimalno iskoriste sve mogućnosti koje vlast pruža, primarno za lične interese. Djelovali su i djeluju po principu: „Pola sebi, pola Šarcu“, što se pokazalo kao dobitna kombinacija.

Marko Pavić, predsjednik Demokratskog narodnog saveza

MI SMO GRADITELJI, PRAVDOLJUPCI I ISTINOLJUPCI

Razgovarao: Vladimir Kovačević

dns-donja-dragotinja-1-marko-pavicŽurnal: SNSD je napravio načelni dogovor sa opozicionim strankama SDS-om i PDP-om da se učini sve kako Vi ne bi ponovo bili izabrani na mjesto načelnika Prijedora. Kako gledate na tu koaliciju i da li smatrate da ste u stanju da se izborite sa njom?

Pravo svake stranke je da samostalno ili s drugim strankama pravi koalicije za koje smatra da mogu doprinijeti poboljšanju rezultata te stranke i nikada neću reći bilo šta protiv bilo koje koalicije bila ona u Prijedoru ili na bilo kom nivou, jer u koaliciji svako vidi određene interese i tako radi. Ja ne znam i nisam upućen u to da li su ove stranke napravile u Prijedoru koalicioni sporazum ili nisu. Ako i naprave, DNS se jednako sprema za izbore u Prijedoru. DNS je svojim radom i rezultatima rada pokazao da je stranka koja zaslužuje povjerenje građana i mi ove godine idemo na to da dobijemo apsolutno izbore i za načelnika i za odbornike u skupštini opštine, tako da nas interesuju partneri nakon samih izbora.

Koliko će takvo ponašanje SNSD-a, sa kojim je DNS partner u vlasti, uticati na odnose u Vladi RS i NSRS?

Neće to uopšte uticati na odnose u Vladi i Skupštini, jer mi na nivou Republike imamo koalicioni sporazum koji reguliše sasvim druge stvari. Biće situacija gdje će i DNS u RS ići sa SDS-om i drugim strankama na izbore, tako da to na nivou Republike ne treba da utiče, iako moram reći da je DNS htio da se prije proglašavanja izbora obave određeni preliminarni razgovori, ali do njih nije došlo i sada svaka stranka gleda svoj interes i prema tome će se ponašati.

Izgradnju autoputa Banjaluka-Gradiška mnogi smatraju aferom bez presedana u kojoj su nestale desetine miliona maraka, slično je i sa situacijom u Željeznicama RS koje su uništene i pred stečajem. Resorni ministar je Nedeljko Čubrilović, član vaše stranke. Koliko je to uticalo na rejting stranke i šta Vi lično mislite o tim aferama?

Prije svega moramo znati da je to sa Željeznicama jedno dugo nasljeđe. Autoput je isto nasljeđe koje smo mi dobili i radili. Činjenice govore drugačije, dva posljednja revizorska izvještaja ministarstva za saobraćaj su najbolji izvještaji u Vladi, jedini imaju pozitivnu ocjenu. Svi ostali uz rezervu. To govori o radu ministra, a sada da li je tu bilo kriminala ili nije, ko sve tu donosi odluke... Ni jednu odluku ni u jednom sistemu ne može donijeti ministar samostalno, niti je donio ijednu odluku sam. Prema tome, postoje organi koji će ganjati taj dio ukoliko ima kriminala, a naš zadatak je da Republiku Srpsku i institucije u kojima smo vodimo na najbolji mogući način. Vidjeli ste samo koliko je opstrukcija što je Savanović direktor (ŽRS), da se sindikat pretvorio u nešto što po propisima nije, i da on hoće da vodi kadrovsku i teritorijalnu politiku....

Napustili su Vas omladinci iz Doboja zbog ŽRS i prešli u SNSD. Kako to komentarišete?

Nekoliko omladinaca istupa iz DNS-a zato što nije našlo zaposlenje na ŽRS, naravno nagovoreni od drugih stranaka. Samo su ih pogrešno nagovorili, trebali su naći neki drugi argument, jer ja smatram da je to što su oni istupili radi toga što nisu na željeznici zaposleni, jedan veliki plus za DNS, jer je DNS na praktičnom primjeru pokazao da neće zapošljavati stranačke kadrove i to će sigurno uticati na stabilnost tog sektora.

Nas ne interesuje gdje su oni otišli, u fudbalu kada razgovaramo kažemo da jedan klub možete pojačati ili da dovedete dobrog igrača ili otpustite slabe; mi smo u ovom slučaju otpustili slabe igrače. Ojačali, ali dobili i veliki plus kod javnosti što smo pokazali da nećemo zapošljavati po stranačkoj osnovi, a ako im je neko tamo obećao zaposlenje onda je to nastavak politike koja je ŽRS dovela do ovoga gdje je sada.

Postoje tvrdnje da je DNS u padu te da vam se članstvo osipa, ne samo u Doboju!?

Ne znam ko to tvrdi, to nikada nije niko javno takvu ocjenu rekao. Morate znati da je DNS na poslednjim parlamentarnim i lokalnim izborima bio stranka sa najvećim rastom u BiH od osamdesetak stranaka koje su učestvovale na izborima. DNS i sada raste. Imajte u vidu da je jedan broj opštinskih odbora drugih stranaka prešao u DNS. Nas je napustilo tih nekoliko omladinaca i mi smo jako srećni što su nas napustili zbog razloga zbog kojih su otišli.

DNS će i na ovim izborima biti stranka sa najvećim rastom, zato što smo mi stranka koja ne mijenja mišljenje iz dana u dan od pojave do pojave ili od toga koji se stranac gdje pojavio. Mi smo stranka koja nema ni stranog ni domaćeg tutora, naš jedini savjetnik su naši glasači i zato ćemo mi ponovo rasti i ponovo biti stranka sa najvećim rastom. Zato što su nas ljudi prepoznali kao pravdoljubivu, istinoljubivu i graditeljsku stranku.

Kakav rezultat očekujete na lokalnim izborima?

Mi smo prošli put, uz najveći rast dobili jedan broj načelnika, predsjednika skupština, odbornika u skupštinama svih opština, odbornike u Federaciji. Mi sada očekujemo rast na taj način da će se povećati broj načelničkih mjesta kod nas, da ćemo povećati ukupan broj odbornika i da ćemo povećati broj glasača koji su nama iskazali povjerenje. Mi smatramo da je naš realan rast preko 30 odsto u odnosu na prethodne lokalne izbore.

(zurnal.info)