Protesti:DO GRANICE I NAZAD: Tuzlanski radnici se vratili kući, ali poručili: "Ovako neće završiti"!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

DO GRANICE I NAZAD: Tuzlanski radnici se vratili kući, ali poručili: "Ovako neće završiti"!

U nedjelju ujutro radnici su pokušali kolektivno preći granicu sa Hrvatskom ali im to nije dopušteno jer je samo nekoliko njih imali kod sebe dokumente potrebne za prelaz granice. Odlučili su da se autobusima vrate u Tuzlu i tamo nastave proteste

DO GRANICE I NAZAD: Tuzlanski radnici se vratili kući, ali poručili: "Ovako neće završiti"!
FOTO: tuzlanski.ba

Nakon nekoliko dana pješačenja prema granici sa Hrvatskom radnici tvornica "Aide", "Dite", "Livnice" i "Konjuha" napustli su granični prijelaz Orašje i autobusima se vratili u Tuzlu gdje su kratko protestovali a potom se iscrpljeni vratili kućama.

U nedjelju ujutro oni su bili na graničnom prijelazu Orašje s namjerom da uđu u Republiku Hrvatsku, ali zbog neposjedovanja validnih dokumenata ulazak im nije bio dozvoljen.

- Htjeli smo u Hrvatsku ući kolektivno, ali obzirom da samo nekolicina radnika ima važeće putovnice taj ulazak nije bio moguć i mi smo odlučili vratiti se nazad u Tuzlu. Tamo ćemo nastaviti prosvjede sve do ispunjenja naših zahtjeva - kazao je predsjednik Sindikata "Konjuh" Mujo Gavranović.

Kazao je kako su posljednjih mjeseci a posebno ovih zadnjih dana domaćoj i svjetskoj javnosti odaslali stvarnu sliku kako aktualne vlasti krše osnovna ljudska i građanska prava obespravljenih radnika.


Odlazak u nepoznato

Radnici tuzlanske fabrike obuće Aida okupili su se 22. decembra ispred zgrade Skupštine Tuzlanskog kantona. Potpredsjednik Sindikata radnika “Aide” Hasan Užičanin poručio je tada da radnici neće odustati od svojih zahtjeva,

Okupljanje im je bilo zabranjeno ali su oni to ipak učinili.

- Mi nismo izgubili bitku. Borit ćemo se i dalje. Ovo je samo njihova sramota. Da oni rade svoj posao, mi ne bismo bili ovdje, nego u fabrikama – rekao je tada Potpredsjednik Sindikata radnika “Aide” Hasan Užičanin.

Radnici su taj dan najavili odlazak iz države. Na spisku ih je bilo 43 koji su bili spremni da napuste državu ukoliko ne dobiju jednokratnu pomoć koju im je Vlada ranije odbila jer “nije u mogućnosti razmatrati odluku o odobravanju jednokratne socijalne pomoći radnicima”, do donošenja novog budžeta.

Također je zaključeno da osiguranje sredstava u budžetu Kantona za 2015. godinu za uvezivanje radnog staža za sve radnike "Aide" za svih 18 godina, zbog nedostatka zakonskog osnova i znatno velikog iznosa potrebnih sredstava, nerealan i neostvariv zahtjev.

Saopćeno je i da će Vlada TK-a, putem Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, a u saradnji s menadžmentom "Aide" i dalje pomagati na iznalaženju odgovarajućih poslova za sva tri pogona "Aide", s obzirom  na to da je jedini zakonski način da firma sama zbrine sve svoje radnike putem proizvodnje i osiguranja potrebnih finansijskih sredstava.

Osiromašenim tuzlanskim radnicima premijer kantona Bahrija Umihanić je poručio da se strpe ali je radničko strpljenje došlo do kraja pa se oko 200 radnika Fabrike obuće "Aida“, "Livnice čelika“ i "Dite“ uputilo u jutro 24. decembra prema graničnom prijelazu Orašje u namjeri da, kako su najavili, napuste BiH.  

- Idemo prema Orašju. Ne znamo šta da očekujemo kada dođemo tamo. Nama je cilj da tamo dođemo - kazao je Užičanin.

Užičanin je također dodao da radnici više nemaju šta reći, jer su tri mjeseca poručivali, ali ih niko nije slušao.

Na odlazak iz BiH radnici propalih firmi s područja Tuzlanskog kantona odlučili su se zato što vlasti, nakon brojnih radničkih protesta, nisu ispunili njihove zahtjeve.

Radnicima su se uskoro priključili i radnici Konjuha. Zajedno su prenoćili u Srebreniku.

- Dok ne dođemo na granicu ne znamo šta nas čeka. Ali ako nam ne budu dali da prođemo, mi ćemo sjediti na granici. Morat će neko nešto, valjda, da riješi za nas – izjavio je Užičanin.

Dan poslije, u četvrtak 25. decembra gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović pozvao je radnike da ne napuštaju Bosnu i Hercegovinu.

Želim da znate da podržavam vaše zahtjeve. Molim vas da ne napuštate Bosnu i Hercegovinu, da se vratite u Tuzlu i Živinice, i da se ovdje zajedno borimo za vaša prava, poručio je Imamović.

Poslanicima Skupštine Kantona, kako se navodi u saopćenju, također je poručio da su se nudili biračima, a potom osvojili mandate, primili visoke paušale i da su, stoga,  dužni svojim najvažnijim prioritetom smatrati zahtjeve obespravljenih radnika.

- Očekujem od Skupštine Kantona da odmah ispuni zahtjeve radnika i građana i da odmah imenuje rukovodstvo Skupštine i Vladu koja će se suočiti sa nagomilanim problemima radnika koji teško pate. Gospodo poslanici, pomozite radnicima koji teško pate - poručio je Imamović.

U vrijeme Imamovićevog apela radnici su krenuli dalje prema Orašju. Noć su dočekali u mjestu Ormanica u blizini Gradačca.

Na pitanje znaju li radnici da je jedno od mogućih rješenja, a nakon danas usvojenog rebalansa budžeta Kantona za 2014., da im se kroz programe Crvenog križa pronađe način za isplatu sredstava, koja postoje, ali  nema još uvijek zakonskog okvira koji je sprovodiv, Užičanin je kazao da  vlasti "već tri mjeseca nemaju zakonskog okvira".

- Oni imaju zakonski okvir da rade  u tehničkom mandatu i primaju plaću, a kad im to istekne da primaju bijeli hljeb. Mi smo čuli da bi nam preko Crvenog križa podijelili po 300 KM, a mi to odbijamo jer smo tražili 400 KM - rekao je Užičanin.

Rješenja za radnike nije bilo ni u petak 26. decembra. Ponuđeno im je mnogo manje od onoga što su zahtijevali.

Vlada Tuzlanskog kantona je došla do djelomičnog rješenja. Danas smo usvojili određene izmjene programa Ministarstva za rad i socijalnu politiku kojim će se omogućiti da se radnicima isplati materijalna pomoć u iznosu od 100 KM, ali u paketima. To podrazumijeva da će paket biti sa osnovnim životnim namirnicama i o strukturi tog paketa će se dogovoriti sa sindikatima, rekao je premijer Umihanić u petak, nakon vanredne sjednice Vlade.

Kako je izvijestio Umihanić, kantonalna vlada bila je na tragu rješenja sa Crvenim križem koji bi putem svojih institucija izvršio uplatu po 300 KM radnicima.

- Nažalost, danas su nas iz Crvenog križa izvijestili da nisu dobili saglasnost svojih organa, Upravnog odbora, i mi smo ponovo u problemu da nađemo način kako na legitiman i zakonit način isplatiti ljudima po 300 KM-  kazao je Umihanić.

Premijer je rekao da je obespravljenim radnicima jučer prenio sve što Vlada čini za njih.Prestanak komunikacije

Prije prestanka komunikacije sa radnicima, koja je uslijedila u petak iza 10 sati, Vlada Kantona je predložila da četiri predstavnika radnika dođu u Ministarstvo za rad i socijalnu politiku i pregledaju spiskove zaposlenika  jer se razlikuju od onih koje Vlada dobija od Zavoda zdravstvenog osiguranja i Poreske uprave.

- Međutim, njihovi predstavnici su odbili da dođu. Nakon toga sam poslao četiri autobusa očekujući ovdje pozitivan ishod, da se vrate u Tuzlu svojim kućama. Nažalost, ni mi nemamo dobre vijesti za njih u ovom trenutku, što ne znači da do večeras ili sutra neće biti pozitivnog ishoda. Meni je kao čovjeku žao što se ovo dešava, ali kao premijer radim sve što je u mojoj moći da riješim njihove probleme - poručio je Umihanić.

Dio radnika se nakon sjednice Vlade odlučio vratiti kućama. Dalje su u tom trenutku nastavila sedmorica radnika Aide.

Na pitanje kako komentariše izjavu premijera TK-a  da je Vlada ponovo u problemu da nađe način kako da radnicima na legitiman i zakonit način isplati po 300 KM, ali da im može isplatiti po 100 KM, kao materijalnu pomoć,  u vidu paketa, Hasan Užičanin, potpredsjednik Sindikata radnika „Aide“ je rekao da to nije nikakvo rješenje.

- Šta oni misle da je samo to rješenje? Traba da mi opet u naredna tri mjeseca hodamo po ulicama?! Tražimo kada se vratimo da imamo posao i da živimo. Te pare i ako dobijemo, potrošit ćemo. Šta dalje? Idu januar, februar, mart, a mi ne radimo, od čega ćemo onda živjeti? Tražimo posao! – istakao je Užičanin.

On je, također, kazao da je uslov povratka sedmorice „Aidinih“ radnika da rade ili da budu  materijalno zbrinuti, sve do uposlenja.

Oko 120 radnika stiglo je u Orašje u petak uvečer. Osamdesetak radnika, zbog izrazitih zdravstvenih problema, vratilo se svojim domovima na kućnu njegu.

Na novoj vanrednoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona došla je do novog prijedloga za radnike.

Na vanrednoj sjednici Vlada je donijela Odluku o odobravanju sredstava sa pozicije "Tekuća rezerva" u iznosu od 220.000 KM Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i povratak zbog povećanog broja korisnika jednokratnih novčanih pomoći.

Da bi se centrima za socijalni rad sa područja Tuzlanskog kantona omogućilo odobravanje jednokratnih novčanih pomoći radnicima firmi koje žele napustiti BiH bilo je neophodno donijeti Odluku o izmjenama i dopunama Programa raspodjele sredstava privremenih, jednokratnih i drugih novčanih pomoći za 2014. godinu, na koju je Vlada TK dala saglasnost, saopćeno je iz kantonalne vlade.

Vlada je također dala saglasnost na Odluku o izmjenama i dopunama Programa raspodjele sredstava za materijalno zbrinjavanje osoba u stanju socijalne potrebe za 2014. godinu Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona.

Putem ovog ministarstva i Centara za socijalni rad sa područja Tuzlanskog kantona bit će isplaćena jednokratna socijalna novčana pomoć u iznosu od 220 KM po radniku.

- Riječ je o maksimalnom iznosu koji je dozvoljen po važećim propisima. Ostatak iznosa do 400 KM, koliki je bio zahtjev radnika, bit će obezbijeđen putem trgovačkog lanca „Bingo“ gdje će svaki od radnika moći kupiti namirnice u iznosu od 180 KM - saopćeno je iz Vlade Tuzlanskog kantona.

U poslijepodnevnim satima u subotu radnici su odbili prijedlog Vlade.

Radnici četiri preduzeća iz Tuzlanskog kantona, "Dite", "Aide", Livnice čelika te Konjuha iz Živinica neće pristati na odluku Vlade da im se isplati jednokratna pomoć u iznosu od 220 KM i prehrambene pakete u vrijednosti od po 180 KM, izjavio je Hasan Užičanin, potpredsjednik Sindikata radnika Fabrike obuće "Aida".

Po njegovim riječima, predstavnici četiri firme su održali sastanak na kojem su odlučili da ne pristanu na tu ponudu.

Užičanin je, također, kazao da predstavnici kantonalne Skupštine ove radnike nisu posjetili.

- Ne znam za ove ostale, ali Aida neće pristati na to. Danas smo donijeli definitvnu odluku da ne pristajemo na to - poručio je.

U nedjelju ujutro radnici su pokušali kolektivno preći granicu sa Hrvatskom ali im to nije dopušteno jer je samo nekoliko njih imali kod sebe dokumente potrebne za prelaz granice. Odlučili su da se autobusima vrate u Tuzlu i tamo nastave proteste.

- Trenutno čekamo autobuse koji su krenuli iz Tuzle. Kod bolnice „Kreka“ čekat će nas zlatni ljiljani, sindikalci i narod, pa ćemo zajedno pred zgradu kantonalne Vlade koja je bila zapaljena, pa da je i srušimo. Nek je nema nikako, svakako je džaba izgorila - kazao je za Užičanin.

Edina Aličić, predsjednica Sindikata ove fabrike kazala je da su radnici mnogo toga očekivali ali da je svaka nada izgubljena.

- Ovo ko nije doživio ne može shvatiti. Ovo je pamćenje za cijeli život. Neće se ovako završiti, idemo dalje - istakla je Aličić.

(zurnal.info/Fena)