Postizborni planovi SNSD-a:Dodik će u Predsjedništvu BiH ostati samo osam mjeseci!

Istražujemo

Postizborni planovi SNSD-a: Dodik će u Predsjedništvu BiH ostati samo osam mjeseci!

Za vrijeme uredovanja u Sarajevu potrudiće se da blokira sve procese u nadležnosti šefa države, a formiranje „srpskog bloka“, ako bi na njega pristao SDS, iskoristio bi isključivo kako bi ojačao vlastitu poziciju. DNS-u će u RS oduzeti resor prosvjete i kulture.

Dodik će u Predsjedništvu BiH ostati samo osam mjeseci!

Milorad Dodik u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine planira da se zadrži samo osam mjeseci, koliko će, po sistemu rotacije, biti na mjestu predsjedavajućeg. Nakon povlačenja, namjerava da bude premijer RS, a fotelju će mu do tada grijati sadašnji ministar finansija RS Zoran Tegeltija, saznaje Žurnal iz izvora bliskih SNSD-u.

Za vrijeme uredovanja u Sarajevu potrudiće se da blokira sve procese u nadležnosti šefa države, a formiranje „srpskog bloka“, ako bi na njega pristao SDS, iskoristio bi isključivo kako bi ojačao vlastitu poziciju.

„Urušavaće ugled Bosne i Hercegovine, a pokušati da ojača političku sliku u Republici Srpskoj“, navodi izvor.

Ipak, u SDS čekaju sutrašnju sjednicu Predsjedništva na kojoj bi trebalo da se pojave gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i načelnik Sokoca Milovan Cicko Bjelica. Tvrde da koalicija sa SNSD ne bi bila u redu, jer birači nisu tako glasali.

„Nije bilo u redu što su Bjelica i Obren Petrović, gradonačelnik Doboja, onako izašli u javnost. Trebalo je da stav iznesu na organima stranke. Međutim, to svakako ukazuje na destabilizaciju stranke. Sutra ćemo biti pametniji. Što se tiče koalicije SDS-SNSD, ne bi bila u redu. Za Vukotu Govedaricu je glasalo više od 280.000 ljudi. Osim toga, amnestirali bismo sve ove godine Dodikove vladavine i kriminala i pljunuli na sopstvene istupe“, navode u SDS.

DNS mora znati ko je gazda

Istovremeno, u Republici Srpskoj Dodik će zavesti oprobani SNSD red pa će DNS-u Marka Pavića pokazati ko je gazda u koaliciji. Nakon što je ovoj stranci izmaklo mjesto predsjednika Vlade, na koje je, kako su se nadali, trebalo da zasjedne direktor „Nove banke“ Milan Radović, sada joj izmiče i resor prosvjete.

„DNS će opet izvisiti. Dosad su imali resore prosvjete i kulture i lokalne samouprave, sigurno je da SNSD preuzima prosvjetu“, ističe naš izvor.

Dominantnu koalicionu ulogu SNSD-a za Žurnal je potvrdio i Nedeljko Čubrilović (DNS), predsjednik Narodne skupštine RS, koji je na izborima osvojio tek nešto više od 2.000 glasova.

„Zaista ne bih komentarisao. Činjenica je da je SNSD došao u situaciju kada može da diktira pozicije“, zaključio je.

Sve ovo dobija na snazi ako se u obzir uzmu i Dodikovi „mali signali“ prema DNS-u, među kojima su saslušanje direktora deponije „DEPOT“ Nove Grujića zbog kupovine glasova, saslušanje direktora „Puteva RS“ Nenada Nešića zbog prinude, ali i „zelenog svjetla“ Vlade RS za prodaju Rudnika željezne rude „Ljubija“ i smjene direktorice šumskog gazdinstva „Vrbanja“ Daliborke Kerezović-Damjanović...

Radojičić u nemilosti  

Posla pred Dodikom je mnogo. Još u izbornoj noći poslao je jasnu poruku gradonačelniku Banjaluke Igoru Radojičiću zbog lošeg izbornog rezultata u administrativnom centru RS.

Nakon što je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač pompezno saopštio da je „zolju na zgradu „Euroherca“ ispalio aktivista SDS Aleksandar Radić, čovjek od povjerenja Dragana Mektića“, posao je trebalo da okonča gradska vlast. Međutim...

„Očekivao sam bolji rezultat u Banjaluci, ali sam zadovoljan ukupnim rezultatom. Zahvalio bih Igoru Radojičiću. Čudno je što je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH iz SDS, prošao zahvaljujući glasovima s ovog prostora. Možda SNSD nije dovoljno objasnio da je čovjek iz SDS gađao zoljom“, naveo je Dodik.

Naš izvor navodi da će Radojičić na čelu Banjaluke biti još samo godinu dana, kako ne bi bilo raspisivanja prijevremenih izbora. Dotad će biti pod prismotrom.

„Njega će poslati u Savjet ministara BiH i to na mjesto ministra inostranih poslova BiH, a na mjesto vršioca dužnosti gradonačelnika do lokalnih izbora biće postavljen sadašnji Radojičićev zamjenik Srđan Amidžić“, dodaje.

 (zurnal.info)