Ima neka t(r)ajna veza:Dodik nagrađuje kadar SDP-a milionskim poslovima
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Ima neka t(r)ajna veza: Dodik nagrađuje kadar SDP-a milionskim poslovima

Prvobitni prijateljski tenderski zadatak bio je da firma „AM Međugorje“ Mileta Atlagića sanira 11 objekata u kompleksu, što je trebalo da košta oko 3.263.000 KM, ali onda se našao prostor za nove, nepredviđene ugovore – jedan u decembru prošle godine težak 602.593 KM, drugi u aprilu u vrijednosti oko 50.000 KM i posljednji od oko 62.000 KM.

Dodik nagrađuje kadar SDP-a milionskim poslovima
Foto: Buka

Nepredviđeni radovi za nepredviđenim radovima nižu se u Centru za obuku u Zalužanima, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske otkrilo je nove i to u podrumu. Sve ovo, po cijeni od 61.841 KM, saniraće banjalučko „AM Međugorje“ Mileta Atlagića, bliskog prijatelja novog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Tako je samo na „iskrslim problemima“ ova firma od MUP-a za godinu dana dobila tri ugovora ukupne vrijednosti 713.530 KM.

Prvobitni prijateljski tenderski zadatak bio je da Atlagićeva firma sanira 11 objekata u kompleksu, što je trebalo da košta oko 3.263.000  KM sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost, ali onda se našao prostor za nove, nepredviđene ugovore – jedan u decembru prošle godine težak 602.593 KM, drugi već u aprilu ove godine u vrijednosti oko 50.000 KM i posljednji upravo gorepomenuti dodijeljen 19. novembra.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač nije imao mnogo vremena pa je sa Atlagićem sve dogovorio u novom, trećem po redu pregovaračkom postupku bez objave obavještenja.

„U toku sanacije, adaptacije i rekonstrukcije obekata u kompleksu Centra za obuku Zalužani pojavila se potreba za saniranjem podruma, što nije nije bilo predviđeno osnovnim ugovorom. Navedene nepredviđene radove nije moguće tehnički i ekonomski odvojiti od osnovnog ugovora , a oni moraju biti izvedeni da bi osnovni ugovor mogao biti realizovan“, stoji u obrazloženju u kojem je navedeno i da „AM Međugorje“ ima dvomjesečni rok da posao privede kraju.

Atlagić za sve ima objašnjenje – projekat je bio izuzetno loš, a kada se sve sabere i oduzme, firma radi po bagatelnoj cijeni.

„Toliki nepredviđeni radovi i za nas su bili iznenađenje, ali sada je sve pod kontrolom. Nikada ne možete predvidjeti šta će se desiti kada oštemate i iskopate nešto. Projekat rekonstrukcije je bio izuzetno loš. Pojavile su se podzemne vode, digle su nam ploču. Svašta se dešavalo. Ali, kada pogledate od A do Š, onda vidite da mi radimo po cijeni 450 KM po kvadratu. Sve je to bagatela. Objekti u Zalužanima su stari i sve je uništeno“, kazao je u ispovijesti za Žurnal vlasnik „AM Međugorje“.

Atlagić kao spona SNSD i SDP BiH

Ipak, Atlagić je unosnim ugovorima, očigledno, nagrađen za dobro prijateljsko vladanje. Uz to što je odan Miloradu Dodiku, prema nezvaničnim informacijama, u izuzetno je dobrim odnosima i sa ministrom Lukačem, a njihove priče iz lova i dalje se prepričavaju po potkozarskim selima.

Dobri odnosi su zaživjeli i u politici pa je sve u djelo sprovedeno po osnovu veze SNSD – SDP i to na nivou Federacije Bosne i Hercegovine. Kao nekadašnji kadar SNSD-a, Nermin Nikšić sa čela Socijaldemokratske partije na proteklim izborima kandidovao je Atlagića za parlament FBiH iz izborne jedinice 1 i to kao četvrtog na listi.

„Prošao sam u parlament FBiH“, kratko je potvrdio za našu redakciju.

U vrijeme vojevanja u SNSD-u Atlagić je bio predsjednik Regionalnog odbora ove stranke, bio je i glavni čovjek za koordinaciju srpskim povratnicima u Unsko-sanskom kantonu, ali i vijećnik u Opštinskom vijeću Bosanskog Petrovca. Trenutno je u Savezu srpskih zavičajnih udruženja “Zavičaj”.

Koliko koštaju Zalužani?

Prijateljske veze ministru Lukaču ne zadaju probleme. Kako bi Atlagić rekao – sve je pod kontrolom, ali rekonstrukcija objekata u prostoru bivše kasarne u Zalužanima mogla bi da zada opasnu glavobolju. Iako je najavljeno da će sanacija i opremanje koštati 6,5 miliona maraka, MUP RS već troši najmanje milion KM više od planiranog.

Centar za obuku MUP-a RS svečano je otvoren 4. aprila 2018. godine, posao nije završen. Prema podacima Transparency internationala u BiH iz avgusta, do tog momenta bili su zaključeni ugovori ukupne vrijednosti 6,2 miliona KM sa uračunatim PDV-om, a još su aktuelne bile nabavke procijenjene vrijednosti do dva miliona KM.

Zanimljivo, kod svih dosadašnjih tendera, osim kod onog koji se odnosio na izgradnju novih, sanaciju, adaptaciju i rekonstrukciju postojećih objekta i vanjsko uređenje u kompleksu, pristizala je samo po jedna ponuda.

Ukupnom iznosu trebalo bi dodati i 1,1 milion KM kamata i troškova kredita koji je, za opremanje Centra, odobrila NLB Razvojna banka na period od šest godina. Dakle, godišnja rata iznosi gotovo 1,3 miliona KM.

(zurnal.info)