:DODIK: Nema ustavnih promjena sa strancima
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

DODIK: Nema ustavnih promjena sa strancima

DODIK: Nema ustavnih promjena sa strancima

Premijer RS-a Milorad Dodik danas je kategorički odbacio bilo kakvu mogućnost učešća predstavnika međunarodne zajednice u ustavnim promjenama u BiH.
 
„Međunarodna zajednica nema šta da traži u ustavnim promjenama u BiH jer je to ‘vlasništvo’ lokalnih političkih lidera. Niko nas neće dovesti za sto gdje će stranci voditi razgovore o ustavnim promjenama”, rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.
 
On je ponovio da nije spreman da učestvuje u ustavnim reformama koje će moderirati i voditi stranci bez obzira, navodi, ko to bio a da će pristati na sve razgovore o tom pitanju koje će voditi lokalne snage.
 
„To je jasno rečeno nekoliko puta, a očigledno je da se od strane nekih krugova međunarodne zajednice stalno potencira pitanje promjene Ustava. Za nas u RS to nije ključno pitanje”, rekao je entitetski premijer komentirajući neke navode da bi već narednog mjeseca u BiH trebao biti pokrenut proces ustavnih promjena.
 
Za RS je, kaže, ključno ispunjavanje uslova koji treba da dovedu do zatvaranja OHR-a, kao i priprema za aplikaciju za kandidatski status u EU.
 
„Mi smo veoma dobro razumjeli pismo komesara za proširenje Ollija Rehna da samo zatvaranjem OHR-a može doći do daljnjeg puta BiH u evropske integracije.
 
Dodik ističe da RS neće pristati ni na kakvu presiju u pogledu ustavnih promjena, što zagovaraju neki pojedinci ili krugovi.
 
„Ne treba očekivati da ustavne promjene samo znače ispunjavanje želje onih koji ih iniciraju. Mi ćemo imati i svoje prijedloge koji se mnogima neće svidjeti, ali to će biti naši prijeldozi i naši autentični stavovi”, rekao je predsjednik Vlade RS-a, koji je i lider SNSD-a.

(Fena)