:Dodik odbija butmirski paket
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

Dodik odbija butmirski paket

Dodik odbija butmirski paket

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik tvrdi da je prijedlog paketa koji bi trebalo da bude predmet sutrašnjeg razgovora u Butmiru ponuđen po principu "uzmite ili ostavite", zbog čega je odlučio da ga odbije.                                 

On je novinarima u Istočnom Sarajevu rekao da je paket koji su ponudili predstavnici SAD-a i EU potpuna revizija Dejtona, koja se odnosi na način odlučivanja i formiranja Parlamentarne skupštine BiH, revidiranje Predsjedništva BiH, jer se ukida pravo na veto člana Predsjedništva na odluke donesene većinom, te uvođenje podijeljenih nadležnosti.

Podsjetio je da je organizatorima razgovora u Butmiru već iznio stav da se gotovo ništa od toga ne može prihvatiti.  
 
“Pitanje entitetskog glasanja nije stavljeno u predloženi paket, osim u fusnoti u kojoj se navodi da entitetsko glasanje ostaje, ali da u budućnosti za izvorne nadležnosti BiH ne bi trebalo entitesko glasanje, već samo za neke podijeljene nadležnosti koje se uvode”, dodao je on i naveo da ustavna teorija i praksa ne poznaje podijeljene nadležnosti već samo nadležnosti.
 
Naveo je i da ne zna da li organizatori imaju plan „B” te se uspotivio bilo kakvom mogućem nametanju rješenja, javili su mediji u RS-u.

(Fena)