:DODIK: Optužnica protiv Orića "farsa", referendum će biti raspisan
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

DODIK: Optužnica protiv Orića "farsa", referendum će biti raspisan

Dodik tvrdi da će Orić zbog nedostatka dokaza i preživjelih te nemogućnosti svjedoka da zbog starosti svedoče, biti oslobođen

DODIK: Optužnica protiv Orića "farsa", referendum će biti raspisan

Predsjednik RS Milorad Dodik danas je optužnicu protiv Nasera Orića nazvao "farsom", te ponovio nezadovoljstvo radom Suda i Tužilaštva BiH zbog čega, kazao je, treba provesti referendum u RS o pravosuđu BiH.

Dodik tvrdi da će Orić zbog nedostatka dokaza i preživjelih te nemogućnosti svjedoka da zbog starosti svedoče, biti oslobođen.

- Čekali su da pomru svjedoci, da nema dokaza i da ga onda optuže. To je sva priča o Oriću, ustvrdio je Dodik i upitao zašto nisu dozvolili da Orića "procesuira srpsko pravosuđe, ako su u bh. pravosuđu orjentisani ka pravdi".

Tvrdi da će referendum u RS biti raspisan, a da će nakon izjašnjavanja građana, za koje je uvjeren da će biti u smislu odbijanja nametnutnih zakona visokog predstavnika, institucije RS imati pravo i mogućnost da na toj volji naroda donesu "propise koji će jasno reći stav RS o toj volji naroda".

- Poput Kočićevog Davida Štrpca, Sud i Tužilaštvo BiH žele da dovedu RS u podređen položaj i tome se moramo oduprijeti, ustvrdio je Dodik, koji je danas prisustvovao "Kočićevom zboru" na Stričićima kod Banje Luke.

Osvrčući se na izjavu premijera Srbije Aleksandra Vučića da RS treba da traži vraćanje svih nadležnosti koje su joj oteli visoki predstavnici, Dodik je rekao da ohrabruje da i u drugim državama u regionu, pogotovo u Srbiji, shvataju da je došlo do kršenja prava i uvođenja nelegalnog pravosuđa.

- Važno je kada premijer Srbije Aleksandar Vučić ili bilo koji zvaničnik Srbije, koja je garant i potpisnik Dejtonskog sporazuma, to kaže, rekao je Milorad Dodik.

(Fena)