:DODIK: Referendumom protiv pravnog nasilja
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

DODIK: Referendumom protiv pravnog nasilja

DODIK: Referendumom protiv pravnog nasilja

Predsjednik Vlade Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik najavio je danas mogućnost održavanja dva referenduma u RS-u, ako se nametne odluka o produženju mandata stranim sudijama i tužiocima u BiH, te o ulasku BiH u NATO.
 
Komentirajući najavu sastanka visokog predstavnika Valentina Inzka s ambasadorima zemalja članica Vijeća za provođenje mira (PIC) o pitanju stranih sudija i tužilaca, Dodik je novinarima u Banjoj Luci kazao da je odluka Tužilaštva BiH o obustavljanju istrage za "Tuzlansku kolonu" definitivno isključila mogućnost razgovora o ostanku stranih sudija i tužilaca na bilo kojem nivou, pa i onome za ratne zločine.
 
Moguća nametnuta odluka o njihovom ostanku bit će, tvrdi, odbačena, a vjeruje i da se njihov mandat ne može na takav način produžiti jer bi to bilo "pravno nasilje".
 
Najavio je da će, ako ipak dođe do nametanja odluke, biti održana sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj će takva odluka biti odbijena.

Za Dodika nisu sporne samo strane sudije i tužioci u BiH, već i uopće Sud i Tužilaštvo BiH. Najavio je da će od svoje stranke će tražiti i podršku da se krene "u aktivnosti nepriznavanja Suda i Tužilaštva BiH".
 
Kada je u pitanju NATO, Dodik je dodao da "nije moguće bilo kakvo uslovljavanje NATO integracija s političkim reformama u BiH".
 
Izrazio je ipak spremnost za podršku NATO integracijama ali pod uvjetom da za to odluku donese Narodna skupština RS-a i raspiše o tome referendum na kojem će se izjasniti građani.
 
(Fena)