Pozivnica plaćena 10.000 dolara:Dodika u Washington nije pozvao Trump nego senator - lobista
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Pozivnica plaćena 10.000 dolara: Dodika u Washington nije pozvao Trump nego senator - lobista

Nema sumnje da je Mekjuan jedan od Dodikovih lobista u SAD-u, koje predsjednik Republike Srpske plaća novcem iz entitetskog budžeta. Prema nezvaničnim informacijama, za ovaj prijem povodom Trampove inauguracije u jednom od vašingtonskih hotela, Dodik je platio deset hiljada dolara

Dodika u Washington nije pozvao Trump nego senator - lobista
Dodik sa senatorom u Banjaluci

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, po svaku cijenu nastoji javnost da ubijedi da ga je lično Donald Tramp, novoizabrani predsjednik SAD, pozvao na svoju inauguraciju 20. januara u Vašingtonu.

U nizu manpulacija i obmana poslednjih dana u vezi s tim  pozivom, vrhunac je navodni poziv za taj događaj objavljen na sajtu Radio-televizije RS.

Na komadu papira, koji bi trebalo da bude poziv na inauguraciju, nema ni memoranduma, a ne vidi se ni ko je potopisao poziv.

“Dragi gospodine predsjedniče,
čast mi je da vam uručim pozivnicu da budete moj gost na Faith, Future Inaugural prijemu,  koji ce se održati 20.01.2017. u hotelu Hyatt Regency Capitol Hill. Posebno mi je drago sto ću moći da vam uzvratim za gostoprimstvo, koje ste vi pružili Liz i meni kada smo bili u Banjaluci tokom maja”, navedeno je, između ostalog, u pozivu koji je objavio RT RS.

Jasno je, dakle, da se ne radi o zvaničnom pozivu američke administracije, već o pozivu jednog od Dodikovih lobista, koji je predsjednika RS pozvao da prisustvuje jednom od hiljadu događaja koji se na dan inauguracije organizuju u Vašingtonu.

Ne vidi se ko je pismo potpisao, ali je sasvim jasno da se Trampova supruga ne zove Liz. Narečena Liz je supruga bivšeg republikanskog kongresmena Roberta Mekjuana, koji je u maju ove godine boravio u Banjaluci, zajedno sa još nekoliko republikanskih konkresmena.

Mekjuan je u Banjaluci boravio i u junu 2014. godine, kada je, ko zna zašto, posjetio Čelinac i razgovarao sa tamošnjim načelnikom.

Mekjuan je bivši kongresmen, a dobro obaviješteni izvori tvrde da je on zadužen za organizovanje “molitvenih doručaka” na području jugoistočne Evrope.

Nema sumnje da je Mekjuan jedan od Dodikovih lobista u SAD-u, koje predsjednik Republike Srpske plaća novcem iz entitetskog budžeta. Prema nezvaničnim informacijama, za ovaj prijem povodom Trampove inauguracije u jednom od vašingtonskih hotela, Dodik je platio deset hiljada dolara.

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak potvrdio je Žurnalu da Dodik nije dobio zvaničan poziv američke administracije da prisustvuje Trampovoj inauguraciji.

„Dodik nema poziv od zvanične administracije. Jedini način da dobije zvanični poziv od administracije SAD-a je bio putem Ministarstva inostranih poslova BiH, što se nije desilo“, rekao je Crnadak.

On je rekao da se iz poziva vidi da je to „poziv jednog od Dodikovih lobista, kojeg je on nedavno ugostio u Banjaluci zajedno sa suprugom“.

„Vidljivo je da se taj događaj ne dešava na samoj inauguraciji, nego u jednom od vašingtonskih hotela“, naglasio je Crnadak.

Crnadak je ocijenio da Dodik manipuliše navodnim pozivom, pojašnjavajući da je prva vijest o tome objavljena na dan kada su u Banjaluci bili protesti sindikata.

“Funkcioneri RS treba što više putuju i što više otvaraju RS, a ne da od nje prave izolovano područje. U tom smislu, dobro je da se putuje, ali ovo definitivno nije nikakav zvaničan poziv na inauguraciju, već boravak predsednika RS u Vašingtonu u vrijeme kada se inauguracija dešava”, zaključio je Crnadak.

(zurnal.info)