POLITIČKA BITKA ZA PEČAT OPĆINE:Dodikov SNSD protiv Vučićeve Srpske napredne stranke
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

POLITIČKA BITKA ZA PEČAT OPĆINE: Dodikov SNSD protiv Vučićeve Srpske napredne stranke

Aleksandar Vučić posjetio je 29. januara Drvar, u kome se već mjesec dana vodi otvoreni politički rat izmedju funkcionera njegove, Srpske napredne stranke, i njihovih koalicionih partnera iz SP-a, DNS-a i PDP-a, sa SNSD-om i načelnicom Drvara Dušicom Runić.

Dodikov SNSD protiv Vučićeve Srpske napredne stranke

Odbornici SNS-a, SP-a, DNS-a, PDP-a, podržani jednim odbornikom HDZ 1990. su 16. decembra prošle godine osvojili većinu u Opštinskom vijeću i smijenili dotašnjeg predsjednika Opštinskog vijeća Milana Kunića iz SNSD-a i njegovog zamjenika Stjepu Vukančića iz HDZ-a. Za novu predsjednicu Opštinskog vijeća izabrana je Jasna Pećanac iz SP-a.

Jasna Pećanac

Nakon toga otpočela je bespoštedna politička bitka za Drvar. Ne mireći se sa porazom, načelnica Drvara Dušica Runić je 24. januara izdala nalog Službi za opštu upravu i društvene djelatnosti, u čijoj nadležnosti su poslovi opštinske Pisarnice, da se u opštinske knjige evidencije, kao ni u elektronsku bazu podataka, ne unose akti koji su nastali otkako je nova koalicija preuzela vlast u Opštinskom vijeću. Runić je još naložila radnicima Pisarnice da se ti akti, do okončanja postupaka pred nadležnim institucijama, „ne kovertiraju, predaju pošti ili na drugi način dostavljaju licima na koja se odnose“.

Dušica Runić

Runić tvrdi da je sjednica Opštinskog vijeća, na kojoj je vlast preuzela nova politička koalicija predvođena SNS-om, sporna, odnosno da je upitna u pogledu usaglašenosti sa Poslovnikom o radu Opštinskog vijeća i Statutom opštine Drvar, zbog čega su za nju sporne i odluke donesene na toj sjednici. Načelnica Drvara je navela da su pred inspekcijskim organima pokrenuti postupci za preispitivanje legalnosti odluka sa sjednice odrćane 19. decembra prošle godine.

Runićeva tvrdi da još nije jasno ko je predsjedavajući Opštinskog vijeća, da li je to Milan Kunić iz SNSD-a ili Jasna Pećanac iz SP-a, kao i da je još neizvjesno kada će biti imenovan sekretar Opštonskog vijeća.

„Kako nadležni organi još uvijek nisu zauzeli stav po pitanju sporne sjednice, neophodno je privremeno obustaviti sve aktivnosti kojima bi se mogla prouzrokovati šteta trećim licima i jedinici loklane samoupravne (jer se ne može sa sigurnošću tvrditi da li su odluke zakonite)“, navela je Runićeva u svom dopisu kojim je naložila Pisarnici da ignoriše sve akte koje donosi Opštinsko vijeće sa novim rukovodstvom.

U međuvremenu pale su i krivične prijave. Načelnica opštine podnijela je krivičnu prijavu protiv sekretarke Opštinskog vijeća Nene Bosnić, optužujući je da je zloupotrijebila službeni položaj, odnosno pečat te institucije. Smijenjeni Milan Kunić iz SNSD-a je Kantonalnom tužilaštvu u Livnu prijavio političke protivnike da su provalili u kancelariju predsjednika Opštinskog vijeća, dok je nova predsjedavajuća Opštinskim vijećem Jasna Pećanac podnijela krivičnu prijavu protiv načelnice Dušice Runić zbog lažnog prijavljivanja.

 

 

Tužiteljka Snježana Kukrić je po svim ovim prijavama donijela odluku o nesprovođenju istrage, tako da se rašomonijada u Drvaru nastavlja.

Dok su funkcioneri SNSD-a u stopu pratili Vučića prilikom njegove posjete Drvaru 29. januara, SNS, socijalisti i njihovi koalicioni partneri, nastavili su rovovsku borbu sa SNSD-om i njihovom načelnicom Dušicom Runić oko pečata Opštinskog vijeća.

(zurnal.info)