Paranoja:DODIKOVA LISTA: Ko su neprijatelji Republike Srpske?
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Arhiva

DODIKOVA LISTA: Ko su neprijatelji Republike Srpske?

Novinar Slobodan Vasković na spisak “neprijatelja RS” odgovorio je listom Najvećih Prijatelja RS, na kojoj su se našli raznorazni domaći i strani tajkuni koji su iz budžeta RS izvukli milione

DODIKOVA LISTA: Ko su neprijatelji Republike Srpske?

U Republici Srpskoj privreda je poodavno stala, ali proizvodnja neprijatelja raste iz dana u dan. 

Na zvaničnoj stranici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (www.snsd.org) objavljena je knjiga više autora “Rušenje Republike Srpske- Teorija i tehnologija prevrata”, a u njoj i uradak izvjesnog Stefana Karganović (SAD) pod nazivom “Kako se priprema puč?”.

ŠARMANTNI SPISAK

Karganović je u svojoj rukotvorini naveo spisak državnih neprijatelja, rušitelja Republike Srpske i subverzivnih elemenata.

“U Republici Srpskoj se već nekoliko godina formira infrastruktura lažnih ‘nevladinih organizacija’ sa zadatkom da budu u pripravnosti da bi se na mig inostranih naredbodavaca uključile u podsticanje nereda i podrivanje ustavnog poretka.

Među njima su:
1.Transparency International;
2.Helsinški parlament građana Banje Luke;
3.Slobodna Republika;
4.BUKA;
5.GEA Centar za istraživanja i studije;
6.Inicijativa mladih za ljudska prava;
7.The Srpska Times;
8.„Udruženje veterana Republike Srpske“;
9.Takođe su aktivni internet sajtovi i stranice na socijalnim
mrežama poput „frontal.ba“, „frontal.rs“, „slobodanvaskovic.blogspot.com“,
abc.ba, index.hr, „50K za bolje sutra“, „Rušimo Dodika“, „NGO.ba“

Ovu ekipu dopunjavaju „politički korektni“ analitičari koji se redovno pojavljuju kao sagovornici domaćih i stranih medija, i čiji komentari nepogrešivo slede partijsku liniju lažnih NVO. Primeri su Tanja Topić, Svetlana Cenić, Damir Miljević i Aleksa Milojević”, razotkrio je Karganović.

ŠOK U FRONTALU

U međuvremenu su mu se neki od prozvanih (frontal.rs) obratili i požalili da neće da budu u društvu provjerenih domaćih izdajnika i stranih plaćenika, pa im se Karganović izvinio, optužio je lektora da ih je greškom upisao, pa je frontal.rs izbrisan sa “neprijateljske liste”.

Nakon što je Karganovićeva “lista za odstrel” ugledala svjetlost dana, redakcija drugog (ili prvog) Frontala je saopštila da je “u šoku”.

“Trebaće nam koji sat da dođemo sebi nakon čega ćemo objaviti prvi kometar na beskrupulozno žigosanje Frontala, a u narednim danima se posvetiti i detaljnoj analizi navedene publikacije”, navedeno je u saopštenju redakacije Frontal.ba.

Kada su se oporavili od šoka, iz ove redakcije su reagovali, navodeći, između ostalog, da je u “nedemokratskom društvu u kojem, kako se vidi, institucije niču mimo ustava i zakona i u kojoj je jedini pravi zakon volja političkih moćnika-optužba da podrivate ustavni poredak zemlje više nego ozbiljna”.

“Vi ste tad zvanično oglašeni za metu. A na Balkanu se tačno zna kakav je položaj mete označene kao izdajnički faktor”, upozorila je redakcija Frontal.ba.

Navodeći da nema nijednog dokaza za optužbe da Frontal „podriva ustavnik poredak Srpske“, redakcija ovog banjalučkog portala pozvala je pravosudne institucije u Republici Srpskoj da rade svoj posao i utvrde: ili je Frontal počinio neko krivično djelo ili je to učinio onaj ko je ovako besprimjerno optužio Frontal da je to uradio.

“Ako mi kao društvo nastavimo da tolerišemo ovakve ispade, onda smo prešli crvenu liniju koja razdvaja civilizovana od necivilizovanih i mračnih društava. Optužiti nekoga za podrivanje ustavnog poretka zemlje, bez konkretnih dokaza za takvo nešto, predstavlja čin za koji smo mislili da je u cijelom svijetu okončan Staljinovom smrću. Ako to dozvolimo onda smo spremni i za Goli otok i za Gulag”, navedeno je u saopštenju redakcije Frontal.ba.

Dragan Močević, osnivač Frontala, na svom Twitter profilu je objavio:

“Ovo sto je objavljeno u SNSD publikaciji ‘Rusenje Srpske’ je bolesno. Očekujem da se pošteni i normalni članovi SNSD-a izjasne. #1948 #OZNA”.

SVETLANA I VETERANI

Džaba je bilo čekati, “pošteni i normalni članovi SNSD” ostali su i gluvi i nijemi.

Svetlana Cenić, čije se ime takođe našlo na listi, poručila je da se njeno ime godinama nalazi na raznoraznim spiskovima “podrivača” RS.

“Na tom spisku se pojavljuje i Udruženje veterana RS. Mislim da to za vlast nije pametno”, rekla je Cenićeva.

Ratni veterani, sa Duškom Vukotićem na čelu, na volšeban način svrstani su među one koji ruše ustavni poredak Republike Srpske i to baš u trenutku kada su podigli svoj glas i počeli da organizuju proteste demobilisanih boraca u Banjaluci.

KO SU NAJVEĆI PRIJATELJI RS

Jedan od targetiranih, novinar-blogger, Slobodan Vasković, reagovao je tako što je Karganovićevom spisku “neprijatelja RS” odgovorio listom Najvećih Prijatelja RS, na kojoj su se našli raznorazni domaći i strani tajkuni poput Miroslava Miškovića, Dragana Djurića Zekstre, Mileta Radišića, Bude Stankovića, Slobodana Stankovića, Ranka Škrbića…, koji su iz budžeta RS izvukli milione.

U Najveće Prijatelje RS svrstao je i Panteliju Ćurguza (BORS), osobu koja je “uništila boračku organizaciju” i predsjednicu Saveza sindikata Ranku Mišić, “koja je uništila sindikalne aktivnosti i tu organizaciju”.

SRĐAN TRAŽI POMILOVANJE

Jedan od “ovjerenih neprijatelja” Republike Srpske Srđan Puhalo je na Karganovićevo pisanije odgovorio poezijom.

Tražim pomilovanje Republiko Srpska!
Tražim pomilovanje za moje jeretičke misli
Jer one podrivaju temelje Srpske
i što sam na plaćeničkoj platnoj listi.

Za one koji klecaju pod teretom mojih blogova
I koji se ne boje zemaljskih bogova.
Za one koji hoće da na prečac sruše temelje tvoje.
Tražim pomilovanje za sebe i još neke
I koji su zaslepljeni idejom
Da ovdje nije divota
I da je kritikovati vlast sramota.
Za one koji u narandžasto boje revolucije
Koji pozivaju Srbe na ulice
I koji te u oči ne mogu pogledati.
Tražim pomilovanje za one koji tebe ne razumiju
Ne zato što ne umiju
Već zato što su đubrad izdajnička
I što ih Karganović nabroja
A kojima se “smiješi” robija.

(zurnal.info)