Čitanje optužnice odgođeno četvrti put:Dodikova odbrana nastavlja sa pravnim igrama kako bi odgodila suđenje

Aktuelno

Čitanje optužnice odgođeno četvrti put: Dodikova odbrana nastavlja sa pravnim igrama kako bi odgodila suđenje

Dodikova odbrana tražila izuzeće sudije Mirsada Strike koji vodi ovaj predmet, te još sedam sudija. Ovaj zahtjev je uslijedio nakon što je sudija Strika razdvojio predmet u odnosu na Miloša Lučića koji se trenutno nalazi na bolničkom liječenju, te naredio čitanje optužnice. Dodik tužioce u sudnici nazvao ništarijama, te naveo da za svjedoke dovode osobe koje od njega traže dozvolu za svjedočenje

Dodikova odbrana nastavlja sa pravnim igrama kako bi odgodila suđenje
Milorad Dodik (a.kebo/zurnal.info)

Odbrana predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, optuženog za neprovođenje odluka visokog predstavnika, nastavila je sa pravnim igricama čiji je cilj odgađanje početka suđenja.

Čitanje optužnice u ovom predmetu danas je četvrti put odgođeno. Dodikova odbrana tražila je izuzeće sudije Mirsada Strike i još sedam sudija koji su ranije, na neki način, učestvovali u odbijanju različitih žalbi i prijedloga odbrane. Radi se o sudijama Zoranu Božiću, Vesni Jesenković, Šabanu Maksumiću, Minki Kreho, Darku Samardžiću, Hilmi Vučiniću i Redžibu Begiću.

Ovaj zahtjev uslijedio je nakon što je sudija Strika razdvojio postupak u odnosu na Miloša Lučića koji je trenutno u bolnici.

Milorad Dodik je nastavio sa dosadašnjom praksom vrijeđanja u sudnici i danas je tužioce nazvao ništarijama. 

„Oni nisu pravnici, oni su obične ništarije i ovo je politički proces“, kazao je Dodik. Interesantno je da je danas, kada je zatražio riječ, ustao u sudnici iako je na prethodnim ročištima to odbijao tvrdeći da on ne priznaje Sud BiH.

„Nemam mogućnost da se branim. Ovo Tužilaštvo radi izvan bilo kakvog razumnog ponašanja i stvaraju ozbiljne pravne probleme. Ovo je inkvizicija“, kazao je Dodik, te dodao da Tužilaštvo za svjedoke dovodi osobe koje od njega traže dozvolu da svjedoče.

Sudija Strika je prekinuo Dodika upozoravajući ga da sudnicu ne koristi kao pozornicu za svoj govor.

(zurnal.info)