Uzurpacija vlasti:DODIKOVA SLABA TAČKA: Zbog zaštite kumova smijenio Gligorića i Stanića
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

DODIKOVA SLABA TAČKA: Zbog zaštite kumova smijenio Gligorića i Stanića

Tihomir Gligorić smijenjen je sa mjesta direktora Geodetske uprave RS kada je “udario” na Dodikovog kuma Budimira Stankovića. Slobodan Stanić uklonjen je sa mjesta ministra zdravlja samo što je naznačio da je njegov prethodnik Ranko Škrbić (još jedan od Dodikovih kumova) potpuno urušio sektor zdravstva

DODIKOVA SLABA TAČKA: Zbog zaštite kumova smijenio Gligorića i Stanića
FOTO: cik.ba

Dodik je preuzeo potpunu vlast u RS. On danas odlučuje šta će biti sa zdravstvom, on zna šta će biti s penzionerima, odlučuje o projektima u oblasti kulture, upravlja ekonomijom, bavi se politikom, a sve više pokušava da bude i glavni tužilac RS. To je jedna potpuna uzurpacija vlasti, nezabilježena ne samo na prostoru RS, već i cijelom regionu.

Ovako je Dodikovu trenutnu poziciju objasnio lider Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić i nimalonije pogriješio.

IZBACIVANJE IZ IGRE

One koji mu se nađu na putu ili mu pomrse račune u rješavanju stvari na njegov osebujan način (koji u pravilu ide u korist samo njemu i interesnoj grupaciji koja ga okružuje) Dodik jednostavno izbaci iz igre.

Tako je Tihomir Gligorić smijenjen je sa mjesta direktora Geodetske uprave RS kada je “udario” na Dodikovog kuma Budimira Stankovića. Slobodan Stanić uklonjen je sa mjesta ministra zdravlja samo što je naznačio da je njegov prethodnik Ranko Škrbić (još jedan od Dodikovih kumova) potpuno urušio sektor zdravstva.

Dodikove odluke su neprikosnovene, o njima se ne smije polemisati, a Vlada Republike Srpske svedena je na ulogu hora koji besprijekorno prati solistu.

Dodik naredi, a premijerka Željka Cvijanović uz nebulozno obrazloženje smijeni ministra Slobodana Stanića. Dodik obeća povećanje septembraskih penzija za 3,5 procenata (od janura za još dva posto), a resorni ministar rada Petar Đokić, koji dan ranije nije bio siguran da je to moguće, servilno potvrđuje da će se to desiti. Ne zna kako i odakle će namaći novac, ali zna da će se to desiti.

Jer, tako je rekao Milorad Dodik.

S druge strane, zvanični podaci kažu da je Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske u prvoj polovini ove godine ostvario prihod od 333,5 miliona maraka, što je za 1,1 milion KM manje nego u istom periodu lani.

Direktor Fonda Mladen Milić rekao je da je deficit Fonda PIO porastao ma 35,5 miliona maraka, a da akumulirana potraživanja Fonda su veća od 404 miliona maraka. On je precizirao da je riječ je o dugovanjima preduzeća u stečaju, reprogramima, dugovima zdravstvenih ustanova, lokalnih zajednica i preduzeća čiji su osnivači opštine, uz više od 50 miliona maraka kamata po dugovanjima. Milić je još rekao da Vlada RS mjesečno za isplatu penzija izdvaja 13 miliona KM za isplatu penzija.

To da je stanje u Fondu PIO loše, nije nikakva tajna, ali ostaje misterija kako će Vlada pronaći novac da poveća penzije. Odgovor na ovo pitanje Vladi RS je postavio i MMF, a ministar Đokić je lakonski odgovorio – novac za povećanje će biti obezbijeđen pojačanom finansijskom disciplinom?!!

Đokić, pritom, nije odgovorio gdje, kada i kako će se početi primjenjivati povećana finansijska disciplina. Kako sada stvari stoje, ona nedostaje po svim nivoima, pa i u samom Fondu PIO, koji pravi veće troškove i tamo gdje ne bi trebalo.

U Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske se konstantno povećavaju izdaci za naknade za prevoz na posao i sa posla koji se isplaćuju radnicima.

Tako je u posljednje tri godine zabilježen porast troškova za naknade za prevoz zaposlenih. Poređenja radi, od februara do jula 2011. godine troškovi za naknade za prevoz na posao i sa posla su iznosili cca 33.300 KM. U istom periodu sljedeće godine ti troškovi su porasli na oko 54.600 KM, dok za period od februara do jula ove godine ovi troškovi iznose nevjerovatnih 77.000 KM.

VOŽNJA PO BUDŽETU

Prosta računica kaže da su troškovi po ovom osnovu u 2013. godine u odnosu na 2012. godinu povećani za 22.400 KM, što je u relativnom odnosu povećanje za 41 posto. Upoređujući podatke za isti period iz 2013. godine sa podacima iz 2011. godine dolazi se do frapantnih podataka: apsolutno povećanje izdataka za prevoz zaposlenih je povećan za 43.700 KM, dok procentualni porast ovih izdataka iznosi nevjerovatnih 132 posto.

Neimenovani izvor Žurnala iz Fonda PIO tvrdi da je razlog ovakvog povećanja izdataka za naknade za prevoz na posao i sa posla u činjenici da sve više radnika Fonda podnosi zahtjev da im se isplate naknade po ovom osnovu.

“Isto tako, postoje određena saznanja da se vrše fiktivne prijave mjesta prebivališta na adrese roditelja, rođaka i prijatelja, te prijave na objekte u kojima se boravi tokom vikenda. Takođe, ne vrše se odjave prebivališta u slučaju stvarne promjene mjesta i adrese stanovanja. Postoje i sumnje da se u zahtjevu dostavljaju i drugi netačni podaci kako bi se ostvarile pripadajuće naknade troškova prevoza”, rekao je isti izvor.

Uz to, u proteklom periodu došlo je do raspoređivanja i zapošljavanja novih radnika u određene organizacione jedinice iz udaljenih mjesta boravka, zbog čega je došlo i do povećanja iznosa naknade za prevoz.

Ovo je samo jedna od crtica koja govori o navodnim uštedama i finansijskoj disciplini u kojima ministar Đokić vidi izvor dodatnog novca za povećanje penzija.

(zurnal.info)